Konteyner krizi ihracatçıları olumsuz etkilemeye devam ediyor! 

Konteyner krizi ihracatçıları olumsuz etkilemeye devam ediyor! 

Covid-19 salgınında bir yılı aşkın sürenin geride kalmasının ardından ihracatçılar sorunlarına çözüm arıyor.

adscode

İhracatçılar ve sanayiciler; Mart 2020 itibariyle dünya genelinde ülkelerin sınırlarını kapatması, Global arz ve talep dengesinde aşırı dalgalanmalar, Global konteyner üretiminin azalması,
Liman ve gemi operasyonlarında yavaşlama,
Konteyner pozisyonlamasında Çin-ABD gibi karlı rotalara öncelik verilmesi ve
Ekipman eksikliği sebebiyle navlun artışları gibi sorunlar yaşıyor.

Uluslararası ticareti etkileyen konteyner darboğazı da sanayici ve ihracatçıları olumsuz etkiledi.

Bu nedenle;

2019 yılında %60-%80 bandında olan konteyner gemilerinin zamanında seyir gerçekleştirme oranı, pandemi ile birlikte özellikle Amerika’da %10’Iara kadar düştü.

Çin ekonomisinin hızlı toparlanması ile birlikte Çin-ABD navlunları arttı ve armatörler daha fazla boş ekipmanı Çin’e yönlendirmeye başladı.

Ekim 2020'den itibaren ABD ve Avrupa Birliği limanlarında sıkışıklık başladı ve konteyner hareketleri yavaşladı.

Pandemi sebebiyle iç nakliyelerde oluşan darboğazlar konteyner çevrim hızını düşürdü.

Bazı ülkeler ihracat devamlılığını sağlamak yönünde adımlar atarak armatörlerin limanlardan boş konteyner hareketlerine kısıtlama getirdi.

İthalatçı ülkelerde oluşan boş konteyner yığılmaları (Örneğin: Brexit dönemi ve sonrası İngiltere) armatörlerce temizlenememekte ve bu durum ülkemize olan konteyner arzını olumsuz etkiledi.

2020 yılında daralan global ekonomi ve özellikle sefer ve uğrak iptalleri ile konteyner taşıma kapasitesi azaldı.

2021 yılında uluslararası ticaretin hızlı artışı ile birlikte uluslararası taşıma kapasitesinde, talep lehinde global bir arz talep dengesizliği oluştu ve bu açığı artıracak kapasite artırma hamleleri armatörler tarafından henüz tam anlamıyla gerçekleştirilemedi.

Sonuç olarak; konteyner darboğazı, gemi kapasitelerinin bölgemizin artan ihracat potansiyeli ile paralel artmaması ve %300’Iere varan navlun artışları sebebiyle ihracat faaliyetleri olumsuz etkilendi.

Ticaretimizi olumsuz etkileyen ve ihracatçılarımıza rahatlatacak çözümler bulunması için atılacak adımlar büyük önem taşıyor.

Bu nedenle uluslararası ticaret yapan ihracatçılar alınacak önlemlerle bölge ve ülke ekonomisine katkı yapmak için çözüm bekliyor.

TURKDENİZ.COM