Gemi inşada %80 yerlilik oranı hedefleniyor

Gemi inşada %80 yerlilik oranı hedefleniyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türkiye’deki tersanelerde bu yıl itibarıyla millilik oranının yüzde 40-60 arasında değiştiğini belirterek, "Hedefimiz yeni inşa gemilerde yerlilik oran

adscode

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kapsamında yazılı olarak yaptığı açıklamada Türkiye’deki tersanelerde bu yıl itibariyle millilik oranının yüzde 40-60 arasında değiştiğini belirterek, "Hedefimiz yeni inşa gemilerde yerlilik oranını yüzde 60-80 bandına yükseltmek" dedi.

Adil Karaismailoğlu, gemi inşada yerlilik oranına yönelik olarak, "Tersanelerde farklı cinslerde üretilen yeni gemilerin bu yıl itibarıyla millilik oranının yüzde 40-60 arasında değişiyor. Yerlilik oranını artırmaya yönelik olarak gemi sacını yüzde 100 yerli kaynaklardan imal etmeye yönelik faaliyetlerimiz devam ediyor. Hedefimiz yeni inşa gemilerde yerlilik oranını yüzde 60-80 bandına yükseltmek" dedi.

Karaismailoğlu, dünyada konteyner taşımacılığının diğer taşımacılık türlerinin önüne geçtiğini ve bu eğilimin sürmesinin beklendiğini belirterek, Türkiye'deki mevcut liman yatırımlarının kapasitesinin bu talebe cevap verse bile kombine taşımacılık anlamında gerekli mesafenin henüz kat edilmediğini bildirdi.

Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi'nde yeni adım

Türk Boğazları Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi'ni bir adım daha ileriye taşıyarak Marmara Denizi'nin tamamının söz konusu hizmet kapsamına alınması amacıyla çalışmalara başladıklarını vurgulayan Karaismailoğlu, şunları kaydetti: "Mevcut sisteme ilave edilecek 5 trafik gözetleme istasyonu vasıtasıyla 2 yeni hizmet sahası daha oluşturulacak. Yapılan bu çalışmayla Türk boğazlarının tamamını kapsayan bir gemi trafik hizmetleri sistemine sahip olacağız. Sistemin kontrol ve yönetimi, Tekirdağ Marmara Ereğlisi'nde bulunan Ulusal Deniz Emniyeti ve Acil Müdahale Merkezi'mizde kurulacak bir birim tarafından sağlanacak."

Limanlarda verimliliğe odaklanılacak

Karaismailoğlu, 2023 vizyonu çerçevesinde, liman yatırımlarını bütüncül bir bakış açısıyla koordine ederek, çevreye duyarlı ve sürdürülebilir liman uygulamalarının yaygınlaştırılmasını hedeflediklerini bildirdi. Bakanlık tarafından liman alt yapılarının verimi ve hizmet kalitesinin belli bir seviyenin üzerinde tutulması amacıyla ve ilgili kurumların koordine edilmesi suretiyle gerekli tedbirlerin alındığını kaydeden Karaismailoğlu, şu değerlendirmede bulundu: "Ülkemizin denizlerde sahip olduğu bu zengin potansiyeli en iyi şekilde değerlendirerek, dünya denizciliğinde hak ettiğimiz yeri almamız hepimizin ortak dileğidir. Unutmayalım ki Türkiye Cumhuriyeti, denize ve denizciliğe verilecek önem ölçüsünde büyüyecek ve güçlenecek."