Deniz Ticaret Odası Haziran ayı Meclis Toplantısına Mustafa Varank da katıldı

Deniz Ticaret Odası Haziran ayı Meclis Toplantısına Mustafa Varank da katıldı

İMEAK Deniz Ticaret Odası Haziran ayı Meclis Toplantısı, yapıldı.

adscode

Telekonferans sistemi ile yapılan Meclis Toplantısına Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da katıldı.

Toplantının başında İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, bir konuşma yaptı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın da katılığı Meclis Toplantısında Salih Zeki Çakır, pandemi sürecinde idarenin denizcilik sektörü ile ilgili aldığı kararları memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

SALİH ZEKİ ÇAKIR’IN AÇIKLAMALARI İÇİN TIKLAYIN…

Salih Zeki Çakır’ın ardından İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran söz aldı.

Tamer Kıran, KOSGEB tarafından uygun koşullarda finansal destek sağlanması hakkındaki karar 3 Nisan tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Koster Yenileme Projesi’nin finansmanı için yapılan bu değişiklik sonrası zatıalinizin ‘Bu desteği koster filosunun yenilenmesi için kullandırmak istiyoruz’ açıklaması sektörümüzü ve kostercilerimizi çok memnun etmiştir.” İfadelerini kullandı.

TAMER KIRAN’IN AÇIKLAMALARINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN…

Daha sonra Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varan, meclise hitap etti.

Türkiye’nin koster filosunu güçlendirmek için, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle KOSGEB Kredi Faiz Desteği Yönetmeliğinde değişiklik yapıldığını söyleyen Mustafa Varank, "Projenin ilk yılında 10 kosteri desteklemeyi ve programın nasıl çalışacağını görmeyi planlıyoruz. 5 yıl süresince her bir gemi için yıllık azami 3 milyon lira kredi finansman desteği vereceğiz.Bankalarla görüşmeyi KOSGEB yapacak.Elbette koster sahipleri de bankalarla görüşebilir.Koster yapımı için aldığınız krediye, KGF kefaleti sağlanması için KOSGEB yine devreye girecek.Elbette gemilerin Türkiye tersanelerinde inşa edilmesini şart koşacağız.” İfadelerini kullandı.

MUSTAFA VARANK’IN AÇIKLAMALARININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN…

Mustafa Varank’a konuşmalarının ardından İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır ve Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, günün anısına daha sonra kendilerine ulaştırılması için bir hediye takdim etti.

Barbaros Hayrettin ile ilgili dizi projesi…

Mustafa Varank, TRT’de Barbaros Hayrettin Paşa ile ilgili bir dizi projesi olduğunu açıkladı. Tüm dünyada marka oluşturması istenen dizi için Deniz Ticaret Odası’nın destek vermesini istedi. Salih Zeki Çakır, Yönetim Kurulu’nun bu konuda elinden geleni yapabileceğini söyledi. Tamer Kıran da Mustafa Varank ve kurmaylarına meclis toplantısına katılımlarından dolayı teşekkür etti.

Daha sonra Meclis toplantısında 07.05.2020 tarih ve 26 sayılı toplantı zabıtları ve 2020 Nisan ayı Mizanı oy birliğiyle kabul edildi.

Oylamadan sonra Denizcilik Sektörü Envanter Çalışmalarının son durumu hakkında Prof. Dr. Ruhi Kaykayoğlu, meclisi bilgilendirici bir sunum yaptı.

Şube Başkanları, Meslek Komite Başkanları ve Meclis Üyelerinin sektörel, Bölgesel görüş ve önerilerinin ardından Deniz Ticaret Odasının Mayıs ayı faaliyetlerinin sunumu meclis üyeleri ile paylaşıldı.

Toplantının sonunda İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran bir kez daha söz aldı.

Tamer Kıran’ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şu şekilde:

“198 üyemiz 10 milyon 345 bin TL kredi kullandı”

"Denizbank Nefes Kredisi için odamızdan 450 adet faaliyet belgesi alındı.  Onaylanmış 198 başvuru var. 198 üyemize 10 milyon 345 bin TL kullandırıldı. Denizbank Yönetimine tekrar teşekkür ediyorum. Diğer hiçbir özel bankanın kabul etmediği şartları kabul ettiler. Çok büyük bir teşekkürü hak ediyorlar. Nefes Kredisi bence amacına ulaşmıştır. Yaptığım görüşmelerde sicil affını dikkate aldıklarını söylediler. Ödeme tarihçesi çok kötü olan firmalara kredi tahsisi yapamadıklarını söylediler. Üyelerimizden bazılarının taleplerini ilettim. Çözülenler de oldu çözülemeyenler de oldu."

