Deniz Ticaret Odası Nisan ayı Meclis Toplantısı yapıldı

Deniz Ticaret Odası Nisan ayı Meclis Toplantısı yapıldı

İMEAK Deniz Ticaret Odası Nisan ayı Meclis Toplantısı yapıldı.

adscode

Toplantının başında İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, Ziya Kalkavan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin kapanacağı şeklindeki söylentiler üzerine açıklamalarda bulundu.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca’ya konuşmasının ardından bir plaket takdim etti.

Tamer Kıran: “Bir ay kadar önce 1927 yılından beri Denizcilik eğitimi veren Emrah Demir, Ziya Kalkavan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin Milli Eğitim Bakanlığı ile İTÜ arasında yapılan işbirliği ile İTÜ’ye verildiğini öğrendik. Ardından Sayın Rektör ve Dekanımızla görüştük. Bu okul bizim için çok önemli. Detaylarını Sayın Rektörümüz ve Dekanımızdan öğrenmek istedik. Kendileri bize bilgi verecekler.

Mehmet Karaca’nın konuşmasının ardından Meclis Katibi Serhat Barış Türkmen, Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu’nun 1 yıllık faaliyetlerini anlatan sunum gerçekleştirdi.

Sunumun ardından 07.03.2019 ve 12 sayılı toplantı zabıtlarının onaylanması oylaması yapıldı. Toplantı zabıtları oybirliği ile kabul edildi.

Toplantının bir sonraki gündem maddesinde Adem Kocadağ; 2019 Ocak, Şubat ayları mizanları ile Şubat ayı münakale taleplerini anlatan sunum gerçekleştirdi. Şubat ayı mizanları oybirliği ile kabul edildi.

Daha sonra İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu’nun Mart ayı faaliyetlerini gösteren sunum yayınlandı.

Mart ayı faaliyetleri sunumundan sonra 3. Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısı raporu ile ilgili sunum yapıldı.

Ayhan Yasan’ın yaptığı sunumdan öne çıkan başlıklar şu şekilde:

  • Toplamda 71 tane Oda Yönetiminin belirlediği talep, şikayet ve sorun vardı.
  • Masalarda bulunan katılımcılar 135 madde daha bildirdi. Bu maddelerle ilgili çözüm önerilerinde de bulundular.
  • Taleplerin bir kısmı mevzuat düzenlemeleri ile ilgili.
  • 201 sorun ve çözüm önerileri tasnif edildiğinde DTO’nun üç ana gündem maddesi oluyor.

 1) Projelendirme

 2) Sorun, Takip ve Çözüm Faaliyeti

 3) Mevzuat düzenlemesi ile ilgili çalışmaların öne alınması.

  • Genelde sorun takip ve çözüm faaliyetlerini üyeler ilk sıraya koymuş
  • Deniz Ticaret Odası sorun takibi ile ilgili konularda sorunları iyi takip etti.
  • Mevzuat düzenlemesi ile ilgili 93 sorun ve talep vardı.

Bir sonraki gündem maddesinde Deniz Ticaret Odası’na kayıtlı askıya alınan ve kanuni sürelerini dolduran firmaların iptali ile ilgili oylama yapıldı. Yapılan oylama sonucunda kanuni süreleri dolduran firmaların iptal edilmesi önerisi kabul edildi.

Ardından İMEAK Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi bina alımı ve satımı için Yönetim Kurulu’na yetki verilmesi konusu oybirliği ile kabul edildi.

Toplantının sonunda İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran söz aldı: Tamer Kıran’ın yaptığı konuşma şu şekilde:

“Çevre Çalıştayına gideceğiz. Orada amacımız cezaların doğru olmadığını anlatabilmek. İnşallah başarılı oluruz. Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısında çıkan sonuç; 75 madde ile toplantıya girdik 210 madde ile çıktık. Hepsiyle tek tek uğraşacağız. Yapacaklarımız olacağı gibi yapamayacaklarımız da olacak.

Gemi Acenteliği Yönetmeliği Taslağı geldi. Korkunç bir tepki geldi. Tüm camiaya şunu söylemek istiyorum; tek tek inceliyoruz, hiçbir oldu bittiye müsaade etmeyiz. Herkes müsterih olsun. Kimse bize dükkanımızı kapattıracaklar diye düşünmesin. Bir işi yapabilmek için belli bir standartların olması gerekiyor. Evinizde oturup cep telefonunuzdan acentelik yapmamalısınız. Asgari kriterleri dikkate alarak Oda Yönetimi olarak Yönetmelikte hiçbir oldu bittiye müsaade etmeyeceğiz. Bunun için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının ilgili birimleri bizimle hemfikirdir.

Kılavuzculuk ve Römorkörcülük Yönetmelik Taslağı ile ilgili belgeler verilmeye başlandı ve verilmeye devam edilecek. Bu konu artık kural kaide altına alınmış olacak. Bundan dolayı tüm Bakanlık çalışanlarına teşekkürlerimiz iletiyorum.

Koster Filosunun projesinde bir sıkıntı yok. Sıkıntı para. Teşvik gerekiyor. Üç koldan çalışıyoruz. Avrupa Yatırım Bankası, KOSGEB ve Teşvik Uygulama Genel Bankası. KOSGEB bize 'Devlet iradesi var' dedi. Üzerinde arkadaşlarımız çalışıyor. Şu anda karara bağlanmış birşey yok. Önce finansmanı ve desteği bulmak gerekiyor. Bu işte devlet desteği olmazsa bu işin yapılabilir tarafı yok.

TURKDENİZ.COM