BİNALİ YILDIRIM: "DENİZLERE HAKİM OLAN DÜNYAYA HAKİM OLUR VİZYONUYLA İLERLİYORUZ"

BİNALİ YILDIRIM: "DENİZLERE HAKİM OLAN DÜNYAYA HAKİM OLUR VİZYONUYLA İLERLİYORUZ"

Son Başbakan ve Ak Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım İTÜ'de Kaptan Altay Altuğ Yemekhane ve Laboratuvar Binası açılış töreninde Türk denizciliği ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

adscode

İTÜ'nün Türk denizcilik eğitiminde başta gelen kurumlarından biri olduğu ifade eden Binali Yıldırım: 

"Denizlere hakim olan dünyaya hakim olur vizyonuyla ilerliyoruz. Denizcilik olmasaydı dünya üzerinde büyük kayıplar yaşanabilirdi. Şuan da iklim değişikliği  konusuna baktığımızda; elimizde kalan en sağlam malzeme denizlerimizdir. Endüstrileşmiş topluluklar maalesef ki çevresel değerleri geri getiremeyecek. Denizlerimizin kıymetini bilmeliyiz. Glasgow’da konuşulan konulardan birisi de buydu.

Karbon salınımı, iklim değişikliğinin sorumlusu oldukları hâlde bazı ülkeler hâlen hiçbir şey yapmamış gibi bunu tartışıyor. Az gelişmiş ülkeler, bir suçları olmadığı hâlde bunun bedelini ödüyor.



İklim değişikliğinin insanlığın önündeki en büyük problem olduğunu dile getiren Binali Yıldırım sözlerine şu şekilde devam etti:

Orman ve sel felaketlerini yad edelim. Almanya’da bir kasaba yok oldu. Kısacası, ülkemizin bütün insanlığın önündeki en büyük problem iklim değişikliği. Paris Sözleşmesi'ni imzaladık. Oradaki taahhütlere bir bir uymaya başladık. Bölünmüş yollarla buna başladık. Avrupa'nın yeşil şartı var.

Karbon salınımını ne kadar azaltırsanız; o kadar para kazanıyorsunuz. Çevreyi kirletmediğinizi belgelediğiniz her işte gelişmiş ülkeler sizlere para veriyor. Sistem bundan sonra böyle çalışacak. Maliyeti var ama, gelir elde aşaması da başlayacak. Bunu yapamazsak ürünlerimizi satamayacağız.



Denizcilik, küresel bir iş kolu. Dünyadaki oluşumları ve beklentileri zamanlıca takip eden bir iş kolu. Ülkemiz, dünyanın başta gelen ülkeleriyle birlikte yürüyor. Dünya, bölgesel ve küresel olaylara karar verirken Türkiye’ye ne düşündüğü soruluyor.

Ülkemizde güzel şeyler olmaya devam edecek. Denizciliğe emeği geçen geçmiş büyüklerimize rahmet diliyorum. Denizcilerimiz için ne gerekiyorsa yaptık. Tersane bölgelerimizdeki sorunları çözdük. Ciddi anlamda istihdamlar sağladık. Eğitimleri büyüttük. Bunları sizlerle birlikte yaptık. Denizci kadro kurduk diyebiliriz. Denizcilerin dilinden anlayan arkadaşlarla çalıştık. Aynı anlayışla devam edeceğiz.



Başka bir dünya boyutunda yaşıyoruz. Öğrencilerimize şunu söylemek istiyorum. Dijitalleşme aşaması çok başka bir şey. Yeni dünya düzeni gelecek. Bu mesleklere kendimizi hazırlamamız gerekiyor. Zamanı gelecek, gemide mürettebat olmayacak. Dolayısıyla bu doğrultuda ilerlemeliyiz. Akıl, çok önemli bir noktaya geldi. Mesleğiniz ne olursa olsun dijital çağın imkan ve faydalarından istifade etmelisiniz. Teknolojinin imkanlarından yeniliklerden ayrı kalmamalıyız.

Bu okulun tarihi kronolojisinde yer aldım. Denizcilik sektörü, geçmişini bilir ve geleceğini ona göre kurar. Denizcilik bir dayanışma gerektirir. Biz her zaman bu bağ kopmak üzereyken işe el attık. Yurt projesi bunların başında geliyor. Bu projelere desteklerini veren bütün sektör paydaşlarına teşekkürlerimi sunuyorum. UZMAR ve Altuğ ailesine saygılarımı sunuyorum. Sadece bu projede değil, tüm projelerde bulunuyorlar."

Kaynak: TURKDENİZ.COM