Deniz Ticaret Odası Kasım ayı meclis toplantısı yapıldı

Deniz Ticaret Odası Kasım ayı meclis toplantısı yapıldı

İMEAK Deniz Ticaret Odası Kasım ayı Meclis Toplantısı, Salih Zeki Çakır başkanlığında yapıldı. Toplantıya Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay da katıldı.

adscode

Toplantı, meclisin 03.10.2019 tarih ve 19 sayılı zabıtlarının onaylanması ile başladı.

2019 Eylül ayı mizanı ve hesaplar aktarımın maddeleri oybirliği kabul edildi.

Daha sonra Deniz Ticaret Odası’nın Ekim ayı faaliyetlerinin sunumunun ardından Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran kürsüye çıktı.

Tamer Kıran, Türkiye ve dünyadaki son ekonomik gelişmeler hakkında meclis üyelerini bilgilendirdi. Kıran ayrıca Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay’a denizcilik sektörünün son durumu hakkında bilgi verdi.

TAMER KIRAN'IN KONUŞMASI İÇİN TIKLAYIN...

Tamer Kıran’ın konuşmasından sonra Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, Türk denizciliğinin içinde bulunduğu son durumu değerlendirdi. 

RIZA TUNA TURAGAY'IN KONUŞMASI İÇİN TIKLAYIN...

İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır ve Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay’a günün anısına plaket takdim etti.

Rıza Tuna Turagay, konuşmasının ardından, İMEAK Deniz Ticaret Odası’ndaki Osmanlı donanmasında kadırga ve kalyonlar temalı ‘Sırdan Sırmaya Donanma-ı Hümayun’ adlı sergiyi gezdirdi.

Rıza Tuna Turagay’ın konuşmasından sonra Türk Deniz Araştırmaları Vakfı Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, vakıf hakkında bir sunum yaptı.

“Deniz araştırmaları ile ilgili birçok toplantı ve çalıştaylar düzenliyoruz”

Prof. Dr. Bayram Öztürk’ün sunumundan öne çıkan başlıklar şu şekilde:

-50 bin adet eğitim kitabımız basılıp, dağıtıldı.

-60 civarında Genel Kurul üyemiz var.

-Vakfımız 22 yıl önce kuruldu. Yılda dört sayı dergi çıkartıyoruz. Dergimiz İngilizce olarak çıkıyor. Dergimizdeki tüm makaleler uluslararası olarak taranıyor.

-Deniz araştırmaları ile ilgili birçok toplantı ve çalıştaylar düzenliyoruz.

-Bir iklim programı yönetiyoruz. Deniz suyunda sıcaklık değişimlerinin izlenmesi ile ilgili çalışmalarımız var.

-Türkiye denizleri akıntı sistemi modellemesi üzerine çalışıyoruz.

-Yeni deniz türlerinin zararları hakkında bilgilendirici bir poster hazırladık.

-İstanbul Boğazı Ekolojik İzleme Programı Veri Toplama işlemi için boğazdaki istasyonumuzdan 1968 yılından beri veri topluyoruz.

Deniz Ticaret Odası Kasım ayı Meclis Toplantısı, Deniz Emniyet Derneği Başkan Yardımcısı Harun Şişmanyazıcı,’nın dernek hakkında bir sunumuyla devam etti.

“Ülkemiz için deniz emniyetinin önemi en üst derecededir”

Harun Şişmanyazıcı, yaptığı sunumda şu ifadeleri kullandı: “Deniz Emniyet Derneği 17 Ekim 2018 tarihinde kuruldu. Ülkemiz için deniz emniyetinin önemi en üst derecededir. Türkiye Landlock bir ülke olmayıp üç tarafı denizlerle ile çevrili ve adalar ile birlikte 8.333 km ile dünyanın 14. en uzun kıyı şeridine sahip ülkedir. Ayrıca içinde iki önemli su yolu/boğaz bulunan bir ülkedir. Bu iki boğazdan yılda toplam 85.102 gemi geçmektedir. Yaklaşık 18.310 adedi LNG, LPG, ham petrol ve diğer tankerlerdir. Faaliyet gösterecek üyeler ile yolumuza devam etmek istiyoruz. Ülkemizin deniz, kıyı, boğaz ve iç sularında alınan seyrüsefer dahil denizcilik ile ilgili tüm emniyet tedbirlerinin sözü edilen alanlarda doğru bilgilendirilmesi kuruluş amaçlarımız arasında yer alıyor.”

“Türk Loydu, uluslararası iki önemli başarıya imza attı”

Daha sonra Türk Loydu Başkanı Cem Melikoğlu söz aldı. ‘Meclis üyelerine iki güzel haber vermek istiyorum’ diyerek sözlerine başlayan Cem Melikoğlu: “Ülkemizin milli kuruluşu Türk Loydu, uluslararası iki başarıya imza attı. Askeri Klas Kuruluşları Birliği toplantısında Türk Loydu, bu dönem başkan yardımcısı, gelecek dönem ise başkan olmaya hak kazandı. MİLGEM Projesi ile başlayan mücadelede Türk Loydu, elinden geleni yapıyor.

IMO’nun eş değeri sayılabilecek asker anlamda, INSA adı verilen Uluslararası Askeri Gemi Emniyeti Birliği. Bu kuruluşta ülkelerin orduları ve klas kuruluşları var. Türk Loydu, bu kurumda da konsey üyesi oldu. Ülkemizin savunma sanayi ihracatı her geçen gün artıyor. Türk Loydu’nun da görevi artıyor. “ ifadelerini kullandı.

Meclis toplantısının sonunda bir kez daha söz alan İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, Piri Reis Üniversitesi’nin mali durumu hakkında meclis üyelerini bilgilendirdi.

KAYNAK: TURKDENİZ.COM