Deniz Ticaret Odası Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısı yapıldı

Deniz Ticaret Odası Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısı yapıldı

Piri Reis Üniversitesi’ndeki toplantı, Tamer Kıran başkanlığında gerçekleştirildi.

adscode

Toplantının açılış konuşmasını yapan İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, Meslek Komitelerinin önemine vurgu yaptı.

Tamer Kıran’ın Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısının açılışında yaptığı konuşma şu şekilde: “Mart ayındaki Müşterek Meslek Komiteleri toplantısını çalıştay şeklinde yapmıştık. Meslek Komitelerini odamızın mutfağı olarak görüyorum. Projeler, çalışmalar ilk kez buralarda dile getirilir. Komiteler, odamızın aktif sesidir. Komitelerimiz tarafından derlenen sorumlar odamız sekreteryası tarafından tasnif edildi. 12 ana konu başlığı altında sıkıntıları topladık.

“85 sorun tespit ettik”

Büyük küçük toplam 85 adet sorun tespit ettik. Kimileri çok ufak tefek günlük yaşanan sıkıntılar da var. Tamamı ilgili kurumlar dikkate alınarak başta Bakanlıklar olmak üzere, Belediyeler, TOBB gibi kuruluşlara iletildi. En çok müracaat Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımıza yapıldı. Bu bakanlığımızı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı takip etti. Bazıları yasa ve yönetmelik çıkarılmasını gerektirecek sorunlar da var. Takibini sıkı bir şekilde yaptığımızı belirtmek isterim. Denizcilik camiamızın çatı kuruluşu İMEAK Deniz Ticaret Odası’dır. Tüzel kişiliğe sahip kamu kurumu niteliğinde Meslek Örgütüdür. Bu yapının temel taşlarından birini meslek komiteleri oluşturuyor. Meslek komitelerinin görevi meslekleri ile ilgili araştırma yapmak, sorunları yönetim kuruluna iletmek kanunda belirtilmiştir. Komiteler ne kadar etkin çalışırsa projeler daha verimli oluyor. Komite üyelerimiz oda çalışmalarına daha çok entegre oldukça sorunların çözümünde daha hızlı yol alacağımıza inanıyorum. Çeşitli alanlarda sektör paydaşlarımızın az bilgisi olduğu konularda uzman kişilerin bilgi vermesini istedik.”

İŞKUR İstihdam Politikaları hakkında İŞKUR İstanbul İl Müdür Yardımcısı Vahap Fırat bir sunum yaptı.

Halk Sigorta’dan Enis Emre Yaylak,  KOBİ’lere Yönelik Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası hakkında üyeleri bilgilendirdi.

Daha sonra Ruhi Kaykayoğlu, Deniz Ticaret Odası tarafından başlatılan Envanter Çalışması ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi.

Ruhi Kaykayoğlu’nun sunumundan öne çıkanlar şöyle:

-Yapmak istediğimiz proje ile ilgili sektörümüzün resmini çekelim dedik. Önümüzdeki hafta web sitesini açacağız.

-Envanter çalışmasında varolan durumun fotoğrafını çekmek istiyoruz. Fotoğrafta da belirli sayıların olmasını istiyoruz. Gemi bilgileri, ithalat miktarı, ihracat miktarı ve çalışan sayısı gibi.

-Vizyon envanteri hazırladık. Burada komite kapsamı faaliyetlerinde fırsat alanları ve tehdit alanları burada yer alacak.

- Deniz Ticaret Odası Meclis Üyesi tüm meslek komitelerine ait geleceğe hazırlayacak sorular belirledik. Genel bir resim oluşması için bu soruları hazırladık.  Sorulara verilen cevaplara göre grafiklerimiz güncellenecek. 48 komiteden veriler alarak geleceğe yönelik kazanım projelerine çalıştık.

-Denizcilik sektörüne önemli ışık tutacak bu çalışma hepimizin ismini ülkemiz tarihine yazacaktır.

