TÜRKİYE İLE RUSYA UKRAYNA TAHILININ LİMANLARDAN SEVKİYAT PLANI ÜZERİNDE ANLAŞTI

TÜRKİYE İLE RUSYA UKRAYNA TAHILININ LİMANLARDAN SEVKİYAT PLANI ÜZERİNDE ANLAŞTI

Rus basınında yer alan haberlerde Türkiye ile Rusya'nın, Ukrayna tahılının limanlardan sevkiyatına yönelik bir plan üzerinde anlaşmaya vardığı belirtildi.

adscode

Rus basınında yer alan haberlerde Ankara ve Moskova’nın Ukrayna tahılının tahliyesi için geçici bir planda anlaştıkları duyurulurken, Ukrayna Putin’in bu konudaki sözüne ve vereceği garantilere güvenmediğini açıkladı. Konunun, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un bugünkü Türkiye ziyaretinde de ele alınması bekleniyor.

Rus basınında yer alan haberlerde Türkiye ile Rusya'nın, Ukrayna tahılının limanlardan sevkiyatına yönelik bir plan üzerinde anlaşmaya vardığı belirtildi. Dünya tahıl üretiminde önemli payı bulunan Ukrayna’nın limanlarının Rusya tarafından ablukaya alınmasının tahıl sevkiyatını durma noktasına getirmesinin ardından uzun süredir devam eden çözüm arayışları son günlerde hız kazandı. Rusya’nın Izvestia gazetesi, Ankara ve Moskova’nın Ukrayna tahılının tahliyesi için geçici bir planda anlaştıklarını duyurdu. Plana göre Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Odesa’nın kıyı bölgesindeki mayınların temizlenmesinden sorumlu olurken, tahıl yüklü gemilere Odesa'dan Karadeniz'deki tarafsız sulara kadar Türk gemileri, buradan İstanbul Boğazı'na kadar ise Rus savaş gemileri eşlik edecek.

Tahıl fiyatları ilk tepki olarak düştü

Rusya’nın Ukrayna’dan tahıl taşıyan gemilerin güvenliğinin garanti edileceğini açıklamasının ardından ilk tepki olarak tahıl fiyatları düşüşe geçti. İtalya Tarım Üreticileri Birliği (Coldiretti) açıklamasına göre, tahıl fiyatları yüzde 10 düşüşle nisan ayı başındaki seviyeye döndü. Chicago borsasında buğdayın vadeli kontrat fiyatı, üç günde yüzde 10 azalarak 27,2 kilogram başına 10,4 dolara geriledi. Mısır fiyatı ise yüzde 6,4 düşüşle 7,27 dolara indi.

Rusya ve Ukrayna, küresel buğday arzının yaklaşık üçte birini sağlıyor. Ukrayna'nın engellenen buğday ihracatı, büyüyen küresel gıda krizi riskini daha da körüklüyor. Savaş öncesinde Ukrayna yetiştirilen tahılın yaklaşık % 75'ini ihraç ediyordu. Ukrayna’nın tahıl ve yağlı tohum ihracatının yaklaşık yüzde 90'ı deniz yoluyla yapılıyordu.
 
Kaynak: Dünya Gazetesi