GEMİ İNŞADA REKORLAR YEŞİL GEMİLERLE GELECEK!

GEMİ İNŞADA REKORLAR YEŞİL GEMİLERLE GELECEK!

AB Yeşil Mutabakatı, Türk tersanelerine gelen elektrikli ve hibrit gemi siparişlerini hızlandırdı.

adscode

İhracatta yıl sonunda yeni bir rekora imza atmaya hazırlanan tersaneler, asıl sıçramayı ise 2023’te yapmayı hedefliyor. Tersanelerin sipariş defterlerinde 2023 sonuna kadar teslim edilecek çevreci gemi sayısı 30’a ulaştı.

Küresel çapta 2008’de yaşanan ekonomik krizi fırsata çevirerek özel amaçlı gemi inşasına yönelen Türk tersaneleri, bu alandaki hızlı yükselişini sürdürüyor. İlk yüzer enerji gemisi, ilk uzaktan kumandalı gemi, elektrikli römorkör gibi dünyada ses getiren pek çok projeye imza atan yerli tersaneler bu yıl ihracatta yeni rekora hazırlanıyor. Özellikle AB’den gelen çevreci projelerle siparişleri hızlanan tersaneler asıl sıçramayı ise 2023 yılında yapmayı hedefliyor. DÜNYA’ya konuşan Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği (GYHİB) Başkanı Cem Seven, tersanelerin sipariş defterinde 2022’de ve 2023’te teslim edilmek üzere 30 çevreci gemi olduğunu söyledi.

GYHİB Başkanı Cem Seven,yeni siparişlere yönelik şu açıklamayı yaptı: “AB Yeşil Mutabakatı çerçevesinde Türkiye’ye gelen çevreci gemi siparişlerinde artış var. Sadece bu yıl içerisinde teslim edilmesi planlanan 20’den fazla ‘yeşil’ gemi var. Tersanelerimiz kutuplar bölgesine seyahat edebilen elektrikli, hibrit yolcu gemileri inşa ediyor. Yine elektrikli ya da hibrit motora sahip balıkçı gemileri ve feribot projelerimiz mevcut.”

Tersanelerin sipariş defterinde 2022-2023 arasında teslim edilmesi planlanan 30 çevreci geminin 9’u feribot, 8’i balıkçı gemisi, 5’i römorkör, 4’ü canlı balık taşıma gemisi, 3’ü yolcu gemisi ve 1’i de Ropax’tan oluşuyor.

Sektörün bu yıl en az 1.7 milyar dolar ihracat hedefi var. Bu da yeni bir rekor anlamına geliyor. Seven, “Sahadan aldığımız, bilgiler bu hedefe kolaylıkla ulaşabileceğimzi gösteriyor. Siparişlerin bir kısmı da 2023’e sarkmış vaziyette. 2023 de iyi bir yıl olacak” dedi. Gemi inşacılar geçen yıl yüzde 18’lik artışla 1 milyar 626 milyon dolar tutarında gemi ve yat ihracatı gerçekleştirerek birlik tarihinin en yüksek ihracatına imza atmıştı. Seven, 2023’te ise ihracatın 2 milyar dolara ulaşmasını hedeflediklerini söyledi.

Ocakta ihracat %69 arttı

Tersaneler bu yıla da hızlı başladı. Ocak ayında sektör, 2021’in ocak ayına göre ihracatını yüzde 69 artırarak 71 milyon dolara çıkardı. Cem Seven, “Ocak ayında gerçekleştirdiğimiz ihracatı oluşturan kalemlerin alt kırılımına baktığımızda, Güney Amerika ülkelerine ve Kanada’ya gerçekleştirilen römorkör ihracatlarımız dikkati çekiyor. Römorkör ihracatımızı sektörümüzün en önemli pazarı olan Norveç’e, yine sektörümüzün dünyada en önemli markaların başında geldiği balıkçı gemisi ürün grubunda yapılan ihracatlar takip etti” dedi.

84 tersane, 50 bin istihdam

 Türkiye’de 84 faal tersane bulunuyor. Tersanelerde 4.65 milyon DWT'lik bir yeni inşa kapasitesi mevcut. 25 milyon DWT’lik de tamir-bakım kapasitesi var. Sektörün doğrudan sağladığı istihdam 50 bin. Türkiye, özel maksatlı özel yapım gemi ve mega yat inşası ihracatında dünyada ilk 10 ülke arasında yer alıyor. Balıkçı gemi inşasında son iki yıldır lider olan tersaneler, römorkör ihracatında ilk 5, feribot ihracatında ise ilk 10 ihracatçı ülke arasında bulunuyorlar. Türkiye gemi inşa sektörü, mega yatlarda ise toplam uzunluk sıralamasında üçüncü sırada yer alıyor.

Kaynak: Dünya Gazetesi