Cıva kirliliği okyanusların en derin noktalarına kadar ulaştı

Cıva kirliliği okyanusların en derin noktalarına kadar ulaştı

Bilim insanları, insan ürünü cıva kirliliğinin okyanusların en derin bölümünün dibine kadar ulaştığını keşfetti.

adscode

Çin ve ABD'den iki bilim insanı grubu, Mariana Çukurunda, okyanus yüzeyinden 11 kilometreden daha derinde yaşayan balık ve kabuklularda zehirli cıvaya rastladı.

Çin'deki Tianjin Üniversitesi'nden araştırmacı grubuna liderlik eden Dr. Ruoyu Sun, "Bu bir sürpriz" dedi. "Daha önceki araştırmalarda metil cıvanın çoğunlukla okyanusun ilk birkaç yüz metresinde oluştuğu sonucuna varılmıştı.

Küçük miktarlarda malzemeyi yutan bazı türlerin daha büyük türler tarafından yenmesiyle cıva, deniz organizmalarında yoğunlaşabiliyor. Bu da besin zincirinin daha yukarısında yer alan canlılarda biriken sıvı metalin, daha zararlı biçimde yoğunlaşmasıyla sonuçlanabilir.

Cıva genelde insanlar ve diğer hayvanlar için yüksek seviyelerde zehirli. Gelişmekte olan fetüsler içinse özellikle tehlikeli olabiliyor.

Dr. Sun'un ekibi 7 ile 11 bin metre arasındaki hayvanları yakalamak, 5 bin 500 ile 9 bin 200 metre aralığından da tortu örnekleri toplamak için bir derin deniz aracı kullandı.

Dr Sun, “Çukur faunasındaki cıvanın özellikle okyanusun daha yukarısındaki metil cıvadan geldiğini gösteren ve tartışmaya yer bırakmayan cıva izotopu bulgularını sunabiliyoruz” dedi.

Michigan Üniversitesi'nden Dr. Joel Blum'un liderliğindeki diğer araştırma ekibi ise Pasifik Okyanusu'ndaki en derin iki çukurdan, Yeni Zelanda'ya yakın Kermadec Çukuru ve Filipinler'deki Mariana Çukuru'ndan, balık ve kabuklu örnekleri aldı.

Ekip iki bölgedeki çukur türlerinde de bulunan cıvanın büyük ölçüde atmosferden kaynaklandığını ve okyanuslara yağmur yoluyla geçtiğini keşfetti.

Kaynak: Independent Türkçe