"Gemicilik şirketleri kendini geliştirmeye devam etmeli"

"Gemicilik şirketleri kendini geliştirmeye devam etmeli"

Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan, Uluslararası Gemi Tedarikçileri Birliği (ISSA)'nın düzenlediği toplantıda son ekonomik gelişmeler ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi.

adscode

Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan, organizasyonun ikinci bölümünde son ekonomik gelişmelerle ilgili bir sunum yaptı. Erdoğan’ın sunumunda belirttiği konular şu şekilde: “2016 yılında global olarak yumuşak olarak bir kriz yaşanmıştır. Küresel ekonomi ve ticaretteki beklentiler ne şekilde yapılanmıştır. Bu tartışılacak bir konu. 2008-2009’u dikkate aldığımızda bir resesyon yaşanmıştı. Bir resesyon kaygısı var mı? Deniz taşımacılığı ve filosunun sürdürülebilirliği ne durumdadır?

Ekonomideki yavaşlama ile ilgili IMF, yüksek bir düşüş bekliyor. Gelişmekte olan ülkelerde ise beklenti biraz daha düşük. Başta ABD olmak üzere gelişmiş ülkelerde bir yavaşlama kaygısı var. Bizim açımızdan bakınca küresel ekonomi ile ticaret arasındaki ilişki neden çok etkileniyor? 2001’e kadar ticaret ekonomiye kadar çok hareket eden bir yapıda değildi. Ardından ilişki de ciddi bir ivmelenme var. En önemli gerekçesi Çin’in dünya ticaretinde devreye girmesi olarak yorumlanabilir.

2000-2001’den sonra deniz ticaretimde arz tarafında anormal büyüklük varken talep tarafı bunu karşılayamadı. 

Petrol fiyatlarında 60 doların altına seyri gördük. Aynı anda altın fiyatları son dönemde stabil bir seyir izliyor. Altın/Petrol oranını son zamanlarda çok kullanıyoruz. Bir ons altınla kaç varil petrol alabilirim oranıdır bu. Geldiğimiz noktada 2018’de bu oranda rahatlayan bir dönem olduğunu söyleyebiliriz. Altın fiyatları cazip olursa daha fazla tüketim yapmak yerine rezerv yaparak tedbirli oluyorsunuz bu da global anlamda yavaşlamayı getiriyor.

Denizcilik piyasalarındaki artış ve azalmalar etkisini daha orta ve uzun vadede finansal piyasalarda gösteriyor. Finansal piyasalarda kısa vadeli hareket olursa denizcilik piyasasında etkisini gösteriyor. Finans piyasaları denizciliği kısa sürede etkileyen bir faktördür.

Denizcilik piyasalarında son birkaç aydır canlanma vardı ama son birkaç haftada düşüş görüyoruz. Finans piyasaları tarafında ani düşüş yaşadığımız durum var. Navlun piyasasında kısa vadeli geri çekilmeler görünüyor. Gemicilik şirketleri hangi alanda uzmanlaşırsa o alanda kendini geliştirmeye devam etmeli şeklinde bir görüntü var.

IMF’nin ekonomide yavaşlama beklentisine karşın benim resesyon beklentim arttı. %60-65 arasında bir resesyon ihtimalinden bahsediyorum. Çin’in büyümesi 2012-2013’den %8,5’ten %6,5’e düştü. Çin’in gemi filosunun büyüklüğü aşikardır. Çin’in kontrolsüz gemi arzına gitmesi yanlış olur. Denizcilik sektörü katılımcıları özellikle gemi yatırımlarında farklılaşan riskler olabileceği için kendi alanında uzmanlaşmaya devam edebilmeliler.

TURKDENİZ.COM