2021 YILININ İLK MÜŞTEREK MESLEK KOMİTELERİ TOPLANTISI YAPILDI

2021 YILININ İLK MÜŞTEREK MESLEK KOMİTELERİ TOPLANTISI YAPILDI

İMEAK DENİZ TİCARET ODASI 7. MÜŞTEREK MESLEK KOMİTELERİ TOPLANTISI SALİH ZEKİ ÇAKIR BAŞKANLIĞINDA GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

adscode

Toplantıya Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürü Ünal Baylan, Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Durmuş Ünüvar, Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürü Halil Yıldız da katılım sağladı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran şu ifadeleri kullandı:

“Meslek komitelerimiz; sektörlerindeki üyelerle Odamız Yönetim Kurulu arasında bilgi akışı sağlayarak köprü vazifesi görmektedir. Meslek komitelerimizin Odamızın ve yönetim kurulumuzun itici gücü olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.  Covid-19 salgını nedeniyle son bir yıldır olağanüstü süreçlerden geçmekteyiz. Bu dönemde bizler de hız kesmeden çalışmalarımıza devam ederek ekonomik hasarın bir noktada tutulması ve çarkların dönmesini sağlamaya çalıştık, çalışmaya devam ediyoruz.

Meslek komitelerimizden gelen sorun ve çözüm önerilerine bizzat Odamız ve TOBB kanalıyla ilgili bakanlıklara ilettik ve bunların takipçisi olduk.

Pandemi sürecinin başından bu yana bu anlayışla birçok talebimizin çözümü yolunda sonuç elde ettik. Çözülemeyen konular üzerinde mesaimiz devam ediyor. Tüm bunları yaparken özellikle en yakın çalıştığımız Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız ile iş birliği içerisinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Her zaman olduğu gibi bundan sonraki süreçte de sektör idare iş birliğine en üst seviyede devam ederek Meslek Komitelerimizden gelen talep ve sorunlara çözüm aramaya devam edeceğiz.

Bir sonraki Müşterek Meslek Komiteleri toplantımızı sağlıklı günlerde yüz yüze yapmak temennisi ile çalışmamızın hayırlı sonuçlara vesile olmasını diliyorum.”

İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır da açılış konuşmasında: “Müşterek Meslek Komiteleri Toplantımızın denizciliğimize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Müşterek Meslek Komiteleri toplantıları, en kapsamlı özellikle idaremizin en üst düzey isimlerinin katıldığı çok kapsamlı, sorunların paylaşıldığı çok verimli ve etkin bir mecra. Bu anlamda üyelerimize, komite başkanlarımıza, şube başkanlarımıza ve meslek komite üyelerimize sorunlarını çok net bir şekilde dile getirmelerini rica ediyorum. İnşallah verimli ve faydalı bir toplantı yapacağız.” ifadelerini kullandı.

Müşterek Meslek Komite Başkanlarının sektörel sorun ve çözüm önerilerine Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürü Ünal Baylan ve Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürü Halil Yıldız cevap verdi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürü Ünal Baylan'ın konuşmasından öne çıkan açıklamalar şu şekilde:

  • Liman Yönetim Bilgi Sistemine geçildi. Burada amacımız acentelerimizin limana gelmeden tüm işlemlerini uzaktan halledebilmesiydi. Biz de bu verilerden sağlıklı istatistikler elde ederek çalışmalarımızda kullanmayı hedefliyorduk. Liman Yönetim Bilgi Sistemini dolduran acente arkadaşlarımız tam manasıyla her bir bölümü doldurmamakta ve bazı bölümleri boş bırakmakta. Bu konuda bazı sıkıntılarımız var. Belki eğitimleri geliştirebiliriz. Tehlikeli yük konusunda çalışma yapıyoruz. Tehlikeli yük taşıyan gemilerin çoğu bu bölümü doldurmuyor.  Bu denetleyeceğiz ve gerekirse günlük takip edeceğiz.   
  • Liman tesislerinde verilen hizmetlerle alakalı tarifelerin internet sitelerine konması zorunluluğu var. Gemiye supply yapan firmalarla ilgili bilgi yoksa bununla ilgili hüküm ve cezası var. Bize liman ismi ve ücret alındığına dair bilgi verilirse yapılması gerekenleri yaparız.
  • Demirleme süresinin aşıldığını görüyoruz. Bunun takibini yapacağız. 168 saat tüm ikmal için yeterli.
  • Eğitim gemisi konusunda projemiz var. Çalışmalarımız devam ediyor.

Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürü Halil Yıldız'ın ise sektörel sorunlarla alakalı cevap ve değerlendirmelerinden öne çıkan başlıklar ise şöyle:

  • Genel Müdürlüğümüzde 10 proje başlattık. Projelerimizden biri tersanelerimizde ve yat imalatında yerlilik oranının arttırılması. Yerlilik oranında yüzde 100’ü yakalamak istiyoruz.
  • Karadeniz’de tersanelerle ilgili olarak 4706 sayılı kanun kapsamında belli oranda ücret ödeme kapsamında tapudaki tahditler kaldırılabilir. Hasılattan pay alınmasıyla ilgili görüşmeler yapıldı. Milli Emlak Genel Müdürlüğü bize bir kanun düzenlenmesi gerektiği yönünde bize bilgi verdi.
  • Verilen yapı kayıt belgesi, yapı ile ilgili. Saha ile ilgili kullanım alanı yok. Yapı ile ilgili devlet size belge veriyor. Yapı Kayıt Belgesi, yapı ile ilgili. Kullanılan alanın tahsisi ile ilgili tüm alanın kullanılması konusunda eksiklikler var.

KAYNAK: TURKDENİZ.COM