36 MİLYON YILLIK BALİNA FOSİLİ ÇÖLDE BULUNDU

36 MİLYON YILLIK BALİNA FOSİLİ ÇÖLDE BULUNDU

Peru'da bilim insanları 36 milyon yıl öncesine ait bir balina fosilini tanıttı.

adscode

Başkent Lima'daki San Marcos Ulusal Üniversitesi'nden paleontolog Mario Urbina, perşembe günkü açıklamasında "Fosilin 36 milyon yıl önce yaşamış Peru basilosaurusu'na ait olduğunu" söyledi.

Ica bölgesindeki Ocucaje Çölü'nde 2021 sonlarında kuru kayalardan çıkarılan fosile araştırmacılar "Ocucaje Avcısı" adını verdi.

Bilim insanları bu çölün milyonlarca yıl önce sığ bir deniz olduğunu ve kum tepelerinde birçok ilkel deniz memelisine ait kalıntıların yer aldığını söyledi.

Araştırmacılara göre "Ocucaje Avcısı" yaklaşık 17 metre uzunluğunda, devasa ve güçlü dişlerini kullanarak köpekbalığı, sardalya ve orkinosla beslenen ve bugünkü balinaların atası olan bir memeliydi.

Urbina, "Bu keşif çok önemli çünkü dünyada şimdiye dek benzer örnekler bulunmadı" dedi.

Araştırma ekibinden Rodolfo Salas-Gismondi, "Ocucaje Avcısı"nın boyu ve dişlerinin gelişimi açısından diğer arkaik balina türlerinden ayrıldığını ve büyük ihtimalle besin zincirinin tepesinde yer aldığını söyledi.
 

Lima'daki Doğa Tarihi Müzesi'nin Omurgalı Paleontolojisi Bölümü'nün başındaki Salas-Gismondi, "Tam bir deniz canavarıydı. Kendine yemek ararken kesinlikle etrafta bir sürü zarara yol açıyordu" ifadelerini kullandı.

Araştırmacı, "O dönemde Peru denizi daha sıcaktı. Bu türden fosiller sayesinde Peru denizinin tarihini de yeniden inşa edebiliriz" dedi.

Bilim insanları ilk deniz memelilerinin yaklaşık 55 milyon yıl önce karada yaşayan memelilerden evrildiğini, bunun dinozorlar da dahil dünyadaki yaşamın neredeyse tamamını sona erdiren asteroid çarpması olayından 10 milyon yıl sonra gerçekleştiğini düşünüyor.

Kaynak: Independent Türkçe