RECEP DÜZGİT: "ULAŞIMDA DENİZ YOLUNUN VAZGEÇİLMEZLİĞİ VE HAYATİ ÖNEMİ ARTARAK DEVAM EDECEK"

RECEP DÜZGİT: "ULAŞIMDA DENİZ YOLUNUN VAZGEÇİLMEZLİĞİ VE HAYATİ ÖNEMİ ARTARAK DEVAM EDECEK"

İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, Recep Düzgit, Kılavuz Kaptanlar Haftası Meslek Şehitlerini Anma Töreni'nde kılavuz kaptanların sektördeki önemine vurgu yaptı.

adscode

İMEAK Deniz Ticareti Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcı Recep Düzgit, Kılavuz Kaptanlar Haftası Meslek Şehitlerini Anma Töreni'nde bir konuşma gerçekleştirdi.

Kılavuz kaptanların sektör için önemine vurgu yapan İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Recep Düzgit: 

"Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği’nce, Kılavuz Kaptanlar Haftası etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen Meslek Şehitlerini Anma Töreni dolayısıyla fedakâr kaptanlarımız ve denizcilik sektörümüzün önde gelen kuruluşlarının temsilcileri ile birlikte olmaktan memnuniyeti ifade etmek istiyorum. Bu etkinliği pandemi şartları altında dahi her yıl aksatmadan gerçekleştiren, görev şehitlerini unutmayan Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği Yönetim Kurulu’na takdir ve tebriklerimi iletmek istiyorum.

Günümüzde küresel yüklerin yüzde 80’inden fazlası deniz yolu ile taşınmaktadır. Başta pandemi olmak üzere yakın zamanda yaşadığımız krizler göstermiştir ki; ulaşımda deniz yolunun vazgeçilmezliği ve hayati önemi artarak devam edecektir. Bu büyüklükte bir ekonomik aktivitenin sürdürülmesinde hiç şüphesiz en önemli unsurlardan bir tanesi gemilerin denizlerde emniyetle sevk ve idaresi olacaktır. Denizde can ve mal kaybına neden olabilecek her türlü doğal tehlike ve engeller içeren kısıtlı deniz alanları, limanlar ve suyollarında tehlikelere karşı güvenli ve emniyetli bir şekilde yol alabilme ihtiyacı dünyanın en eski mesleklerden birisi olan kılavuzluk mesleğinin ortaya çıkmasına neden olmuştur.

Gemi ve yükünün dışında içindeki mürettebatın da canının emanet edildiği Kılavuz Kaptanlık mesleği; yüksek bilgi ve tecrübe gerektirmektedir. Kılavuz kaptanlar ayrıca; gemiyi, mürettebatını ve yükünü tehlikeye sokacak acil durumlara karşı tereddüt etmeden en etkili manevra kararlarına verebilecek kadar serinkanlı hareket edebilme kabiliyetine de sahip insanlardır. Hızla değişen dünyamızda bu değişimden en çok payını alan sektörlerden birisi kuşkusuz denizcilik sektörüdür. Teknolojik olarak hızla gelişen, dijitalleşen denizcilik sektöründe gelecekte kendi kendini idare edebilen otonom, yapay zeka ile donatılmış gemiler denizlerdeki yerlerini almaya hazırlanmaktadır. Tüm bu gelişmelere rağmen Türk boğazları örneğinde olduğu gibi tehlikeli su yolları söz konusu olduğunda kılavuz kaptanın bilgisi, tecrübesi ve sezgileri olmadan yüzde yüz seyir emniyetinden söz etmek bugün itibarıyla pek mümkün görünmemektedir.

Stratejik konumu ile tarih boyunca çok önemli bir suyolu olan İstanbul ve Çanakkale Boğazı’ndan yılda 80 bini aşkın gemi geçiş yapmaktadır. Kılavuz kaptanlarımız; Türk Boğazlarında maviye açılan limanlarımızda yaşanabilecek kazaları ve felaketleri önlemek maksadıyla çok önemli bir göreve yerine getirmektedirler. Can, mal, çevre ve seyir emniyetini sağlayabilmek için yılın 365 günü, gece ve gündüz, her türlü hava koşulunda kesintisiz bir şekilde hizmet veren kılavuz kaptanlarımız güvenli bir deniz trafiği için vazgeçilmez unsurlardır. Bu tören vesilesiyle canları pahasına görev yapan Kılavuz Kaptanlarımıza minnet ve şükranlarımı sunarken görev başında hayatını kaybedenler ile ebediyete intikal etmiş kaptanlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum." ifadelerine yer verdi.


Kaynak: TURKDENİZ.COM