ISTFIX Endeksi, 437 puana geriledi

ISTFIX Endeksi, 437 puana geriledi

Son iki haftadır üst üste gerileme kaydeden ISTFIX Bileşik Endeksi bu hafta itibariyle 466 puandan 437 puana indi.

adscode

Navlunlar sabit kalırken yakıt fiyatlarının hızlı yükselmesi, endekste sert düşüşe neden oldu. Aslında ISTFIX’e raporlanan işler, piyasaya çıktıkları anda açık gemiler tarafından adeta kapışılan bağlantılardan oluşmakta. Öte yandan ciddi sayıda açık gemi bulunması da ISTFIX adına bir “piyasa” analizi yapılmasını zorlaştırıyor.


- Avro bölgesi ekonomisi 2020’nin ilk çeyreğinde rekor seviyede daraldı. 19 üye ülkeden oluşan avro bölgesi ilk çeyrekte Koronavirüs pandemisinden dolayı fabrikaların kapatılması ve iş aktivitesinin durmasından dolayı yüzde 3,8 küçüldü. İspanya ve Fransa ekonomileri yüzde 5’in üzerinde daralırken koronavirüs’ten en kötü etkilenen ülkelerden biri olan İtalya aynı dönemde yüzde 4,8 küçülme kaydetti.

- Birleşik Devletler’de Federal Rezerv bankası (Fed), geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği toplantının ardından politika faizini değiştirmeyerek yüzde 0 ila yüzde 0,25 arasında sabit bıraktı. FED, içerisinde bulunduğumuz dönemde Birleşik Devletler ekonomisini desteklemek için tüm araçları kullanmaya hazır olduğunu ifade etti ve Koronavirüs tehdidi tam olarak geçene kadar faizlerin düşük kalmaya devam edeceğinin bir kez daha altını çizdi.

- Petrol fiyatları bu hafta da artmaya devam etti. Batı Teksas tipi ham petrol 23-24 dolar/varilde kalırken, Brent petrolü 30 dolar/varile doğru yükseldi.

- Rusya geçtiğimiz aylarda koyduğu 7 milyon tonluk tahıl ihraç kotasının dolması halinde ihracatı yeni tahıl sezonunun başlangıcı olan 1 Temmuz 2020’ye kadar durduracağını açıkladı. Mevcut hızla, kotanın dolmak üzere olduğu belirtiliyor. Ukrayna ve Kazakistan’ın da ihracatını sınırlandırmasının ardından Rusya’nın bu açıklaması, bölgesel tahıl fiyatlarını yukarı çekmeye başladı.

- Çelik haberlerine geldiğimizde, hurda toplama hızındaki sert düşüşlerle beraber çelik kütük ile hurda arasındaki fiyat makası kütük lehine daralmaya başladı. Bunun neticesinde de Türk çelik üreticilerinin girdi olarak hurda kullanmak yerine kütük alımına yöneldiği duyulmakta. Kaldı ki Türkiye’nin uzun mamul ihracat fiyatlarındaki düşüş de kütük kullanımını daha avantajlı hale getiriyor.

Kaynak: www.istfix.com