‘Denizcilik Sektöründe Vergi Avantajları ve Teşvikler’ konulu konferans yapıldı

‘Denizcilik Sektöründe Vergi Avantajları ve Teşvikler’ konulu konferans yapıldı

Deniz Ticaret Odasında ‘Denizcilik Sektöründe Sağlanan Vergi Avantajları ve Teşvikler’ konulu konferans düzenlendi.

adscode

İMEAK Deniz Ticaret Odası Mali Danışmanı Murat Erişti, sektöre sağlanan vergi avantajları ve teşvikler hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Deniz Ticaret Odası Meclis Salonunda yapılan konferansa katılımcılar büyük ilgi gösterdi.

Murat Erişti’nin yaptığı sunumda şu ifadeleri kullandı: “Türk Bayraklı Gemilerde; TUGS’a kayıtlı gemilerin işletilmesinden ve devrinden elde edilen kazançlar gelir ve kurumlar vergisinden istisnadır. 18/01/2017’de yapılan değişiklikle, TUGS’a kayıtlı gemilerin ve yatların bu sicilden, yurt içinde inşa edilen gemiler hariç, bu sicilde en az 6 ay süreyle işletilmesi şartıyla ihraç edilmesi ya da hurdaya satılması halinde de bu istisnadan faydalanacaklardır. 18/01/2017’de yapılan değişiklikle TUGS’a kayıtlı ya da kaydedilecek gemi ve yatların alım, satım, ipotek, tescil, kredi, gemi kira, zaman çarteri ve tüm navlun sözleşmeleri damga vergisinden müstesnadır. TUGS kayıtlı gemi ve yatlarda çalışan personele ödenen ücretler gelir vergisi ve fonlardan müstesnadır. Türk Uluslararası Gemi Siciline kayıtlı gemilerin ve yatların otel veya restoran işletmeciliğinde kullanılması durumunda bu faaliyet gemi işletmeciliği kapsamında değerlendirilemeyeceğinden elde edilen kazançlar söz konusu istisnalardan yaralanması mümkün değildir. Gemilerin ve Yatların teslimi ÖTV’ye tabi değildir.

Yabancı Bayraklı Gemi sahibi gerçek ve tüzel kişiler için sağlanan teşvik ve avantajlardan da bahseden Murat Erişti’nin sunumundan öne çıkan başlıklar şu şekilde:

  • Ülkemizde yerleşik gerçek veya tüzel kişilerin yurtdışı yatırımlarını bildirim zorunluluğu bulunmaktadır.
  • Gelir Vergisi Kanunu’nun “Mükellefler” başlıklı maddesinde Türkiye’de yerleşmiş olan gerçek kişilerin Türkiye içinde ve dışında elde ettikleri kazanç ve iratların tamamı üzerinden vergilendirileceği hükme bağlanmıştır.
  • Türkiye’de tam mükellef olan gerçek kişilerin elde ettikleri kazançları hukuki ve ekonomik olarak tasarruf ettikleri zaman bu kazançlarını ilgili yıl gelir vergisi beyannamesinde beyan etmesi gerekir.
  • Otomatik Bilgi Değişimi ile bir ülke mükriminin diğer ülkedeki finansal kuruluşlarda bulunan hesapları hakkındaki bilgiler her yıl otomatik olarak ve standart bir şekilde ilgili kişinim mukim olduğu mali idaresine bildireceklerdir.

KAYNAK: TURKDENİZ.COM