PETROL FİYATLARI SON BEŞ AYIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNE GERİLEDİ

PETROL FİYATLARI SON BEŞ AYIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNE GERİLEDİ

Küresel resesyon beklentileriyle baskılanan petrol fiyatları, Çin’deki ekonomik ve İran kaynaklı politik gelişmelerle yüzde 5 değer kaybetti.

adscode

Dünyanın en büyük emtia tüketicisi Çin’de yavaşlamaya işaret eden sanayi üretimi ve perakende verilerinin ardından küresel piyasalarda riskten kaçış eğilimi başladı. Çin’de ekonomik aktivitenin zayıflamasının yanı sıra İran’ın nükleer anlaşma görüşmelerine dönme olasılığı, petrol fiyatlarında yüzde 5’in üzerinde düşüş getirdi. Brent petrolün varili 93 doların da altına düştü, WTI ise TSİ 17:37 itibariyle 86,82 dolara kadar geriledi. Dolar endeksi 106’nın üzerine tırmanırken, Euro/ dolar paritesi de yeniden 1,02’nin altına geldi. Yavaşlayan ekonomiyi desteklemek için faiz indirimine giden Çin merkez bankası, piyasaya 60 milyar dolar likidite sağladı. Küresel piyasalar, mayıs ve haziranda karantinalar sonrası iyileşme görülen Çin’de ekonomik faaliyetlerin yeniden hız kesmesiyle riskten kaçış moduna geçti. Dolar endeksi tekrar 106 doların altında ve petrol, Çin verisine ilaveten İran nükleer anlaşma görüşmelerine ilişkin haberlerle yüzde 5’in üzerinde düşüş kaydetti.

Dünyanın en büyük emtia tüketicisi Çin’de pazartesi günü Ulusal İstatistik Ofisi tarafından açıklanan veriler, ekonominin temmuzda beklenmedik şekilde yavaşladığını, sanayi üretimi ve perakende satışların beklentilerin oldukça altında kaldığını gösterdi. Gelişmeler Çin’in 2022 için yüzde 5,5 olan resmi büyüme hedefini 2015 yılından bu yana ilk kez tutturamamasıyla sonuçlanabilir. Ayrıca mayıs ve haziran aylarında görülen toparlama eğiliminin temmuzda yavaşlaması, önümüzdeki aylarda ortaya çıkabilecek yeni salgın dalgalarının ekonomiyi nasıl etkileyebileceğine dair endişeleri de güçlendiriyor. Çin'de bahar aylarında başta ülkenin en büyük kenti Şangay olmak üzere büyük nüfusu barındıran ve kritik sanayi ve iş kollarına ev sahipliği yapan şehirlerindeki COVID-19 kısıtlamalarının ekonomi üzerindeki etkisini belirgin şekilde hissedilmişti. Birçok sahada ölçülen ekonomik performans, ilk vakaların Çin'in Vuhan kentinde görüldüğü COVID-19 salgınının ilk aylarından bu yana en düşük seviyelere gerilemişti.

Sanayi üretimi %4,6 değil %3,9 arttı

Ulusal İstatistik Bürosunun (UİB) verilerine göre, temmuzda sanayi üretimi yıllık bazda yüzde 3,8 artarken hazirandaki yüzde 3,9'luk artışın gerisinde kaldı. Beklenti ise bazı kısıtlamaların kalkmasıyla yıllık yüzde 4,6’lık bir artış görülmesiydi.
Perakende satışlar %5 değil %2,7 arttı

Perakende satışlar ise haziranda pozitife dönmüş ve yüzde 3,1 artmıştı. Temmuzda yüzde 5’lik artış beklentisine karşılık perakende satışlardaki artış yüzde 2,7’ye geriledi.

Çin’in genç işsizliği %20’ye dayandı

Öte yandan kentlerdeki işsizlik oranının da hala yüksek seviyede olduğu görülüyor. UİB verilerine göre, haziranda yüzde 5,5 olan işsizlik oranı, temmuzda yüzde 5,4 oldu. 16-24 yaş grubundaki işsizlik oranı haziranda yüzde 19,3 iken temmuzda yüzde 19,9'a çıktı.

 Çin, COVID-19'a karşı, vakaları ortaya çıktığı yerde bastırmayı ve bulaşma zincirini kesmeyi hedefleyen "sıfır vaka" stratejisini uyguluyor. Strateji, karantina, seyahat kısıtlamaları, toplu testler, imalat, ticaret ve hizmetler sektöründeki işletmelerin faaliyetlerinin kısıtlanması gibi katı ve geniş ölçekli tedbirleri gerektiriyor. Tedbirleri, hayatın olağan akışına müdahalenin yanında ekonomik maliyeti açısından da tartışmalara yol açıyor.
 
Kaynak: Dünya Gazetesi