Covid-19 nedeniyle kriz yaşayan kruvaziyer şirketleri gemilerini Türkiye'de geri dönüştürüyor

Koronavirüs salgınından en çok etkilenen sektörlerden biri de kruvaziyer taşımacılığı oldu.

Kısıtlamalar nedeniyle zor günler geçiren kruvaziyer şirketlerinin bazıları çareyi eski gemileri hurdaya ayırmakta buldu.

Dünya üzerinde hurdaya ayrılan gemilerin yüzde 70'ten daha fazlası Bangladeş, Hindistan ve Pakistan'daki tesislere gönderiliyor. Bu bölgeye gönderilen gemilerin büyük bölümünü petrol tankerleri, kargo gemileri ve konteynerler oluşturuyor.

Güney Asya'daki tersaneler artık nakliye şirketlerine ton başına yaklaşık 450 $ teklif edebiliyor. Türk tersaneleri 250 $ civarında, Avrupa tersanelerinde ise 150 $ civarında teklif veriyor. 

Ancak Güney Asya'daki gemi söküm tesislerinin çevreye etkisi uzun süredir tartışma konusu... Özellikle gel gitler nedeniyle sökümdeki gemilerin karaya oturması çevreyi olumsuz etkiliyor.

Ancak ülkemizdeki Aliağa'da yapılan operasyonlar çevreye kirliliğine karşı daha dikkatli gerçekleştirildiğinden kruvaziyer şirketlerinin de dikkatinin ülkemize kaymasına neden oldu.

Aliağa'da; geminin pruvası veya önü, kıç hala yüzerken sahile indiriliyor ve bloklar, vinçlerle drenajlı ve geçirimsiz bir çalışma alanına kaldırılıyor.

Aliağa gemi geri dönüşüm tesisi, şirketler maliyetleri düşürmeye ve kayıplarının bir kısmını telafi etmeye çalışırken yolcu gemilerini de devralmaya başladı.

Böylelikle Aliağa'daki tesisler, gemi geri dönüşümde dünyada önemli bir noktaya gelme adına fırsatı fazlasıyla değerlendirmiş oldu.

KAYNAK: TURKDENİZ.COM