İMEAK DENİZ TİCARET ODASI AĞUSTOS AYI MECLİS TOPLANTISI YAPILDI

İMEAK DENİZ TİCARET ODASI AĞUSTOS AYI MECLİS TOPLANTISI YAPILDI

DENİZ TİCARET ODASI AĞUSTOS AYI MECLİS TOPLANTISI SALİH ZEKİ ÇAKIR BAŞKANLIĞINDA GERÇEKLEŞTİ.

adscode

Ağustos ayı Meclis Toplantısı Koronavirüs tedbirleri kapsamında video konferans ve isteyen üyelerin fiziki katılımı ile karma şekilde yapıldı.

Toplantının başında; İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, ülkemizin yaşadığı yangın felaketinden dolayı hayatını kaybedenlere baş sağlığı dileklerini iletti.



Haziran ayı mizanını Aygün Özgen okudu. İlk gündem maddesinde, Meclisin 40 no'lu zabıt kayıtlarının okunmasının ardından, 2021 Haziran ayı mizan oy birliği ile onaylandı.





İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu’nun Temmuz ayı faaliyetlerinin sunumu meclis üyeleri ile paylaşıldı.

Daha sonra İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, bir konuşma yaptı.



Tamer Kıran, yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:

"
ODAMIZ, BUGÜN GÜÇLÜ ORGANİZASYON YAPISI VE SAĞLAM KURUMSAL HAFIZASIYLA SEKTÖRE İLİŞKİN BİLGİNİN KAYNAĞI DURUMUNDADIR"

"Bugünkü toplantımızda, Dışişleri Bakan Yardımcısı Sayın Yavuz Selim Kıran’ı misafir etmenin mutluluğunu yaşıyoruz. 

Sözlerime, mağruz kaldığımız yangın felaketinden dolayı milletimize geçmiş olsun dileklerimi ileterek başlamak istiyorum. Canlarını dişlerine takarak; ormanlarımız için mücadele veren tüm kahramanlarımıza şükranlarımı sunuyorum. Bu afette hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyorum. Deniz Ticaret Odası olarak, bu konuda da elimizden gelen her şeyi yerine getireceğimizi belirtmek isterim.

Özellikle yangının en çok etkili olduğu (Bodrum, Marmaris ve Manavgat’ta) şube başkanlarımız durmaksızın mücadele ettiler. Tekne sahibi üyelerimiz, gece gündüz ayrımı yapmadan mahsur kalan üyelerimizi tahliye ettiler. Oda olarak, Bodrum şubemizin talebi üzerine sahada ihtiyaç duyulduğunu öğrendiğimiz malzeme yardımında bulunduk. MARİN RÖMORKÖR, SANMAR ve UZMAR firmalarımız yangın söndürme kapasitesine sahip birer römorkörlerini; Aliağa’dan Bodrum’a göndererek Bodrum Liman Başkanlığı emrine tahsis ettiler. Az çok demeden yardımlarımızı göndermeye devam edip yaralarımızı saracağız.

Ekonomide iyimser beklentiler, küresel deniz ticaret hacminde de artış beklentisini beraberinde getiriyor. 2021 yılında küresel deniz ticaret hacminin; 2019 yılı seviyesinin üzerinde çıkacağı beklentileri devam ediyor.

Kamuoyunun yakından takip ettiği konteyner piyasaları talep artışının etkisiyle yukarı yönlü hareket etmeye devam ederken; 2020 yılında yüzde 1,2 oranında azalan konteyner ticaretinin TEU bazında 2021’de yüzde 6,2 oranında artması bekleniyor. Türkiye’nin toplam ihracat hacmi Ocak-Haziran döneminde 104,94 milyar dolar olurken, limanlarımızda elleçlenen yük miktarı 2021 yılının ilk yarısında 255 milyon 902 bin ton olmuştur.  Böylelikle Ocak-Haziran 2021 döneminde; bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla elleçlenen yük miktarı yüzde 5,1 artmıştır.

30 Temmuz tarihinde odamızda önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptık. Ankara Üniversitesi Deniz Hukuku Ulusal Araştırma Merkezi, yönetim ve danışma kurulu toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıya bugün aramızda bulunan, Dışişleri Bakan Yardımcımız Sayın Yavuz Selim Kıran’ın yanı sıra; Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcımız Selim Dursun, Adalet Bakan Yardımcımız Zekeriya Birkan,  Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanımız Koramiral Aydın Şirin başta olmak üzere, yönetim ve danışma üyeleri katıldı. Dışişleri Bakanlığımızın tavsiyesiyle kurulan bu merkez, deniz hukuku ve siyaseti alanında bilimsel araştırmalar yapmak, bu alanda araştırmacı insan gücü kapasitesinin güçlendirilmesi ve istihdamı için araştırmacı insan gücü yetiştirme programları uygulamak, ulusal ve uluslararası düzeyde gerçekleştirilecek akademik faaliyetleriyle farkındalığı artırmak suretiyle; Türk Deniz Hukuku politikalarının oluşturulmasına katkı sağlamak ve bunların uluslararası farkındalığını artırmak maksadıyla faaliyet yürütüyor.

