GEMİMO Öğrenci Kurultayı Piri Reis Üniversitesinde yapıldı

GEMİMO Öğrenci Kurultayı Piri Reis Üniversitesinde yapıldı

Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası, 4. GEMİMO Öğrenci Kurultayı Piri Reis Üniversitesinde yapıldı.

adscode

Piri Reis Üniversitesi'nde yapılan öğrenci kurultayına IMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Tamer Kıran, IMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürlüğü Eğitim ve Belgelendirme Dairesi Başkanı Cem Erdem, Piri Reis Üniversitesi Rektörü Oral Erdoğan, Gemi Makineler İşletme Mühendisleri Odası(GEMİMO) Başkanı Feramuz Aşkın, Türkiye Gemi Mühendisleri Odası Başkanı Salih Bostancı ve çok sayıda davetli katıldı. Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği kurultayda öğrencilerin sorunları ve eğitim konusu gibi birçok konu gündeme geldi.

Kurultayın açılışında söz alan Gemi Makineler İşletme Mühendisleri Odası(GEMİMO) Başkanı Feramuz Aşkın şu ifadeleri kullandı.

Türkiye’de örgün denizcilik eğitimi veren Denizcilik Fakültelerinin öğrencilerinin hepsini bir araya getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Hepinizin bildiği gibi Türkiye’de denizcilik eğitimi, ticari denizcilik eğitimi 1884 yılından beri verilmektedir. Çok kısa bir süre öncesine kadar da o tarihte kurulan ve çeşitli tarihlerde isim değiştirerek bugünlere gelen ve şuandaki ismi İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi olan ama genel olarak da Yüksek Denizcilik olarak bilinen asırlık okula yine değişik tarihlerde yeni okulların eklenmesiyle bugünlere gelindi. Bugün baktığımız zaman 9 Eylül Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi ve Piri Reis Üniversitesi ile denizcilik eğitimine devam etmekteyiz. İlk kurultayımızı 8 yıl önce gerçekleştirdik. O günlerde Türk Denizciliği ekonomik krizden yeni yeni etkilenmeye başlamıştı. Öğrencilerin ortaya çıkan sorunlarından dolayı böyle bir kurultayın yapılması gerekliliğine karar vermiştik. Sonrasında gerçekleştirdiğimiz kurultayların ardından bu yıl 4.’sünü gerçekleştiriyoruz.

Hepimizin bildiği gibi Türkiye’nin en büyük sorunlarından bir tanesi eğitimdir. Eğitim, tüm konuşmalarda herkes tarafından dile getirilmesine rağmen bir türlü sorunlarına çözüm bulamamıştır. Bugün burada gerçekleştirdiğimiz kurultayda da öğrencilerimizin şimdiki sorunları ve gelecekte yaşayabileceği sorunları ortaya koyarak bir çözüm oluşturacak bir çalıştayı gerçekleştirdik. Oda olarak mesleki sorumluluk ve projelerimizle denizciliğe katkılarımız devam etmektedir ve devam edecektir.

 

Şuandaki en büyük sorumlarımızdan bir tanesi staj sorunu… Ardından da istihdam sorunu geliyor. Yıllar evvel Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları ile birlikte işsizlik kongreleri yapıldı. Onlara katılmayan tek meslek odası bizdik. Biz de yakın tarihte bu kongrelere katılıp sorunlarımızı paylaşacağız.  Geçtiğimiz günlerde Türk Armatörler Birliği, Teknoloji Çalıştayı düzenledi. Teknolojik gelişmelerden denizcilik yeterince payını almaktadır. Biz yeni gelecek olan teknolojilere hazır mıyız? Bir projemiz, hazırlığımız var mı, bunlar tartışılmalı. Türkiye’de denizcilik ile ilgili bir politika oluşturmak zorundayız.

Bugün sayısını kimsenin bilmediği denizcilik fakültesi açma sevdası var. Bu sevdadan bir an önce vazgeçilmesi gerektiğine inanıyorum. Bu bir ihtiyaca ya da istatistike dayanmıyor. Sadece iki tane öğretim görevlisi bir araya gelerek denizcilik fakültesini kurma hevesi Türkiye’deki denizciliğe yapılan en büyük yanlışlardan bir tanesidir. İngilizce dil konusunu oda olarak hiçbir zaman dile getirmiyoruz. Bu mesleğin ana dili İngilizcedir. İngilizceyi bilmeyen kimsenin yurt dışında ya da başka bir yerde veya kendi gemisinde başarılı olması zordur. Yabancı dilden dolayı gemi tutuklandığına şahit olduk. Sektörümüzün sorunları çok.  Bu sorunları çözmek hepimizin görev ve sorumluluğudur.

 

Toplantıda söz alan Türkiye Gemi Mühendisleri Odası Başkanı Salih Bostancı da eğitimin öneminden bahsetti. Salih Bostanbı yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı.

Meslek Odaları olarak Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri ve Gemi Mühendisler Odası bence TMMOB’un içerisinde öncü odalardandır. Bu tip kurultayları yapan iki odadan bir tanesiyiz. Biri Gemi Makineleri İşletme Odası diğeri de Gemi Mühendisleri Odası. Biz bu sene aynı konsepte 5.’sini yaptık. Dört tane üniversiteden yaklaşık 100 öğrencimizi topladık. Bu tip kurultayların şöyle bir faydası var. Bizler aynı mesleği yapacağız. Meslektaş olacağız. Farklı üniversitelerde okuyoruz ama aynı geminin içerisinde birlikte çalışacağız. Öğrenciyken çalışmak, beraber buralarda sorunlarımızı konuşmak, bu sorunlara çözüm önerileri üretmek ve ortak takım çalışması yapmak gerçekten şu anda farkında olmadan en büyük tecrübe olacak ve meslek hayatında faydalarını göreceksiniz. Biz de bu tip organizasyonları yapıyoruz. Burada çok başarılı bir iş yapılmış. Emeği geçenleri tebrik ediyorum.

Bizlerin Meslek Odaları olarak siz öğrencilere sahip çıkmamız gerekiyor. Bu kurultaylar da bunların göstergesidir. Bizim Türkler olarak birlik olmaya ihtiyacımız var. Gemi Makineleri İşletme olsun Gemi Mühendisleri olsun hepimiz aynı gemideyiz. Denizcilik ülkenin dinamosudur. Bunun bilincinde olarak birlikte çalışmamız gerekiyor. Bu noktada gençler olarak bazı eksiklerimiz var. Planlama ve takım çalışması olarak zayıfız. Bu tip aktiviteleri arttırarak bunları geliştirmemiz gerekiyor. Kendimizi öğrenciyken geliştirmemiz çok önemli olacak. 

TURKDENİZ.COM