ASYA'DA LNG FİYATLARI YÜZDE 200 ORANINDA ARTIŞ GÖSTERDİ

ASYA'DA LNG FİYATLARI YÜZDE 200 ORANINDA ARTIŞ GÖSTERDİ

Kömür ve doğalgazda görülen rekor fiyatlar 2021'de Avrupa'dan Hindistan'a ve Çin'e birçok ülkede enerji sıkışıklığına neden oldu.

adscode

Asya'da LNG fiyatları yüzde 200'ün üzerinde yükselirken, gösterge kömür fiyatları iki katına çıktı. Wood Mackenzie'de Asya doğalgaz ve LNG araştırmalarının baş yetkilisi Valery Chow, "Küresel LNG talebi 2021'de 20 milyon ton büyüdü ve bu büyümenin neredeyse hepsini Asya oluşturdu" dedi ve Çin'de talebin %20 büyümesinin ardından ülkenin Japonya'yı geçerek dünyanın en büyük ithalatçısı konumuna geldiğini ekledi. Chow, "Öte yandan, inatçı bir şekilde yükselen LNG spot fiyatlarının genel talepteki büyümeyi, özellikle de Güney Asya ve Güney doğu Asya gibi daha fiyatlara duyarlı piyasalarda azaltması muhtemel" dedi. Dünyanın en büyük üretici ve tüketicisi olan Çin'de kömür fiyatları, ülkenin üretimi artırıp fiyatları kontrol altına almasıyla ekim ayında kaydedilen zirve seviyeye kıyasla %50'nin üzerinde geriledi.

Alüminyum üretimi sekteye uğradı

Çin ve Avrupa'daki enerji kesintileri alüminyum üretimini sekteye uğratarak fiyatların yükselmesine yol açtı. Fiyatlar, art arda ikinci yılda da kazanım elde ederek %40'ın üzerinde yükseldi. Ancak, dünyanın en büyük çelik üreticisi Çin'in üretimi azaltmasıyla birlikte demir cevheri talebini de olumsuz yönde etkiledi. Mayıs ayında rekor seviyelere yükselen demir cevheri fiyatları, yılın ikinci yarısında Çin'deki katı üretim kısıtlamaları nedeniyle geriledi. Dalian demir cevheri vadeli kontratları iki yıl uzun süren büyük yükselişlerin ardından %10'un üzerinde geriledi. Analistler tedarik zincirindeki sıkıntıların devam edebileceğini, temel metallerin ise uzun vadede gerçekleşecek enerji ikamesi politikaları öncülüğünde talebin artmasıyla beklentilerin üzerinde performans göstermesinin beklendiğini söyledi. LME bakır 2021'de art arda üçüncü yılda da yükselerek %25 yükseldi. OCBC ekonomisti Howie Lee, "Bakır talebinin, özellikle yakın zamanda tamamlanan COP26'da hükümetlerin temiz enerjiye öncelik verme konusunda istekliliğinin arttığının görülmesinin ardından, ikinci yılda da artması bekleniyor" dedi.

Kaynak: Dünya Gazetesi