Ruhi Kaykayoğlu’nun konuşmasının ardından Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan, Yeni Ekonomik Program ve Dünyadaki son ekonomik gelişmeleri değerlendirdi.

Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısının son bölümünde Komite Başkanları söz aldı.

Meslek Komite Başkanlarının yaptıkları konuşmalar şöyle:

“Düşük faizli kredi hayata geçirilmelidir”

5 No’lu Gemi İnşa, Bakım ve Tersaneler Komitesi Başkanı İsmail Oyar: “Düşük faizli kredi hayata geçirilmelidir. EximBank’ın Avrupa’da kredi notu yüksek bankalarla çözüm üretmesi konusunda GİSBİR ile çalışmalar yürütülmektedir. Bu çalışmaların olumlu yönde tamamlanması temennimizdir. Çalışacak kalifiye ve ara eleman bulamıyoruz. Mevcut eğitimin sektöre yetersiz kaldığı görünmektedir. Sertifika programları yoğunlaştırılmalıdır. Sektöre özendirilecek tedbirler alınmalıdır. Eleman kaybını önleyemediğimiz takdirde orta vadede rekabet gücümüzü kaybedeceğimiz görüşündeyiz. Gemi inşada stopaj konusunda yapılacak kanun değişikliği ile stopajın o yıl içinde ödenecek şekilde devletimizin gündeme getirmesi görüşündeyiz.

“300’ün üzerinde taşıtın tescil edilmiş bir barınma yeri yok”

08 No’lu Denizaltı İnşaatı ve Hizmetleri Faaliyetleri Meslek Komitesi Serdar Akdemir: “Barınma problemimiz var. 300’ün üzerinde taşıtın tayin ya da tescil edilmiş bir yeri yok. Ümit ediyorum ki çözülecektir. Sorunu sürekli yönetime iletiyoruz. Onların da hassasiyet içinde olduğunu biliyoruz. Umarım çözülecektir. Ekonomik durgunlukta Türk firmaların yapma kapasitesi olan işler konusunda durup bir düşünmemiz gerekiyor. Kabotaj çok net bir kanun. Bir işi Türk firması yapabiliyorsa Türk firması yapmalıdır. Hizmeti Türk firması karşılayamıyorsa yabancı firma yapabilir. Bunda sorun yok. Kabotaj ihlali olduğunu düşündüğümüz birçok hadise var. Yaklaşık 100 yıllık kanun var ancak emsal olarak baz alabileceğimiz dava yok. Sektör şirketlerimizin bu şekilde mağdur olmasına sebep olan kabotaj ihlallerinde gerekli merciler hukuki işleme tabi olmalıdır. Ülke çıkarlarına öncelik vermeliyiz.”

“Işık ve ses konusu standarda bağlanmalı”

31 No’lu Her Nevi Yolcu Taşımacılığı ve Turistik Amaçlı Gemi İşletmeciliği Komitesi Başkanı Yunus Can:

“Barınma yerleri ile ilgili geçtiğimiz yıllarda yapmış olduğumuz keşif gezilerinde belirlediğimiz noktalarda teknelerin barınmasını sağlamak öncelik olmalıdır. İstanbul’un merkezine yakın noktalar ki; onları da belirlemiştik. Haydarpaşa Limanı, Yeni Kapı ve Kireçburnu bunlara dahildir. Teknelerin genel işlevlerinde eğlence olması nedeniyle ışık ve ses olmazsa olmazdır. Işık ve ses düzeninde uluslararası kurallar dışına çıkmadan bir düzene getirilecek denilmişti. 60 desibel çok düşük bir orandır. Bu orana kadar izin veriliyor. Işık ile ilgili seyir feneri dışında olmaması öngörülüyor. Yapmış oldukları işler içerisinde ses ve ışık olmazsa olmazdır. Bunları standarda bağlamak gerekir. Açık güvertede ışıklandırmanın ölçüsünü bizim koymamız gerekiyor. “

KAYNAK: TURKDENİZ.COM