Şadan Kaptanoğlu: "Herkes elini taşın altına koyarsa, yeni bir döneme geçmiş olacağız"

Şadan Kaptanoğlu: "Herkes elini taşın altına koyarsa, yeni bir döneme geçmiş olacağız"

Türkiye Denizcilik Zirvesi'nde 'Denizciliğin Ekolojik Dönüşümü' başlıklı oturum düzenlendi.

adscode

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından düzenlenen Türkiye Denizcilik Zirvesi'nde 'Denizciliğin Ekolojik Dönüşümü' başlıklı oturumun moderatörlüğünü Simge Fıstıkoğlu yaptı. Programın konuğu ise; TURMEPA Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Kaptanoğlu oldu.



"Belki bu dünyayı kirletmiş ilk nesil değiliz. Ancak bu dünyayı kurtaracak son nesil olabiliriz"

TURMEPA Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Kaptanoğlu, oturumda yapmış olduğu konuşmada şu ifadeleri kullandı:

"Dünyadaki kirliliğin yüzde 30’u gemi kaynaklıdır. Diğer kirlilik nedeni karasaldır. Birbirimizi suçlamak çok kolay, ancak bu çözüm değil. Denizlerimizin temizliğinde her birimiz aynı gemideyiz. Birimizin hatasıyla sıfır noktasına döneriz.

Denizler nefes alma nedenimiz. Bireysel olarak yapacaklarımız, şirketler ve kurumların yapacaklarıyla eş değer. Marmara Denizi’nde bugün yaşadığımız şey, denizin gözyaşlarıdır. TURMEPA adına, bu konularla yakından ilgilenmekten gurur duyuyorum.

Bunları eğitimlerimizle, desteklerimizle başarmak istiyoruz. Müsilajı görünce, dersimizi yeterince çalışmadığımızı gördük. Çok yoğun şekilde çalışmalar yürütülüyor. Uzun vadeli tedbirlerin alınması anlamında çalışmalara devam ediyoruz. Dünyada atık tekneleri olan tek Sivil Toplum Kuruşuluyuz.

Bu konuların, eğitim ve farkındalık kısmında olmayı başaracağız. Düşük sülfürlü yakıta geçmek ilk adım oldu. Balast suyu yönetimi konusu da tamamlanacak. Bu gelişimleri yaşarken elbette sorunlarla karşılaşacağız. Ancak, denizcilik sektörünün en mühim adımı şüphesiz; sıfır emisyon. Yapılacak işler, bir iletişim çemberinde irdelenmeli.

Sıfır karbon konusuna ele aldığımızda, IMO önümüze kısa vadeli ve uzun vadeli kararlar çıkardı. Emisyonların azalmasına yardımcı olacak adımlar atılacak. Var olan gemilere, bu durumu empoze etmeliyiz. Uzun vadeli adımlar için, elimizde olmayan teknolojiler öne çıkıyor.

Tüm bu başlıklar için, zamana ve duruşa ihtiyacımız var. Armatörler, bu konularla kendileri başa çıkmalılar. Herkes elini taşın altına koyarsa, yeni bir döneme geçmiş olacağız. Denizlerde olduğu gibi karada da aynı çalışmaların yapılması gerekiyor.

Önümüzdeki yıllarda öyle teknolojik gelişmeler yaşanacak ki, bu sorunun bir çözümü değil; birden fazla çözümü olacak. Sürdürülebilirlik teknolojilerindeki yatırım çok önemli. Bunları her zaman destekliyoruz. Buradaki en önemli adımlardan biri, zihniyet değişikliği olacak.

Yaptığımız her şeyi bilinçli şekilde yapıyor olmamız gerekiyor. Çevreye zarar veriyor muyum? Sorusunu kendimize sorabilmeliyiz. Her muhtevayı düşünmeliyiz. Almazsak ne olur? Doğa yok olur. Sonra bizler yok oluruz. Belki bu dünyayı kirletmiş ilk nesil değiliz. Ancak bu dünyayı kurtaracak son nesil olabiliriz.

Kaynak: TURKDENİZ.COM