Bakan Akar 'dan flaş Doğu Akdeniz açıklaması!

Bakan Akar 'dan flaş Doğu Akdeniz açıklaması!

KKTC'de Erenköy Direnişi ve Erenköy Şehitlerini Anma Töreni’nde konuşan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Bugüne kadar Türkiye ve KKTC barış ve istikrardan yana olduğunu her fırsatta gösterdi. Barış

adscode


Akar, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) olarak 1964’te Erenköy’de, 1974’te Kıbrıs Barış Harekâtı'nda nasıl yanınızda isek, çektiğiniz acılara ve uğradığınız zulme o zaman nasıl sessiz kalmadıysak bugün de aynı duygularla buradayız. Bizler Ege, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs’ta sorunların barışçıl yollarla iyi komşuluk ilişkileri çerçevesinde ve uluslararası hukuka saygı göstererek ve uluslararası hukuka uygun bir şekilde çözülmesinden yanayız. Bugüne kadar Türkiye ve KKTC barış ve istikrardan yana olduğunu her fırsatta gösterdi. Barış ve huzur adına üzerine düşeni yaptı ve yapmaya da devam ediyor” ifadelerini kullandı. 

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı’nın Rum tarafına, Türkiye’nin de barış ve dostluk adına önemli bir adım olarak değerlendirdiği önemli bir çağrıda bulunduğunu ifade eden Akar, “Cumhurbaşkanı Akıncı’nın Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon çalışmalarıyla ilgili olarak Birleşmiş Milletler nezdinde ortak bir komite kurulmasına dair yaptığı çağrısı maalesef Güney komşumuz tarafından kabul edilmedi. Bu gelişmelere rağmen Türkiye ısrarla Doğu Akdeniz ve Kıbrıs’ta deniz yetki alanlarında eşit, egemen hakların korunması ve kaynakların adil paylaşımının tüm kıyıdaş devletlerin mutabakatıyla belirlenmesi gerektiğini savunmaktadır. Bu kapsamda garantör ülke olarak Türkiye, KKTC’nin verdiği ve Türkiye Devleti’ne ait deniz yetki alanlarımızda bulunan bölgelerdeki faaliyetlerimize başladık, devam ediyoruz, devam edeceğiz. Temennimiz, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin de bizler gibi iyi komşuluk ilişkileri çerçevesinde uluslararası hukuka saygılı bir şekilde ve kaynakların adil paylaşımı yönünde hep birlikte neler kazanabiliriz düşüncesinden hareket etmesini bekliyoruz. Bizler Ege, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs’taki sorunların Yunanistan’da yeni kurulan hükümet ile iş birliği ve karşılıklı güven içerisinde çalışarak aşılabileceğine inanmak istiyoruz. Hedefimiz adada barış, istikrar ve huzuru kalıcı bir hale getirmektir. Bütün gayretimiz budur. Kıbrıs’ta iki toplumlu iki kesimli politik eşitliğe dayalı, adil kalıcı ve kapsamlı bir çözüme ulaşılması adaya barış huzur ve istikrar getirecektir. Bunun anlaşılmasını bekliyoruz. Kıbrıs Türkünün haklarının gasp edilmesine izin vermeyiz. Kıbrıs sorununun barışçıl yolla çözüleceğine inanıyoruz. Sorunların barışçıl yollarla çözülmesini isteme talebimizin bir zafiyet olarak anlaşılmamasını, yanlış hesaplara gidilmemesini, güç ve kuvvetimizin test edilmemesini bunun faturasının ağır olacağını münasip bir dille her fırsatta söyledik, söylemeye devam edeceğiz” dedi. 

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da konuşmasında, Kıbrıs’ı gerilimin ve çatışmanın odağı yapmak yerine, adanın barış ve iş birliği alanı haline getirilmesi çağrısında bulunarak, “Birbirimizin haklarına saygı göstererek, potansiyel enerji kaynaklarını, toplumları ayrıştıran değil, ortak yarar paydasında birleştiren bir unsur olarak değerlendirelim” dedi. Akıncı, Kıbrıs adasının yakın geçmişinin kan, gözyaşı ve acıyla dolu olduğunu ifade ederek, Kıbrıs’ta geçmiş acılardan dersler çıkararak iki halkın siyasi eşitliğini, özgürlüğünü ve güvenliğini teminat altına alan bir gelecek kurmanın temel hedef olması gerektiğini vurguladı. “Eşitliğin, insanca yaşamın temel koşullarından birisi olduğunu bilen bir halk olarak azınlık durumuna düşürülmeye asla razı olmayacağımız da bilinmektedir” diyen Cumhurbaşkanı Akıncı, tarihsel ve coğrafi gerçeklikten gerekli dersleri çıkarmanın tüm bölge halklarının ortak sorumluluğu olması gerektiğini söyledi.