Deniz Ticaret Odası Meclis Toplantısı, Ahmet Arslan'ın katılımıyla yapıldı

Deniz Ticaret Odası Meclis Toplantısı, Ahmet Arslan'ın katılımıyla yapıldı

İMEAK Deniz Ticaret Odası'nın, olağan meclis toplantısı yapıldı.

adscode

İMEAK Deniz Ticaret Odası’nın Mayıs ayı olağan meclis toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıya Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'da katıldı.

İMEAK DTO Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır başkanlığında gerçekleşen meclis toplantısı iki bölümde yapıldı.

İlk bölümde meclis üyeleri sektörün sorunları hakkında  Ahmet Arslan'a bilgi verdi.

Açılış konuşmasında meclis Başkanı Salih Zeki Çakır şu ifadeleri kullandı:

Sayın Bakanım;

Öncelikle zat-ı alinize ve ekibinize denizcilik endüstrisine ihtiyacı olduğu her zamanda gerek katılımları gerekse çözüm odaklı ve anlamlı büyük desteklerinden dolayı müteşekkir olduğumuzu belirterek konuşmama başlarken, davetimize icabet ederek göstermiş olduğunuz bu kadirşinaslıktan dolayı da en derin saygı ve hürmetlerimi arz ederim. Ayrıca ülkemizin seçim sath-ı mahalline girdiği bu süreçte de desteklerimizin her daim sizinle olduğunu belirtir, çalışmalarınızda şahsım ve meclisimiz adına muvaffakiyetler dilerim.

9. dönem meclisimizin çalışmalarını esas alacak vizyon ve ana unsurlarından birkaç hususu müsaadelerinizle hazirun ile paylaşmak istiyorum.

Hem bölgemizde, hem de dünyada son zamanlarda göze çarpan siyasi ve jeopolitik hamleler aslında büyük oranda denizciliğimizi çok yakından ilgilendirmektedir.

Denizciler hem teknoloji hem de mevzuat açısından geçmiş yıllara göre çok daha yoğun bir değişime maruz kalmak üzeredir. Bu çerçevede yeni denizcilik dinamiklerinin anlaşılması için yeni bir vizyonla beraber, yeni metot ve araçların geliştirilmesi gereklidir.

Eleştirel düşünce ve farkındalık imkanlarına daha erişebilir olmak Türk denizciliği açısından çok önem arz etmektedir. Nev-i şahsına münhasır, küresel bir potansiyel taşıyan denizcilik endüstrisi, devlet ve toplum tarafından maalesef hala öncelikli bir sektör olarak değerlendirilememektedir.

Denizciliğimizin yeni Türkiye’nin makro-ekonomik politika öncelikleri içinde yer almayı ziyadesiyle hak ettiğine inanıyoruz.

Kamusal işleyişin bütününü oluşturan teknolojik, ticari, siyasi, kültürel ve sosyal faaliyetlerinden oluşan büyük resimde yer almak zorundayız.

Bunun için de kurumlar arası katılımcı iş birliklerine gidilmesi ve bir eşgüdüm mekanizmasına ihtiyaç olacaktır.

Küresel rekabet ikliminin rüzgarları, denizcilik endüstrisinde oldukça sert esmektedir. Belli ölçülerde sürdürülebilir rekabet avantajlarının sağlanması, planlı himaye politikalarının bir paydaşı olunması gerekliliğine inanıyoruz.

Hepimizin malumu olduğu üzere devletimiz orta dönemli mikroekonomik hedefler belirlemiş ve sektörel yatırım planları formüle ederek makro-ekonomik hedefleri desteklemeyi amaçlamıştır.

2023 hedeflerine baş tutarken Türk denizciliği adına daha neler yapılabileceği ve denizciliğimizin nasıl küresel ekonomik sistemin daha etkili bir oyuncusu olacağı soruları ortak vizyonun başarılmasına ciddi katkı sağlayacaktır.

9. dönem meclisimiz, bu yeni dönemde gerektiği şekilde denizciliğimizi önce “anlamaya”; sonra da muhataplarımız tarafından anlaşılmış olmasına odaklanacak ve karar vericilerin duyarlılığını arttırmak için gerekli çalışmaları yapacaktır. Bu görüşler doğrultusunda sizin ve ekibinizin desteklerinden alacağımız güçle denizciliğimizi daha iyi seviyelere getireceğinize olan inancımızı ifadeyle bizleri katılımınız ile onurlandırdığınız için tekrar teşekkür eder, saygılar sunarım.

İMEAK Deniz Ticaret Odası’nın yeni meclisinin hayırlı olmasını dileyen İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Tamer Kıran, ‘Armatörlük konusuna değinmek istiyorum. Önümüzdeki dönemde bu konuları görüşeceğiz. Her sorunun, sizlerin yardımıyla çözüleceğini düşünüyorum ama bu dönemde özellikle önem vermemiz gereken konu, Türk sahipli gemi filosunu nasıl artırılacağı olmalı. Bununla beraber Türk bayrağına dönüşün olup olamayacağı’ şeklinde konuştu.

Tamer Kıran, 'Günümüzde önemli bir gerçek var, bu da sermaye. Sermaye biliyorsunuz ki ürkek ve konforu seviyor. En ufak bir sıkıntıyı gördüğü zaman başka limanlara gidiyor ve oralara sığınıyor. İçinde bulunduğumuz dünyanın rekabet şartları içerisinde, armatörlerde buna çok aykırı hareket edemiyor. İşte burada devletler işin içine giriyor. Devletler yapabildiği kadar yatırımcısını, armatörünü desteklemeye çalışıyor. Biz yeni dönemde sizlerinde destekleriyle Türk bayraklı, Türk sahipli gemileri daha ileri taşımak için çalışacağız' diye konuştu.

Kıran, 'Sezon altı ay içinde bittiği için mümkün olan en kısa sürede birşeyler yapmak niyetindeyiz. Bununla ilgili bakanımızın yardımını bekliyoruz. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanımızın ilk meclis toplantımıza katılımı, bizlere önümüzdeki dönem için çok büyük cesaret ve güç veriyor' dedi.

Tamer Kıran, Metin Kalkavan'a 16 yıl boyunca sektöre ve Deniz Ticaret Odası'na yapmış olduğu katkılardan dolayı teşekkür ederek, plaket takdim etti.

TURKDENİZ.COM