Denizler İçin Küresel Hamle: IMO’dan Emisyon, Plastik ve Atıklara Sert Önlemler
Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) Deniz Kirliliğini Önleme ve Kirliliğe Müdahale (PPR) Alt Komitesi 13. Dönem Toplantısı, 9–13 Şubat 2026 tarihleri arasında Londra’da gerçekleştirildi.
Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) Deniz Kirliliğini Önleme ve Kirliliğe Müdahale (PPR) Alt Komitesi 13. Dönem Toplantısı, 9–13 Şubat 2026 tarihleri arasında Londra’da gerçekleştirildi.
Türkiye'nin Denizcilik Genel Müdürlüğü tarafından temsil edildiği toplantıda, deniz çevresinin korunması, emisyonların azaltılması ve deniz kirliliğiyle mücadeleye yönelik çok sayıda teknik ve düzenleyici karar alındı.
Toplantıda alınan kararların önemli bir bölümü, IMO Deniz Çevresini Koruma Komitesi’nin (MEPC) 84. oturumuna iletilmek üzere kayıt altına alındı.
Alternatif Yakıtlar İçin NOx Teknik Kodu Güncelleniyor
Karbon içermeyen yakıtlar (amonyak, hidrojen vb.) ile karbonlu/karbonsuz yakıt karışımlarını kullanan motorların sertifikalandırılmasını mümkün kılmak amacıyla, NOx Teknik Kodu 2008’de değişiklik yapılmasına yönelik taslaklar hazırlandı.
Bu kapsamda egzoz gazı kütle akış hızı hesaplamalarına:
Hidrojen dengesi yöntemi
Oksijen dengesi yöntemi
eklenmesi öngörülerek, yeni nesil yakıt teknolojilerinin teknik sertifikasyon altyapısı güçlendirildi.
Düşük Yük Emisyonları ve Denetim Mekanizmaları Güçlendiriliyor
Düşük motor yüklerinde oluşan emisyonların kontrol altına alınması amacıyla:
PSC denetimlerini destekleyecek onboard doğrulama yöntemleri,
SCR sistemlerinin arıza tespiti ve raporlanmasına yönelik teknik mekanizmalar,
Uygulamaya esas olacak rehber ilkeler
üzerinde çalışılarak somut önerilerin geliştirilmesine karar verildi.
Biyofouling Kaynaklı İstilacı Türlere Karşı Bağlayıcı Düzenleme Geliyor
Gemilerde biyofouling kaynaklı istilacı türlerin yayılımının önlenmesi amacıyla, “Gemi Biyofouling’ine İlişkin Hukuken Bağlayıcı Uluslararası Çerçevenin Geliştirilmesi” yönünde karar alındı. Bu kararla birlikte, bugüne kadar gönüllü uygulamalarla yürütülen süreçlerin bağlayıcı uluslararası mevzuata dönüştürülmesi hedefleniyor.
MARPOL Ek II, IBC Kod ve Geçici Sınıflandırma Düzenlemeleri
1 Aralık 2025 tarihinde ESPH (Kimyasalların Emniyeti ve Kirlilik Tehlikelerinin Değerlendirilmesi) Teknik Grubu tarafından yayımlanan son versiyon doğrultusunda, MARPOL Ek II ve IBC Kod (MEPC.2/Circ.31) kapsamında sıvı maddelerin geçici olarak sınıflandırılmasına ilişkin MEPC.2 Sirküleri kabul edildi.
Ayrıca MARPOL Sözleşmesi’nin Ek I’i kapsamında çok sayıda teknik değişiklik ve düzenleme çalışma gruplarında görüşüldü.
Plastik Pelet Taşımacılığına Zorunlu Düzenleme
Deniz yolu ile konteynerlerde taşınan plastik peletlerin çevresel risklerinin azaltılması amacıyla, MARPOL Annex III veya SOLAS Sözleşmesi çerçevesinde zorunlu bir düzenleme yapılmasına karar verildi.
Hangi sözleşme kapsamında düzenleme yapılacağına MEPC 84 toplantısında karar verilmesi planlanıyor.
Balıkçılık Ekipmanı İşaretleme Sistemleri Yaygınlaştırılıyor
Balıkçılık ekipmanı işaretleme sistemlerinin uygulanmasını teşvik etmek ve FAO’nun Balıkçılık Ekipmanının İşaretlenmesine İlişkin Gönüllü Kılavuzlarının hayata geçirilmesini desteklemek amacıyla bir IMO genelgesi (circular) taslağı hazırlanmasına karar verildi.
Deniz Plastik Atıkları Stratejisi Tek Metinde Birleştirildi
MEPC 83’te alınan karar doğrultusunda:
Gemilerden Kaynaklanan Deniz Plastik Atıkları Stratejisi (MEPC.341(77)) 2025 Eylem Planı (MEPC.404(83)) tek bir politika metni altında birleştirilerek entegre bir uygulama çerçevesi oluşturuldu.
MARPOL Ek I’e Yeni Kural 12B: Entegre Sintine Arıtma Sistemleri Düzenleniyor
MARPOL Ek I’e, sintine suyundaki yağlı atıkların zorla buharlaştırılarak bertarafına ilişkin yeni Kural 12B eklenmesine karar verildi.
Bu kural, gemilerde isteğe bağlı olarak kurulan Entegre Sintine Arıtma Sistemlerine (IBTS) yönelik düzenlemeleri belirlemek amacıyla hazırlandı.
Uygulama kapsamı:
IBTS ile donatılmış,
400 gros ton ve üzeri gemiler
Kuralın, MARPOL Ek I değişikliklerinin yürürlüğe giriş tarihi itibarıyla uygulanması öngörülüyor.
Yağ Kayıt Defteri Revize Ediliyor
Makine dairesi operasyonlarına ilişkin Yağ Kayıt Defteri bölümü:
Tüm gemiler için zorunlu kayıt esasını sağlayacak şekilde,
Standartlaştırılmış bir yapıya kavuşturularak revize edildi. Bu kapsamda rehber metin ve taslak MEPC sirküleri üzerinde uzlaşı sağlandı.
MEPC.107(49) Kılavuzu Güncelleniyor
2003 yılında kabul edilen MEPC.107(49) – Makine Dairesi Sintine Suları Kirlilik Önleme Ekipmanları Kılavuzunun:
Modern yakıt türlerini yeterince yansıtmadığı,
Yeni ekipman teknolojilerini kapsamadığı,
İzleme ve kontrol boşlukları nedeniyle çevresel koruma açısından yetersiz kaldığı
değerlendirilerek, kılavuzun kapsamlı şekilde güncellenmesine karar verildi.
Güncelleme çalışmaları, kurulan yazışma grubu tarafından yürütülecek ve PPR 14 toplantısına sunulacak.
TÜRK DENİZ MEDYA




0 Yorum