“TÜDEV Vakıf Senedinde önemli değişiklikler yapacaktık”

"TÜDEV Genel Kurulu’nu Nisan ayında yapacaktık. Vakıf Senedinde önemli değişiklikler yapacaktık. Pandemi süreci ile ertelemek zorunda kaldık. Sonbahardan önce olabilecek gibi görünmüyor. Sonbahardan önce Olağan Genel Kurulu yapamayacağız gibi görünüyor."

“Üyelerimizle rekabet edecek kurs açmayı doğru bulmuyoruz”

"TÜDEV’in 25 Mart 1997’de İzmir Çeşme Belediyesi ile yaptığı mutabakat çerçevesinde 25 yıllığına kiraladığı bir bina vardır. Burada eğitim verme şartıyla kiralanmıştı. TÜDEV de o günden bu yana orada Yat Kaptanlığı Eğitimi vermiştir. Talebin azalması ve Gemi Adamları ve Kılavuz Kaptanlar Yönetmeliği ile mali ek talepler getirilmiştir. Bunlardan bir tanesi de eğitim kurumlarının kiralamak durumunda oldukları tesislerdir. Biz göreve geldiğimizde burada eğitim verilmiyordu. Biz tekrar eğitim verebilir miyiz diye değerlendirdiğimizde ilk takıldığımız konu; talep eksikliği oldu. Çeşme’de yat kaptanlığına talep olmadığını gördük. Alacağımız kurs ücretinin vereceğimiz eğitim tesisi kiralama ücretinin altında olacağını gördük. Bu işin rasyonel olarak bir anlamı kalmamıştı. Biz Deniz Ticaret Odası olarak mümkün olduğunca üyelerimizin iştigal ettiği ticaret alanlarında bulunmamamız gerekiyor. Bu onlarla rekabet yapmak demek oluyordu. Onu da göz önüne aldık. Bu kriterler doğrultusunda Çeşme İlçe Millî Eğitim Bakanlığı’na faaliyetlerimizi sonlandırdığımızı aktardık. Ancak kira süreci devam ediyor. Üyelerimizle rekabet edecek kurs açmayı biz doğru bulmuyoruz. Başka bir alanda eğitim yapma faaliyetimiz olursa ona bakarız. Biz binayı şu anda kimseye vermiş değiliz."

“Hiçbir kamu kurumumuzla basın üzerinden haberleşmiyoruz”

"Göreve geldiğimizden beri hiçbir kamu kurumumuzla basın üzerinden haberleşmiyoruz. Hepsiyle yakinen haberleşiyoruz. Basın üzerinden, hele ki muhalif olarak gözüken basın üzerinden haberleşme yaptığınızda bunun etkisi çok daha kötü oluyor. Biz sorunlarımızı iletiyoruz. Charter, tekrar gündeme geliyor. Sayın Bakan göreve geldiğinde el attığı ilk konulardan biri buydu. Bizim Türk bayrağında çalışan üyelerimizi de koruma görevimiz var. Sayın Bakanımızın görüşü; bizim kabotajımız var. Yabancı bayraklı gemilerin kabıotajımda çalışmasını istemiyor. Arkadaşlarımız lobi yapmaya çalışacakları yerde bunun yerine nasıl yeni bir sistem getirebilirizi çalışmaları gerekiyor. Bodrum’daki anlaşmazlığın çıkış noktası bu konudur. Üyelermizin menfaatlerini koruma noktasında çalışma yapmalıyız. Bir üye grubumuzun çok istediği bir şey başka bir üye grubumuzun direkt olarak cebine etki edebiliyor."

“Deniz hudut kapıları ile ilgili konu kısa sürede netleşecektir”

"Deniz hudut kapılarının açılmasıyla ilgili oda olarak taleplerimiz bir ay önce gönderdik. Taleplerimizin arasında yurtdışından gelen yabancıların ülkeye giriş konusu da var. Bu konu İçişleri Bakanlığı’nın görevleri arasında. Tamir bakım, uzman gibi kadroların ülkeye girişinin uygun olduğu görüşü verildi. Muhtemelen değerlendirmelerin ardından en kısa sürede netleşecektir."

KAYNAK: TURKDENİZ.COM