Çin fabrikalarında üretim arttı, deniz ticareti hızlandı

Çin fabrikalarında üretim arttı, deniz ticareti hızlandı

Çin’de başlayıp dünyayı etkisi altına alan pandemi sonrası uluslararası ticaret yeniden hareketlendi.

adscode

Uluslararası deniz taşımacılığının önemli göstergelerinden Baltık Kuru Yük Endeksi (BDIY) bin 700 puanı, Şangay Konteyner Endeksi ise 2 bin doları gördü. Avrupa ülkelerine karayolu nakliyesi 2 bin 700- 3 bin 500 dolar arasında seyrederken Cidde merkezli konteyner taşımacılığında ise fiyat 40 TEU’luk konteynerde 800 doları buldu. Fiyatların talebe bağlı olarak arttığını kaydeden Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk, Çin’de fabrikaların devreye girmesi ile birlikte uluslararası deniz ticaretinde arz yönünde hareketlilik başladı” dedi.

Piyasa kayıpları telafi ediyor

Taşımacılıkta yaşanan fiyat artışlarında Çin’de fabrika bacalarının tütmesi dışındaki etkilere değinen Öztürk, “Yılbaşından itibaren gemilerin düşük sülfürlü yakıt tüketimi kullanması ile ilgili düzenleme yürürlüğe girdi. Yine konteyner yüklü gemiler, pandemi ile birlikte küresel ticaretin sekteye uğraması sonucu boş dönmek zorunda kaldı. Deniz taşımacılığı maliyetleri etkilendi. Şimdi piyasa birmiktarda olsa kayıplarını telafi ediyor” diye konuştu. Öztürk, piyasalardaki hareketliliğe rağmen ikinci dalga endişe taşıdıklarını dile getirdi.

Ağustos daha iyi olur

Metin Akdurak A.Ş. Genel Müdürü Rebii Akdurak ise geçmişte temmuz ayını çok yoğun geçirdikleri İtalya hattında şu an belli bir yoğunlukla çalıştıklarını belirtti. İkinci dalga endişesinin hemen herkeste hakim olduğu bilgisini paylaşan Akdurak, “İtalya çalışmaya başladı. Dolayısıyla pandemi ile birlikte kapattığımız Milano ofisimiz tekrar faaliyetlerine döndü. Ağırlıklı olarak ambalaj, maske otomotiv yedek parça sevkiyatları devam ediyor. Ağustos temmuzdan daha iyi olur beklentisindeyiz” dedi.

Karayolunda navlun arttı

Maxlog Lojistik İş Geliştirme Müdürü Cihan Köse de, Avrupa ülkelerine karayolu nakliyesinde fiyatların 3 bin 500 dolara kadar yükseldiğini belirterek, “İthalat yok, ihracat devam ediyor. Karayolu lojistik firmalarının fiyatları 2 bin 700- 3 bin 500 dolar seviyesinde. Ortadoğu pazarı ise ertelediği alımları hızlandırdı. Türkiye’den özellikle mevsiminde etkisiyle her türlü meyve, sebze sevkiyatı artmış durumda. Deniz nakliyesinde bir önceki çeyreğe göre fiyat artışının yüzde 45’i bulduğu noktalar sözkonusu. Örneğin Cidde limanı teslim sevkiyatlarda 450 dolara gerileyen fiyatlar 800 doları bulmuş durumda” diye konuştu.

Kaynak: Dünya Gazetesi