1915 Çanakkale Köprüsü inşaatında denize iniliyor

1915 Çanakkale Köprüsü inşaatında denize iniliyor

Başbakan Binali Yıldırım, "Çanakkale Köprüsü dünyanın en uzun asma köprüsü. İki kule arasındaki açıklık tam 2 bin 23 metre. Ne demek, 2023'e giderken Cumhuriyetimizin 100. yılına doğru Türkiye'ye, Çan

adscode

Yıldırım, Gelibolu'da 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu Kule Temel Betonu ile Kule Kazık Çakım Töreni'nde, Çanakkale'nin tarihi bir gün yaşadığını ifade ederek, bugünün 18 Mart Deniz Zaferi'nin 103. yıl dönümü olduğunu anımsattı.

Bugünü daha da anlamlı hale getirmek için Türkiye'nin mega projelerinden bir tanesini, dünyanın en uzun asma köprüsünün temelinin atıldığını dile getiren Yıldırım, "Çanakkalemize hayırlı, uğurlu olsun. Geçen yıl hazırlıklarını yaptık. Bugün, az sonra Sayın Cumhurbaşkanımızın uğurlu elleriyle denizin içindeki köprü temelinin ilk harcını koyacağız. Çanakkale Köprüsü dünyanın en uzun asma köprüsü, iki kule arasındaki açıklık tam 2 bin 23 metre. Ne demek, 2023'e giderken Cumhuriyetimizin 100. yılına doğru Türkiye'ye, Çanakkale'ye, şehitler diyarına en uzun köprüyü armağan etmek demektir. Hayırlı, uğurlu olsun." diye konuştu.

Bugün bir başka mutluluğun daha yaşandığını aktaran Yıldırım, şunları kaydetti:

"Sayın Cumhurbaşkanım, siz Çanakkale Zaferi'nin yıl dönümünde kutlamalarda müjdeyi verdiniz. Aslanlarımız, Mehmetçiklerimiz Afrin'de destan yazdı, teröristleri oradan söküp attı, ay-yıldızlı bayrağımızı göndere çektiler. Kahramanlarımıza buradan selam gönderiyoruz, tebrik ediyoruz. Türkiye içeride ve dışarıda terörle mücadelesini kararlılıkla sürdürürken diğer yandan dünyanın en büyük projelerini de yapmaya devam ediyor. Son 10 yılda dünyada yapılan 10 tane büyük proje var. Bu 10 projenin 6 tanesini Türkiye yaptı. Türkiye'ye de yakışan budur. Bunlar hangileri mi? Söyleyeyim, İzmir-İstanbul Otoyolu, Osman Gazi Köprüsü, dünyanın en büyük havalimanı Yeni İstanbul Havalimanı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Marmaray, Avrasya Tüneli, Boğaz'ın altından geçen trenler için araçlar için yaptığımız geçitler ve nihayet dünyanın en uzun asma köprüsü Çanakkale Köprüsü, Türkiye'ye de Çanakkale'ye de bu yakışır. Hayırlı, uğurlu olsun. Çanakkale'de düşmana 'Çanakkale geçilmez' dedik, 7 düvele burada 'dur' dedik ama şimdi artık 'hizmet zamanı' dedik, Çanakkale'yi hava yoluyla, deniz yoluyla ve nihayet o güzel gerdanlığıyla geçecek bu eseri de Çanakkalemize armağan ediyoruz. Bu proje yap-işlet-devret projesi. Yani bizim bütçemizle yapılmıyor. Yapacaklar, işletecekler, sonunda da teslim edecekler. Kore ve Türk firmaları."

Yıldırım, Türkiye'nin ekonomisi için "sıkıntılar var, zorluklar var" diyenlere bu projenin en güzel cevap olduğunu vurgulayarak, bu projenin finansmanının yüzde 70'inin yabancı bankalardan sağlandığını söyledi.

Başbakan Binali Yıldırım, "1 milyar 700 milyon avro kredi ihtiyacı varken, 2 milyar 700 milyon avrodan fazla talep geldi. Talep edenlerin bir kısmını da alamadık. İşte bu Türkiye'nin gücünü gösteriyor. Türkiye'ye olan güveni gösteriyor." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin emin adımlarla 2023'e, Cumhuriyetin 100. yılına büyük eserlerle yürümeye devam edeceğini ifade eden Yıldırım, "Türkiye'ye güvenmeye devam edin." diye konuştu.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 1915 Çanakkale Köprüsü'nün inşaatına ilişkin, "Kulelerin testlerini bitirdik. Her kulenin yüksekliği 318 metre. Ayrıca tepe yüksekliği 333 metre ile sadece boy olarak değil, kule yüksekliğiyle de rekor kırmış olacağız. 46 metrelik tabya genişliğiyle dünyanın birçok köprüsünden farklı olarak adeta iki ayrı köprü yapacağız ve bu iki köprüyü 9 metrelik bağlantı girişleriyle birbirine bağlayacağız." dedi.
 

 

Arslan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın da katılımıyla gerçekleştirilen "1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu Kule Temel Betonu ile Kule Kazık Çakım Töreni"nde yaptığı konuşmada, 18 Mart'ta Çanakkale Deniz Zaferi'ni kutlama etkinlikleri çerçevesinde bir aradayken, Afrin'de Mehmetçiğin destan yazdığını söyledi.

Projenin temelinin geçen yıl 18 Mart'ta atıldığını anımsatan Arslan, şöyle konuştu: "Memnuniyetle ifade etmek isterim ki, bir yıllık periyotta 1/5000 ölçekli ön projelerden 1/1000 ölçekli kesin uygulama projelerini hazırlamış, kamulaştırmayla ilgili planlamaları bitirmiş, testlerle ilgili çalışmalarımızı tamamlamış durumdayız. Bugün itibarıyla kulelerin altına gelecek her biri 66 bin tonluk keson betonların imalatını yapacağımız havuzlarda 320 bin metreküp kazı yaptık. Bugün itibarıyla inşallah uğurlu ellerinizle onların temelini atmış olacağız. Bu arada bir şey daha yaptık. Köprünün her iki kulesinin ayaklarının oturacağı alanda 108 bin metreküp kazı yaptığımız gibi bu ayakların oturduğu yerde keson blokların olacağı yere de kazıklar çakıyoruz. Bu kazıkları da bugün itibarıyla çakmaya başlıyoruz."

"Kazık çakım işlemleri kısa sürede bitirilecek"

Arslan, kazık çakım işlemlerinin kısa sürede bitirileceğini belirterek, "Kısa sürede inşallah bu kazıkları çakmak suretiyle imal ettiğimiz keson beton blokları buraya nakledip böylece köprünün imalatlarına başlamış olacağız." ifadesini kullandı.

Bütün testlerin bitirildiğine işaret eden Arslan, şunları kaydetti: "Kulelerin testlerini bitirdik. Her kulenin yüksekliği 318 metre. Ayrıca tepe yüksekliği 333 metre ile sadece boy olarak değil, kule yüksekliğiyle de rekor kırmış olacağız. 46 metrelik tabya genişliğiyle dünyanın birçok köprüsünden farklı olarak adeta iki ayrı köprü yapacağız ve bu iki köprüyü 9 metrelik bağlantı girişleriyle birbirine bağlayacağız. 1915 Çanakkale Köprüsü şanına yakışır vaziyette sadece büyüklüğüyle değil, teknik özellikleriyle de inşallah bir ilk olacak. Rabbim inşallah kaza bela vermeden bu işi yapabilmeyi nasip eylesin."