Engin Koçak: "Koster piyasası tarihi dipten döndü"

Engin Koçak: "Koster piyasası tarihi dipten döndü"

Akdeniz ve Karadeniz’deki koster filosunu temsil eden İstanbul Navlun Endeksi (ISTFIX), tarihi dipten döndü. Koster piyasasındaki son gelişmeleri DÜNYA’ya değerlendiren ISTFIX Araştırma Müdürü Engin K

adscode

Sektörde beklentilerin dışında yaşanan bir gelişmeye vurgu yapan Koçak, “Nehir/engin deniz tipi gemilerin ticareti hızlandı. Önceki haftalarda Rusya ve Ukrayna'nın tahıl ihracatını durduracağından korkulmuştu. Bu korkular halen yerinde. Kaldı ki, Ukrayna ve Rusya kota getirdi. Bu korkulardan ötürü ticaret erbabı bir an önce satışını gerçekleştirme gayretinde olabilir. Ayrıca fiyatlar da düşüyor” diye konuştu. Diğer yandan mart başından bu yana nehir tipi gemilerin yavaş yavaş nehir ticaretine dönmesinin Karadeniz'de konvansiyonel tonaja biraz nefes aldırabileceğini söyledi.

Hava koşulları ve İsrail'deki liman yoğunluğu gibi faktörlerin navlunları biraz yukarı itebileceğine dikkat çeken Koçak, “Ama bu kısa süreli olacaktır. Çünkü Avrupa'da imalat ve tüketim kaçınılmaz olarak duracak. Bu da önümüzdeki üç ayda gemilerin günlük getirilerinin bu seviyelerden çok da bir yere gidemeyeceğini anlamına gelebilecek” dedi.

Bazı limanlar 14 gün şartı getirdi

Öte yandan Libya ve Mısır gibi bazı ülkelerin gelen gemilere 14 gün şartı getirmeye başladığını dile getiren Koçak, bu durumun yayılması durumunda armatörlerin bu 14 günlük beklemeyi kiracılardan navlun farkı olarak isteyebileceğini ya da ilgili limanlara uğramayabileceğini söyledi. Koçak, “Bu da iki olasılığı gündeme getirir: Normalde tamamı 14 gün sürmeyen bir sefer, 14 gün uzarsa ve gemiler bağlı kalırsa gemi arzı azalacak, bu da navlun artışı olarak yansıyacak. Ama tersi olursa yani armatörler bekleme parasını alsa bile bu ülkelere gitmezse tam tersine ciddi bir tonaj arzı fazlası ortaya çıkacak. Bu olasılığı daha yüksek görüyorum” diye konuştu.

Kaynak: Dünya Gazetesi