DENİZCİLİK SEKTÖRÜ VE YENİLENEBİLİR ENERJİ KURULUŞLARI, YEŞİL YAKITLARA GEÇİŞİ İLERLETMEK İÇİN GÜÇLERİNİ BİRLEŞTİRİYOR

DENİZCİLİK SEKTÖRÜ VE YENİLENEBİLİR ENERJİ KURULUŞLARI, YEŞİL YAKITLARA GEÇİŞİ İLERLETMEK İÇİN GÜÇLERİNİ BİRLEŞTİRİYOR

Uluslararası Deniz Ticaret Odası (ICS) ve Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA), Birleşik Arap Emirlikleri’nin Abu Dabi kentinde Ortaklık Anlaşması imzaladı.

adscode

Ortaklık; deniz taşımacılığının hidrojen ve yeşil amonyak gibi yakıtların dünya çapında taşınmasındaki önemli rolünü yerine getirmesini sağlamak için hayati önem taşıyor. 

Kuruluşlar, gelişmekte olan ekonomiler için yeşil yakıtlara “adil geçiş” sağlanmasına ve buna paralel olarak denizcilik sektörünün dekarbonizasyonuna acilen ihtiyaç duyulduğunu belirtiyor. 

Dünya ticaret filosunun %80’inden fazlasını temsil eden Uluslararası Deniz Ticaret Odası (ICS), denizcilik sektörünün dekarbonizasyonunu ve yenilenebilir kaynaklara dayalı küresel bir enerji sektörüne geçişteki rolünü desteklemek için Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) ile bir Ortaklık Anlaşması imzaladı.

IRENA’nın 2022 yılı 12’nci Meclis Oturumu’nda iki kuruluşun başkanları arasında bir toplantı sırasında imzalanan Ortaklık Anlaşması, ICS ve IRENA’nın denizcilik sektörünün dekarbonizasyonuna ve küresel ekonominin bu önemli sektöründe yenilenebilir teknolojilerin kullanımına yardımcı olmak için önümüzdeki iki yıl boyunca bir temel oluşturacak. Ayrıca sektörün, deniz taşımacılığının dekarbonizasyonunda yenilenebilir enerjinin artan rolüyle ilgili konularda IRENA’nın küresel çapta 160’tan fazla ülke ve bölgeden oluşan üyeleri ile daha yakın çalışmasını sağlayacak.

Kuruluşlar, denizcilik sektörüne yönelik enerji arzı ve talebi ile ilgili düzenli bir bilgi paylaşımı ve hem devletler hem de denizcilik sektörü için “gelecekteki yakıt” (yeşil hidrojen ve amonyak gibi) senaryoları hakkında veri alışverişi kuracaktır. Bu ortaklık anlaşması, özellikle gelişmekte olan ülke ekonomileri için adil bir enerji geçişi sağlama ihtiyacına, kapasite geliştirmenin önemli rolüne ve ayrıca deniz taşımacılığının enerji ihtiyaçlarının tanınmasına odaklanıyor.

Anlaşma hakkında konuşan ICS Genel Sekreteri Guy PLATTEN; “Deniz taşımacılığı, küresel CO2 emisyonlarının yaklaşık %3’ünü oluşturuyor ve dekarbonizasyon süreci büyük bir zorluk meydana getiriyor. Gemilere enerji sağlamak için karbon yoğun yakıtlara olan bağımlılığımızı azaltmamız gerekiyor, çünkü önümüzdeki yıllarda küresel filonun dünyanın dört bir yanındaki ülkelere sıfır karbon yakıtı gönderilmesi gerekecek. Yeşil yakıtların taşınmasının “yeşil” hale getirilmesini sağlamak adına IRENA ile yapılan yeni stratejik ortaklığımız hayati önem taşıyor. Denizcilik sektörünün sıfır emisyonlu yakıtlara geçişini kolaylaştırmak için üreticilere ve tüketicilere yakın olmaya devam etmesi büyük önem arz etmekte ve bu durum sıfır emisyonlu geçişe çözümün önemli bir parçasını oluşturmaktadır.” ifadelerini kullandı.

167 ülkeye sağlanan yeni erişim kapsamında ICS, IRENA ile yapılan anlaşmanın, siyasi karar vericilerin Ar-Ge yatırımlarını ticari olarak yaygın bulunan sıfır karbonlu yakıtlar üretmeye teşvik edeceğini ümit etmektedir. Dünya çapında erişilebilirliğe ulaşmak için birden fazla yeni teknolojinin geliştirilmesi gerektiğinden, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin 26’ncı Taraflar Konferansı’nda (Climate Change Conference of the Parties- COP26) ICS tarafından denizcilik sektöründe Ar-Ge’de sıfır karbonlu yakıtlara geçişi hızlandırmak için yaklaşık 5 milyar ABD Doları’na ihtiyaç olduğu belirtilmiştir. Hidrojen, amonyak, biyoyakıtlar ve yenilenebilir kaynaklardan elektrifikasyon gibi alternatif yakıtlara geçiş ile, IRENA tarafından da belirtildiği üzere 2050 yılına kadar deniz taşımacılığından kaynaklanan emisyonların %80 azaltılması öngörülmektedir. Ortaklık Anlaşması ile, kapasite geliştirme fırsatlarını birleştirmek amacıyla iki kuruluş arasında istişare sağlanacak olup mükerrer çalışmaların önüne geçilecek.

IRENA Genel Direktörü Francesco La CAMERA ise: “Küresel ölçekte enerji geçişinin hızını ve küresel ekonominin dekarbonizasyonunu hızlandırmak için acil eylem gerekiyor. Uluslararası deniz taşımacılığı ekonomi açısından önemli bir sektördür. Ayrıca, küresel ticaretin %80’inden fazlası açık denizlerde sefer yapan gemiler aracılığıyla sağlanmaktadır. Bunların yanı sıra denizcilik sektörü karbondan arındırılması en zor sektörlerden biridir. Bu nedenle, denizcilik sektörü açısından, küresel iklim gündemine olumlu katkıda bulunmasını sağlamak için önemli düzeyde yatırım ve işbirliği gerekmektedir. Bu zorlukları çözmek için, sektörü ve politika topluluğunu bir araya getiren büyük bir net sıfır koalisyonu oluşturma çabalarına devam etmeliyiz. Söz konusu anlaşma bu yönde atılmış bir başka olumlu adımdır. Bu ortaklık kapsamında IRENA, denizcilik sektörünün dekarbonizasyonu için mevcut zorlukların üstesinden gelmeye yönelik ortak çözümler üzerinde çalışacaktır.” şeklinde konuştu.

Söz konusu Mutabakat, denizcilik sektörünün dekarbonizasyonunu sağlamak için COP26’da kurulan “Adil Geçiş Denizcilik Görev Gücü”nü destekleyerek gelişmekte olan ülkelerdeki mevcut fırsatı tanımlıyor. 

Pek çok denizci, iklim değişikliğinin etkilerini direkt olarak gören gelişmekte olan ülkelerden gelmektedir. ICS, bu çalışanların küresel ticareti devam ettirmek için ihtiyaç duydukları “yeşil” becerilerin verilmesini ve denizcilik sektörünün yeşil geçişinin bir parçası olacak teknolojilere
ve altyapıya gelişmekte olan ülkelerin erişmelerini talep ediyor.

TURKDENİZ.COM