MARMARA'YI TERK EDEN GIRGIR GEMİLERİNİN ROTASI; KARADENİZ VE EGE!

MARMARA'YI TERK EDEN GIRGIR GEMİLERİNİN ROTASI; KARADENİZ VE EGE!

Yeni avlanma sezonunda bir aylık süre geride kalırken, müsilajın da etkisiyle ağlarını dolduramayan balıkçı tekneleri Marmara’yı terk etti.

adscode

200 civarında gırgır, daha bereketli av umuduyla, rotayı Karadeniz’e ve Kuzey Ege’ye çevirdi. Tekne sahipleri, ekim ayı ile birlikte havaların soğumasıyla balık avının bollaşmasını bekliyor. Ancak uzmanlar, Marmara’nın atık yükü azalmadıkça ve ekosistem esaslı balıkçılığa tam anlamıyla geçilmedikçe, sorunun çözülmesinin mümkün olmadığı yönünde uyarıda bulunuyor.

DÜNYA’ya konuşan Bandırma Üniversitesi Su Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara’da av yoğunluğunun ciddi ölçüde azaldığını söyledi. Sarı, “Havalar soğusun ve müsilaj şartları kaybolsun istiyoruz, ancak şartlar geçen yıldan farklı değil. Kasım ayında yeni bir müsilaj ihtimali yüksek. Önlem ise atıkları azaltmak ve balıkçılığı düzenlemek. Atıkları azaltacak boyuttaki yöntemleri ciddiyetle uygulamıyoruz şu anda. Esas yapılması gereken 6 Haziran’daki ciddiyete geri dönmektir” diye konuştu. Balıkçılıkta avlanma sezonunun başlamasının üzerinden bir ay geçti, ancak Marmara’ya açılan balıkçılar bu süreçte müsilajın büyük tahribat yarattığı denizde beklediği avı gerçekleştiremedi, 200 gırgır teknesi Karadeniz’e ve Ege’ye gitmek zorunda kaldı. Eylülde Marmara’da umduğunu bulamayan balıkçılar, bu ay havaların soğumasıyla avcılığın hareketlenmesini ümit ediyor. Ancak uzmanlar Marmara’nın atık yükü azalmadıkça ve ekosistem esaslı balıkçılığa tam anlamıyla geçilmedikçe sorunun çözülmesinin mümkün olmadığı yönünde uyarıyor. DÜNYA’ya Marmara’da av sezonunun ilk ayını değerlendiren Prof. Dr. Mustafa Sarı, endüstriyel balıkçılık yapanların önemli bir kısmının Marmara’yı terk ettiğini söylerken, av yoğunluğunun ciddi ölçüde azaldığını kaydetti.

Kasım ayında yeni bir müsilaj ihtimali yüksek. Önlem ise atıkları azaltmak ve balıkçılığı düzenlemek. Atıkları azaltacak boyuttaki yöntemleri ciddiyetle uygulamıyoruz şu anda. Esas yapılması gereken 6 Haziran’daki ciddiyete geri dönmektir.”
 
Kaynak: Dünya Gazetesi