Türkiye Denizcilik Zirvesi'nde 'Kanal İstanbul' başlıklı oturum düzenlendi

Türkiye Denizcilik Zirvesi'nde 'Kanal İstanbul' başlıklı oturum düzenlendi

Türkiye Denizcilik Zirvesi'nde 'Kanal İstanbul' başlıklı oturumun moderatörlüğünü Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Şehir Yönetim Uzmanı Prof. Dr. Recep Bozdoğan yaptı.

adscode

Programın konukları ise; T.C Ulaştırma ve Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Dr. Yalçın Eyigün, İskenderun Teknik Üniversitesi Barbaros Hayrettin Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Soner Esmer, TÜBA Asli Üyesi, İTÜ Öğretim Görevlisi Prof. Dr. İzzet Öztürk, Türk P&I Genel Müdürü Ufuk Teker oldu. 



Oturumun başında, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Şehir Yönetim Uzmanı Prof. Dr. Recep Bozdoğan Kanal İstanbul’un tarihçesi ile ilgili sunum yaptı.



"Kanal İstanbul, çılgın bir projedir"

T.C Ulaştırma ve Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Dr. Yalçın Eyigün; oturumda yaptığı konuşmada: 

"Yapılabilirlik açısından birçok çılgın projeye imza attık. Marmaray, Avrasya Tüneli çılgın bir projeydi.
Kanal İstanbul da çılgın bir projedir. Böyle bir imkânımız varken; neden bunu kullanmayalım? Dünyadaki yoğun deniz ticaretinin, boğazımızdaki trafik sıkışıklığına sebep olması nedeniyle bu projeye ihtiyaç olduğunu görüyoruz. Dünyadaki ticaretin yüzde 90’ı deniz yoluyla yapılıyor. Gemilerin bekleme sürelerinin önüne geçmek istiyoruz. Kanal İstanbul, tüm bu boyutlar göz önüne alındığında; bir nefes alma projesidir." şeklinde konuştu.



"Kanal İstanbul’un Marmara ve Boğaz'a olabilecek etkilerinin tümünü analiz ettik"

TÜBA Asli Üyesi, İTÜ Öğretim Görevlisi  Prof. Dr. İzzet Öztürk; oturumda yaptığı sunumda:

"Kanal İstanbul’un Marmara ve Boğaza olabilecek etkilerinin tümünü analiz ettik. Proje güzergâhı üzerinde gerekli çalışmaları yaptık. Karadeniz’i tüm ayrıntılarıyla ele aldık. Özel bir model tasarımı ile; Kanal İstanbul yok iken nasıl bir durumdayız; var iken nasıl bir durumdayız? Bunu gördük." diye konuştu.



"Dış ticaret hacmi olarak Karadeniz’in gücünü kullanmalıyız"

İskenderun Teknik Üniversitesi Barbaros Hayrettin Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Soner Esmer; oturumda yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı: "İstanbul ile ilgili bir konu gündemdeyse; bu lokal bir konu olmaktan çıkar. Uluslararası düşünmemiz gerekir. Bu konuyu değerlendirmek için jeopolitik ve coğrafik detayların irdelenmesi gerekir. Birçok ülke, coğrafi olarak üstünlüklerini stratejik olarak yönetemediği için ekonomik yıkımlara uğradı. Karadeniz’i ilgilendiren bütün ülkelere, bu projeyle söz sahibi olduğumuzu gösterebiliriz. Dış ticaret hacmi olarak Karadeniz’in gücünü kullanmalıyız."



"Boğazlardaki trafik geçiş düzeninin kontrol altına alınabilmesi için, bu gibi projelerin önemi ortaya çıkıyor"

Türk P&I Genel Müdürü Ufuk Teker; oturumda yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi:

"Dünyadaki kanalların çok büyük önemi var. Oradaki nüfus yoğunluğu da kanalların önemini arttırıyor. Dünya deniz ticaret rotasında sonsuz olasılıklar olabilir.  Yolların kısaltılması açısından kanal ve boğazların büyük önem arz ettiğini söyleyebiliriz. Bu düzen, denizcilik ve ekonomi açısından müthiş bir olgu. Boğazlardaki trafik geçiş düzeninin kontrol altına alınabilmesi için, bu gibi projelerin önemi ortaya çıkıyor. İnsanın olduğu yerde hata olabilir. Bu yüzden, önümüzdeki durumu göz önüne almalıyız."

Kaynak: TURKDENİZ.COM