SİRENA MARİNE, SÜPER YAT ÜRETİMİNE BAŞLIYOR

SİRENA MARİNE, SÜPER YAT ÜRETİMİNE BAŞLIYOR

Tekne boylarını büyütmek isteyen müşterilerinin taleplerine yanıt vermek isteyen Sirena Marine, lüks yelkenli ve motoryattan sonra şimdi de süper yat üretimine başlıyor.

adscode

Boyutu büyüterek teknede katma değeri artırmaya odaklanan şirket, Monaco Yat Fuarı’nda yeni süper yat serisini görücüye çıkaracak.

Türkiye’de her yıl mayıs ayı ortalarında açılan yat sezonu, bu yıl mart ayı sonlarında açıldı. Havaların da iyi gitmesiyle hareketliliğin artması bekleniyor. Türkiye yat turizminin önemli rotalarından biri, öte yandan yat üretiminde de işler iyi gidiyor. Geçen yıl gemi ve yat sektörü ihracatı, 2020’deki 1 milyar 375 milyon dolar seviyesinden 1 milyar 626,4 milyon dolara yükseldi. Gemi ve yat sektörünün alt kalemlerine bakıldığında ise geçen yıl sektörün ihracatına en büyük katkıyı 894,8 milyon dolarla gemi sanayisi yaparken, bunu 225,1 milyon dolarla yat, tekne ve bot ihracatı takip etti. Ağırlık, gemi sanayisinde ancak yat ve tekne sektöründe de Türkiye önemli başarılar elde ediyor. Yüzde 100 Türk mühendislerin geliştirdiği tekne ve yatlar, ABD başta olmak üzere Avrupa ve dünyanın daha birçok ülkesine ihraç ediliyor.

Yat sektörünün başarılı firmalarından biri de Sirena Marine. Yat sektörünün açılmasıyla birlikte Sirena Marine CEO’su Çağın Genç ile bir araya geldik. 2016 yılında tanıttıkları Sirena Yachts markası ile büyük bir açık yakaladıkları lüks motoryat sektöründe önemli başarılar elde eden şirket, lüks yelkenli ve motoryat üretiminden sonra şimdi de süper yat üretimine başlıyor. 35 ila 50 metre arasında olacak bu yatlarla eylül ayında Monaco Fuarı’na katılacak olan firma, öte yandan mevcut üretiminde de tam kapasiteye ulaşmış durumda. Kapasiteyi 2024 yılına kadar doldurduklarını açıklayan Çağın Genç, yeni üretim hatlarının devreye girmesi için Yalova Gemlik taraflarında arazi baktıklarını da söylüyor. Genç’le yaptığımız söyleşiden öne çıkanlar şöyle…

Yat sektöründe 2008 krizinden önce yaşanan sürat teknesi furyası, ekonomik daralma ile birlikte yat tutkunlarını farklı arayışlara yöneltti. İnsanlar artık yatların hem daha geniş, hacimli ve yakıt tasarruflu hem de süratli olmasını istiyordu. Çağın Genç, sektördeki bu beklentiyi iyi tespit edip, 2013’ten sonra bu alana odaklarını söyledi. Genç, “Bir yandan denizci bir tekne diğer yandan da içi hacimli ama istenirse de hızlı giden bir tekne yaratmak istiyorduk. Yaptığımız araştırmalara göre 60-65 feet arasındaki teknelere ilgi daha fazlaydı. Biz de yarı deplasman tekneler üretmeye karar verdik. Bunlar, hem denizcilik konusunda iyi hem de belli süratlerin üzerinde gidebiliyorlar. Büyük bir Ar-Ge çalışması yaptık, yüzde 100 Türk mühendisliği gerçekleştirdik” dedi.

Sirena Yachts markasının ilk modeli Sirena 64’ü 2017’de Dusseldorf’taki Boat Show’da tanıttıklarını ve beklentilerinin çok üzerinde bir ilgi gördüklerini açıklayan Genç, “Orta büyüklükte bir tekneydi ve bizi cesaretlendirdi. Aynı sene markayı Sirena 58 modeli ile ABD’de de tanıttık. 2019’da Sirena 88 modelinin lansmanını yaptık. Her yıl yeni bir model ile ürün gamımızı genişletmeyi planlıyoruz. Bu strateji çerçevesinde 2021’de filomuza yeni Sirena 68’i dahil ettik. İlk tanıtımının üzerinden sadece altı ay geçmesine rağmen 29 adet Sirena 68 sattık” dedi.

Bundan sonra tekne boyutlarını büyütmeye karar verdiklerini açıklayan Genç, “Boyutları büyütmek, yarattığımız katma değeri daha da artıyor. Amiral gemimiz Sirena 88’in gördüğü talep, bizi bu konuda daha da cesaretlendiriyor. Müşterilerimiz mevcut teknelerinin boyutlarını büyütmek istiyor. Bu da süper yata girmemizdeki bir diğer etken” diye konuştu.

 Çağın Genç, eylül ayında Monaco Yat Fuarı’nda yeni süper yat serisini açıklayacaklarını söyledi. Süper yat sektöründe onlarca firmayla rekabete hazır olduklarını vurgulayan Genç, “Biz, basamakları alışarak çıkmak istiyorduk. Her zaman planlarımızda büyük tekne üretimi vardı ama bir piyasa oluşsun, marka bilinirliği artsın, insanlar bizi tanımaya başlasın diye bekledik. Bu alanda da iddialıyız. Sirena Yachts tarafında yakaladığımız, teknenin hacim, ferahlık, içinin ev gibi hissedilmesi mottosunu devam ettireceğiz. Bunun yanında tabii ki denizci, verimli bir tekne olması diğer unsurlar” dedi. Yurt dışında yarı deplasman tekneler için en çok talebi ABD’den aldıklarını, bunun yanı sıra Avrupa ülkelerinden Japonya’ya, Dubai’den Tayland’a kadar birçok ülkeye de tekne sattıklarını açıklayan Genç, dünya genelinde 13 bayileri olduğunu, en son Suudi Arabistan’la bir bayilik anlaşması imzaladıklarını açıkladı.
 
Kaynak: Dünya Gazetesi