TÜRKİYE, RUSYA İLE TİCARETİNİ MASAYA YATIRDI... ACİL RO-RO HATTI GÜNDEMDE!

TÜRKİYE, RUSYA İLE TİCARETİNİ MASAYA YATIRDI... ACİL RO-RO HATTI GÜNDEMDE!

Ukrayna müdahalesinin ardından devreye giren yaptırımlar, tüm dünya ticaretini etkilerken, Türkiye de Rusya ile ticaretini masaya yatırdı.

adscode

Türkiye’nin Moskova büyükelçiliğinden işadamlarına yapılan bilgilendirmede, iki ülke arasındaki ro-ro seferlerinin acil şekilde yeniden devreye alınması gerektiği, Ukrayna transit güzergahı üzerinden yapılan yıllık 31 bin taşımanın da alternatif koridorlara kaydırılması gerektiği bildirildi. 

Türkiye’nin Moskova büyükelçiliğinin hazırladığı çalışmaya göre, Rusya’da enflasyon, geçen mart ayı itibarıyla yıllık yüzde 16,7 seviyesine ulaşırken, 2022 büyüme beklentisi de yüzde (eksi) 11,2 oldu. Rusya’dan sermaye çıkışı 2022’nin ilk çeyreğinde yüzde 267 artarak 64,2 milyar dolara ulaştı. Otomobil satışları da yüzde 63 geriledi. Rusya’nın döviz rezervleri de 1 Nisan itibarıyla 606,5 milyar dolar seviyesine düştü. Ambargoya karşı alınan önlemler çerçevesinde, Rusya’da döviz kazançlarının yüzde 80’inin 3 gün içinde rubleye çevrilme zorunluluğu uygulanıyor. 

Rusya temerrüte dayandı 

Rusya’ya yönelik yaptırımların kapsamının gün geçtikçe arttığı belirtilen büyükelçilik çalışmasında, ülkenin kredi notunun devamlı indirildiği ve temerrüt (borç ödeyememe) seviyesine yaklaştığı ifade edildi. Rusya ile  iş yapan Türk şirketlerinin, uluslararası para transferlerinde, yaptırım kapsamında olmayan ve muhabir bankalarla sorun yaşamayan bankaların tercih edilmesini tavsiye eden büyükelçilik, dış ticaret işlemlerinde riski minimize eden ödeme şekillerinin tercih edilmesi gerektiğini kaydetti. 

Acil ro-ro hattı

Büyükelçilik bilgilendirmesinde, Ukrayna krizinden önce Karadeniz’den Rusya’ya yapılan 14 bin 387 ro-ro seferinden 11 bin 149’unun Türkiye üzerinden gerçekleştiği, savaşla birlikte doğrudan seferlerin sekteye uğradığı belirtildi. Raporda, Türkiye ile Rusya arasındaki ro-ro seferlerinin acil şekilde devreye alınması gerektiği vurgulandı. Rusya ile ticarette batı sınırları üzerinden geçişin maliyet ve süre baskısı yarattığı, doğu sınırlarında yoğunluğun artmasıyla da buradan Rusya’ya varış süresinin 30 güne çıkabileceği ifade edildi. Doğu alternatifinin bu yoğunluğu kaldıramayacağı kaydedilen çalışmada, Ukrayna transit güzergahı üzerinden yapılan yıllık 31 bin taşımanın da alternatif koridorlara taşınması gerektiği bildirildi.

Kaynak: Milliyet