PİRİ REİS DENİZCİLİK VAKFI TARAFINDAN ‘PİRİ REİS VE DÜNYA DENİZCİLİĞİNDEKİ YERİ’ BAŞLIKLI SÖYLEŞİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

PİRİ REİS DENİZCİLİK VAKFI TARAFINDAN ‘PİRİ REİS VE DÜNYA DENİZCİLİĞİNDEKİ YERİ’ BAŞLIKLI SÖYLEŞİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Piri Reis Denizcilik Vakfı tarafından organize edilen ‘Piri Reis ve Dünya Denizciliğindeki Yeri’ başlıklı söyleşi, İTÜ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde düzenlendi.

adscode

Söyleşinin açılış konuşmasını gerçekleştiren Cemalettin Şevli: “Piri Reis Denizcilik Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Salih Zeki Çakır’ın desteğiyle yapılan bu konferans salonunda yapılan bu panel için özel teşekkürlerimi kendisine iletiyorum. Buradaki öğrencilere verdiği burs imkânı için de şükranlarımı sunuyorum. Öğrencilerden tek isteğimiz milletimize faydalı bir birey olmak yolunda gereken çabaları göstermeleridir. Bu topraklar altında ve Mavi Vatan’da binlerce şehidin olduğunu unutmadan çalışmalarını istiyor ve selametler diliyorum.” ifadelerini kullandı.

Daha sonra söz alan İTÜ Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Toros:

"Piri Reis Denizcilik Vakfı ve Salih Bey’e teşekkürlerimi iletiyorum. Bu konferans salonunda bölüm bazında iletişim imkânımız olacak. Eğitimin en önemli bileşenleri öğretmenler. Burada dilediğimiz toplantıları gerçekleştiriyoruz. Hem öğrencilerimiz hem bizler adına Piri Reis Denizcilik Vakfı'na teşekkürlerimizi sunuyoruz. Okulun olmadığı saatler de dahi; farklı alanlarda (bilim, teknoloji, tarih) gibi seminer ve panellerin burada yapılabilmesini temenni ediyoruz. Bu salon birçok vizyona ev sahipliği yapacak. Denizcilik camiası için AR-GE anlamında önemli projelere başlatmak istiyoruz. Yeni nesil ve dijital dönüşümü burada birleştirmek istiyoruz." diye konuştu.

Okulun tanıtım videosunun yayınlanmasının ardından söz alan Salih Zeki Çakır ise: “Öncelikle Piri Reis büyük bir denizci, bilim insanı ve asker… Piri Reis ile ilgili bir panelde birlikte olduğumuz için memnuniyetimi belirtmek istiyorum. Umarım faydalı olur. Denizcilik, tarihiyle bir bütün... Gelecek vizyonu ile bir bütün. Tarihsiz milletler, talihsiz milletlerdir. Biz o anlamda şanslı bir milletiz. Çok geniş bir tarihe sahibiz. Bu; aynı zamanda denizciliğimiz için de geçerli. Orada bir eksiğimiz olmuş olabilir. Denizciliğimizin tarihini günümüze çok aktaramadık. Bu anlamda köklü çalışmalar olduğunu söyleyemeyiz. Oysaki; denizcilik kültürü, denizcilik ekonomisi, denizcilik teknolojisi bir bütündür. Geçmişinden günümüze bunu anlayıp özümsemek gerekiyor. Bu ve benzeri paneller de buna hizmet edecektir. Faydalı ve verimli bir anlatı olması dileğiyle hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum.” şeklinde konuştu.

Söyleşide son olarak söz alan  İ.Ü. Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi ve Deniz Tarihçisi Prof. Dr. İdris Bostan; “Keşifler Çağında Bir Osmanlı Denizcisi Piri Reis ve Yeni Dünya Haritası” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

Prof. Dr. İdris Bostan, yaptığı sunumda; Denizin tarihi ve kültürünü genel hatları ile dinleyicilere aktardı. Prof. Dr. İdris Bostan’ın sunumundan öne çıkan başlıklar şu şekilde:

Denizcilik tarihinin başlangıcından yakın döneme kadar seyrettiği sürecin sıradan bir hadise olarak kabul etmek çok da kolay değildir. Piri Reis, askeri ve denizci kimliği ve denizcilik bilimine verdiği önem ile anılmaya layık bir isimdir. Kendi döneminin en önemli coğrafyası sayılabilecek bir dönemde denizciliğe damga vurmuştur.

Harita hiçbir dönemde önemini kaybetmemiştir. Hangi milletlerde hangi seviyeye geldiğini bilmek bile bizim meselemiz olmalıdır. Çünkü Coğrafi Keşifler, sadece keşif amacı gözetmiyordu. Ticari maksadı da vardı.

Piri Reis’in amcası ünlü bir denizciydi. Dünyanın tanıdığı bir insanı kendi insanının tanımaması çok iyi bir durum değildir. Piri Reis’in küçüklükten itibaren denizciliğin içinde olan bir denizci. Bütün Akdeniz’i dolaşmış bir denizci. Piri Reis, bizzat denizleri tanıyarak bilgi topladı. Coğrafi bilgileri topladı. Haritaları inceledi. Gittiği yerlerde tespitler yaptı. Ve bütün bu bilgileri Kitab-ı Bahriye adı altında bir kitapta topladı. Piri Reis iki tane dünya haritası çizdi. Yeni Dünya diye bilinen Amerika kıtası o sıralarda anlaşıldı. 1660’da Piri Reis’in vefatından yedi sene sonra bir dünya haritası daha  çizilmiştir. Geçmişten günümüze anlamamız gereken en önemli hususlardan biri, denizler bütün coğrafyanın kilit noktaları olmuştur ve olmaya devam edecektir.

KAYNAK: TURKDENİZ.COM