ISTFIX Endeksi 437 puana geriledi

ISTFIX Endeksi 437 puana geriledi

ISTFIX Bileşik Endeks bu hafta da hafif bir düşüş kaydederek geçen haftaki 443 puandan 437 puana geriledi.

adscode

- Geçen hafta açıklama yapan Uluslararası Para Fonu (IMF) Koronavirüs sebebiyle dünyanın, 1929’da yaşanan Büyük Buhran’dan beri görülen en ciddi ekonomik krizle karşı karşıya olduğunu belirtti.

- Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, 2020 için derin bir küresel resesyon bekliyor. Fitch’e göre küresel ekonomi 2020 yılında yüzde 1,9 daralabilir. Kuruluş aynı dönemde Birleşik Devletler ekonomisinin yüzde 3,3; Avro Bölgesi'nin yüzde 4,2 ve İngiltere ekonomisinin yüzde 3,9 küçülmesini bekliyor.

- Fitch, Çin ekonomisinde ilk çeyrekte yaşanan bozulmanın ardından gelmesi beklenen toparlanmanın, küresel resesyon sebebiyle sert bir şekilde kısıtlanacağını ifade etti. Kuruluşa göre dünyanın en büyük ikinci ekonomisindeki yıllık büyüme yüzde 2'nin altında kalabilir.

- IHS Markit imalat PMI verilerine göre İtalya, İspanya, Yunanistan ve Fransa’daki imalat sanayi aktivitesi son birkaç yılın en düşük seviyesinde. İtalya 11 yılın en kötüsünü yaşarken İspanya 7 yılın dip seviyesini gördü.

- Suudi Arabistan ve Rusya, aralarında ham petrol üretimini 5’er milyon varil düşürmek üzere anlaştılar. Sonuç olarak petrol fiyatları haftayı nispeten stabil kapattı. Batı Teksas tipi ham petrol haftayı 22-23’ten kapatırken Brent ise 31-32 dolar/varil seviyesindeydi.

- Avrupa’da hem hurda toplama faaliyetleri hem de hurda talebi Koronavirüs salgını sebebiyle yavaşladı. Düşük endüstriyel faaliyet dolayısıyla talep düşük seyrederken toplayıcıların çalışmaması ve sanayi hurdasının azalması tedariği zorlaştırdı. İspanyol hurda tüccarları toplama hızının yüzde 40 düştüğünü belirtirken Kuzey Avrupa’da da yüzde 50’ye varan bir kayıp söz konusu. Karadeniz bölgesindeki hurda üretiminin de yüzde 20 ila 30 civarında gerilediği tahmin ediliyor. Dolayısıyla sağlık krizi atlatıldıktan sonra çelik fiyatlarını yukarı yönlü destekleyecek kısa süreli bir tedarik krizi yaşanabilir.

- Ocak ayında Türk sıcak hadde sac ihracatları geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 6,1 arttı. İlginç şekilde İtalya 140.000 ton ile Türk çeliğinin en büyük ithalatçısı konumundaydı ve en yakın rakibi de 42.000 ton ile Mısır idi. Aynı dönemde Bulgaristan, İspanya, Belçika ve Yunanistan gibi diğer ithalatçıların talebinde ise ciddi düşüşler görüldü. Bu durum Türkiye’nin sıcak hadde sac ihracatında İtalya’ya bağımlılığını ortaya koymakta ve Koronavirüs sebebiyle bu ticaretin önümüzdeki dönemde zarar göreceğine işaret etmekte.

Kaynak: www.istfix.com