TAMER KIRAN: “DAHA İNOVATİF TEKNOLOJİLER GÜNDEME GETİRİLEREK DAHA KESKİN ÇÖZÜMLER ÜRETİLMELİ”

TAMER KIRAN: “DAHA İNOVATİF TEKNOLOJİLER GÜNDEME GETİRİLEREK DAHA KESKİN ÇÖZÜMLER ÜRETİLMELİ”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından düzenlenen 12. Ulaştırma ve Haberleşme Şurası’nda düzenlenen panelde Tamer Kıran konuşmacı olarak yer aldı.

adscode

Açıl Sezen’in moderatörlüğünü yaptığı “Sürdürülebilir Lojistikte İnovasyon, Yeni Trendler ve Yeşil Lojistik Uygulamaları” isimli panelde İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, Paris Anlaşması’ndan duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladığı konuşmasında:



“Öncelikle; ifade etmek istediğim bir şey var. Dünya çapında sosyolojik bir sorunumuz var. Gemi adamlarımız, gemilerden ayrılırken ve gemiye giderken büyük sıkıntılar yaşıyor. Dünya’nın sorunu bu. Pandemi sürecinde bu fedakarlığı yapan bu insanlar, kontrat süreleri bittiğinde evlerine gidemiyor. Hükümetler nezdinde adımlar atılmalı. (Bu haber, Turkdeniz.com özel haberidir)

Diğer taraftan, neler yapılabilir sorusuna cevaben, Nerede sorun olduğuna bakılmalı ve oralara müdahale edilmeli. İnsan gücüne dayalı yerlerde (liman, kara nakliyatı vb.) sorunlar yaşandı. Keza; gemilerin çok uzun süre limanlarda beklemesi, bir konteynerin bir ülkeye girdikten sonra geçen sürelerin çok uzaması deniz taşımacılığını aksattı. Söylemek istediğim; insan gücüne alternatif çözümler getirilmeli. Otonom sistemler, üzerinde çalışılabilir. Daha az insan gücüyle çalışan gemiler fikirleri değerlendirilebilir. Elbette, bu durumu bizlere zaman gösterecek. Dünya çok küçüldü. Taşımacılık sirkülasyonu çok arttı. Daha inovatif teknolojiler gündeme getirilerek, daha keskin çözümler üretilmeli. (Bu haber Turkdeniz.com özel haberidir)

Deniz taşımacılığı konusunda; her gün yeni bir habere uyanıyoruz. Gündem her geçen gün değişebiliyor. Sıfır emisyon, balast suları, sera gazı salınımı…  Kurallar sürekli değişiyor diyebilirim. Bu kurallara uymak zorunda kalacağız. Ancak şu süreçte, fosil yakıtlardan sıfır emisyon mümkün değil. LNG ile çalışan gemiler var. LNG’de 1/4 kadar emisyonu azaltıyor.(Bu haber, Turkdeniz.com özel haberidir)



Sıfır emisyon hedefi, ciddi bir hedef. Öncelikle bunun net bir şekilde çözümlenmesi gerekiyor. Hepsinin birbirine göre dezavantajları söz konusu. Örneğin elektrikli gemiler, uzak yollarda kullanılamıyor. Tüm bu parantezlerin daha sarih bir çözüme kavuşturulması gerekiyor. Taşımacılığının önündeki en önemli sorun; bu komplikasyon." ifadelerine yer verdi.

Kaynak: TURKDENİZ.COM