2020 Piyasalarına Broker Bakışı Paneli gerçekleştirildi

2020 Piyasalarına Broker Bakışı Paneli gerçekleştirildi

‘2020 Piyasalarına Broker Bakışı’ Paneli, Deniz Ticaret Odası’nda düzenlendi.

adscode

İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır’ın moderatörlüğünde yapılan panele katılımcılar yoğun ilgi gösterdi.

Panelin başında Gemi Brokerleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Semih Dinçel, geride bırakmaya hazırlandığımız 2019 yılının değerlendirmesi ve 2020 yılından beklentilerle ilgili bir sunum yaptı.

Semih Dinçel’in sunumunun ardından ‘2020 Piyasalarına Broker Bakışı’ başlıklı panelin açılış konuşmasını İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır yaptı.

Brokerliğin denizcilik sektörü için önemine vurgu yapan Salih Zeki Çakır: “Deniz Ticaret Odası’nda hemen hemen her meclis toplantısında navlun piyasaları ile ilgili sunumlar yapılıyor. Denizcilik navluna bağlı bir sektör. Navlun yoksa gerisi teferruat. Navlundaki gelişmeler sadece armatörün sorunu değil tüm yan sanayinin de ortak sorunu. Navlunların gidişatıyla ilgili her görüş ve özgün bilgiye ihtiyaç var. Brokerlik sektörün tamamı için kilit bir önem taşıyor.” ifadelerini kullandı.

Panelde ilk olarak söz alan Zeynep Ayşe Öztürk: “2020’nin ilk yarısında düşüş bekliyorum. İkinci yarısında yükseliş olabilir. Yeni yılda yürürlüğe girecek yakıt kuralının fiyatları dengelemesi zaman alacaktır. Bir ay öncesi ile bugün arasında yakıt ve scrubber kaynaklı fiyat artışı oldu. “ dedi.

Elektronik kiralama platformları ile ilgili katılımcılara bilgi veren Bahadır Tonguç: 1Elektronik kiralama platformları konusunda dikkatli olunmalı. Bir gerçek de var ki; kısa zamanda bu platformlar hayatımıza girecek. Dikkatli olmakla birlikte yakından takip etmeliyiz. Scrubber maliyetleri ile ilgili sıkıntılar var. Ancak scrubber takan firmalar maliyeti bir yılda da çıkartmak isteyebilir beş yılda da çıkartmak isteyebilir. Kısa zamanda taşlar yerine oturacaktır. “ şeklinde konuştu.

Bir diğer panelist Cihan Özkan da katılımcılara konteyner taşımacılığı hakkında bilgi verdi. Cihan Özkan yaptığı konuşmada şu değerlendirmelerde bulundu: “Konteyner taşımacılığı 90’lı yıllardan sonra büyük atılım gerçekleştirdi. Büyük konteyner gemileri inşa edildi. Bununla birlikte büyük limanlar ve elleçleyecek vinçler inşa edildi. Dünyada deniz konteyner taşımacılığı ön plana çıkmış durumda. Dökme yüklerin bazılarının konteynere döndüğü görünüyor. Yükler, konteynerlere sığacak şekilde imal edilmeye başladı. Her yıl bu endüstri yüzde 4-5 büyümekte. IMO 2020 kuralları çerçevesinde navlunlara eklenen maliyetler dış ticaretçilerin büyük tepkisini çekiyor. Müşterilerden en çok gelen şikayet şu; ‘Denizcilik dünyaya en az zarar veren taşımacılık şekli ve onlarla neden uğraşılmıyor.’ Artışlar dış ticaret cephesinde tepkiyle karşılanıyor. Ancak fiyatlar rayına oturacaktır. “

‘2020 Piyasalarına Broker Bakışı’ Panelinde son olarak Uluç Erenler söz aldı. Erenler: “Dünyada ticari duvarlar örülüyor. Çin ve Amerika’nın arasında olanlar ekonomiyi etkiliyor. Ticaret sınırlanıyor. Her sabah yeni bir sürprizle karşı karşıya kalmamız artık sürpriz değil. Siyaseti artık daha iyi okumalıyız. Artık size diye bir şey kalmadı. Tüm bunları takip edebilmek için markette olmak lazım. 2020 ne bugünden çok iyi ne de çok kötü olacaktır. İlk 3-4 ay bir yavaşlamanın söz konusu olacağı ardından endeks ve ticaretin yukarıya doğru hareket edeceğini düşünüyorum. “ değerlendirmesinde bulundu.

Panelin kapanışında İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, navlun piyasaları ve denizcilik sektörü ile ilgili açıklamalar yaptı. Bölgedeki koster filosunun yenilenmesi gerektiğine vurgu yapan Salih Zeki Çakır: “Bölgemizdeki koster filosu yaşlanıyor. Akdeniz Karadeniz bölgesinde tonajın yüzde 30’unu koster armatörleri oluşturuyor. 2008’de ilk yaptığımız araştırmada oran yüzde 38’di. Şu anda kosterlerin yaş ortalaması 27. Bunların yenilenmesi lazım. Bunun için de proje finansmanına ihtiyaç var. Bu durumların gerçekleşmesi için navlunların yatırımı geri döndürmesi gerekiyor. Bölge tonajında yeni giriş yok. Hurda çıkışı da çok ancak navlunlar yükselmiyor. 2018 kötü geçti. Navlunlar düşüşte.  Bölgede ciddi olarak konteynere dönüş var. Tüccar konteyner ile taşımanın rahatlığına alışıyor. Bölge ülkeler çelik gibi yükleri dışarıdan alırdı şimdi kendileri üretmeye başladı. Bu da önemli bir faktör.

Önümüzdeki yıllarda brokerlik faaliyetlerini, deniz taşımacılığını etkileyecek faktörler var. Tehdit ve fırsat olacak başlıklar var. Dünya, korumacılık dönemine girdi. Dijitalizasyon taşımacılığı değiştirecek. Bu platformları kullananlar avantajlı duruma geçecek. Kuzey Denizindeki yeni açılan Arktik Yolu taşımacılığı büyük oranda değiştirecek. İklim değişikliği de taşımacılığın önündeki risklerden biri olarak dikkat çekiyor. Bir Kuşak Bir Yol Projesi, taşımacılık yönünden etkileyecek. “ diye konuştu.

KAYNAK: TURKDENİZ.COM