Merkezin stratejik hedefleri ve eylem planı ile önerilerini dinleme fırsatımız oldu. Hakikaten, DEHUKAM’ın ülkemiz adına atılmış stratejik bir adım olduğunu görüyoruz. Merkezin, ülkemizin bugün Doğu Akdeniz ve Kıbrıs başta olmak üzere denizcilik alanında karşılaştığı sorunların hukuki boyutu konularında; çok değerli çalışmalara imza atacağına inanıyorum. Önümüzdeki süreçte de bu toplantılara ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyacağımızı bir kez daha belirtmek istiyorum.

Sektör adına yaptığımız tüm çalışmalarımızı, Türk denizcilik sektörünün çatı kuruluşu amiral gemimiz, İMEAK Deniz Ticaret Odamızdan aldığımız güç ile yürütüyoruz. 26 Ağustos’ta 39. Kuruluş yıldönümünü kutlayacağımız odamız, başlangıçta sadece İstanbul Deniz Ticaret Odası olarak 744 üye ile kurulmuş; bugün yaklaşık 10 bin üyesiyle Türkiye’nin en büyük odaları arasında yerini almıştır.

1982 yılından bu yana geçen 39 yılda; Deniz Ticaret Odası olarak Türk deniz ticareti dünyasını her alanda daha ileriye götürmek ve daha etkin hizmetler gerçekleştirmek adına büyük emekler sarfedilmiştir.

Odamız, bugün güçlü organizasyon yapısı ve sağlam kurumsal hafızasıyla sektöre ilişkin bilginin kaynağı durumundadır. Ve geleceğe doğru; emin adımlarla yürümektedir.

Bu güzide kuruluşun kurulmasına ve büyümesine emek verenleri saygı ve minnetle anıyor, ölenlere Allah’tan rahmet; yaşayanlara sağlık ve mutluluklar diliyorum.

Tamer Kıran'ın konuşmasının ardından; Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran bir konuşma yaptı. Bakan Selim'in açıklamaları ise şu şekilde:

"BAYRAĞIMIZIN DALGALANDIĞI HER BİR NOKTADA ÜLKEMİZİN HAK VE MENFAATLERİNİ SAVUNMAK ADINA; CANSİPARANE MÜCADELE İÇİNDEYİZ"



"Bugün sizlerle birlikte olduğum için çok mutluyum. Sayın Salih Zeki Çakır’ın davetiyle burada olduğum için; ayrıca mutluyum. Tamer Kıran’ın ifade ettiği gibi; üzüntülü günlerden geçiyoruz. Yüreğimiz yangın yeri! Bir an evvel devletimizin kudreti ve milletimizin dayanışmasıyla bu musibeti de kısa sürede geride bırakacağımızı ümit ediyoruz. Keza, Deniz Ticaret Odamız gibi pek çok sivil toplum kuruluşumuz, duyarlı vatandaşlarımız bu yangının söndürülmesi için; tarihin her döneminde olduğu gibi bugün bir kez daha seferber oldu. Özellikle yurtdışından gelen dayanışma mesajları ve destekler de bu mücadele de bize güç verdi. Bu mücadelede bize destek veren bütün ülkelere şükranlarımı sunuyorum. Deniz Ticaret Odamıza bu vesilesiyle; destek mesajları ve beyanları sebebiyle ayrıca teşekkür ediyorum. Yangın büyük ölçüde kontrol altına alındı ancak; belirli noktalarda hâlen devam ediyor. Süreci çok yakından takip ediyoruz. 

Pek çok konuda, Deniz Ticaret Odamızdaki her bireyle yakın çalışma içerisindeyiz. Hamdolsun; denizcilerimiz dünyanın dört bir tarafında bayrağımızı dalgalandırıyorlar. O yüzden bizde bayrağımızın dalgalandığı her bir noktada ülkemizin hak ve menfaatlerini savunmak adına; cansiparane mücadele içindeyiz. Denizcilik sektörü, son derece kapsamlı bir alan. Bakanlık olarak, denizcilik sektöründeki kabiliyetlerimizin, yeteneklerimizin, tecrübelerimizin hakkıyla müdafaa edilmesi ve siyasi kazanımlara dönüşmesi adına mücadeleler içindeyiz.

Denizcilik sektöründe, Türkiye’nin sahip olduğu imkan ve kabiliyetlerin tam anlamıyla hayata geçirilmesi adına atılması gereken adımlar var. Son 20 yılda denizcilik sektöründe önemli atılımlar yapılmakta. Hem hukuki hem ekonomik anlamda özellikle enerji boyutuyla keza; yerli ve milli savunma sanayii hamlelerimizle denizcilik sektöründeki varlığımızın tam kapasiteyle hayata geçirilmesi konusunda Türkiye son dönemde ciddi adımlar atıyor. Bu durumu; Denizcilik Zirvesi’nde sektörün bütün paydaşları ele aldı."

Bakan Yardımcısı Kıran, konuşmasının ardından; İMEAK Deniz Ticaret Odası üyelerinin sorularını yanıtladı.

Daha sonra; yangın afetinden etkilenen şubelerin başkanları; bulundukları bölgelerde (Antalya, Marmaris, Bodrum, Manavgat) afetin bıraktığı etkileri üzerine değerlendirmeler yaptı.







Toplantının sonunda İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, Deniz Ticaret Odası'nın çeşitli illerimizde çıkan yangın felaketine karşı yaptığı destekleri anlattı.

KAYNAK: TURKDENİZ.COM