ISTFIX Endeksi 443 puana geriledi

ISTFIX Endeksi 443 puana geriledi

Endeks de bu hafta yüzde 3’lük bir düşüşle geçen haftaki 457 puandan 443 puana geriledi.

adscode

Küçük tonajlı kosterlerde yük akışları bu hafta sert biçimde düşünce ISTFIX Bileşik Endeksi tekrar aşağı yönlü hareket etti. Denizcilikten ya da gemilerden kaynaklanmayan daha ziyade kara nakliyesindeki lojistik problemlerden ve fabrika kapanışlarından kaynaklanan arz ve talep eksiklikleri ortaya çıkmakta. Koster navlunları halihazırda diplerde ve armatörlerin, gemilerini işletmek için daha fazla fedakarlık yapabileceği bir alan kalmadı. 

- Koronavirüs salgını, tedarik zincirlerine olan zehirli etkisi sebebiyle II. Dünya Savaşı ile kıyaslanmaya başlandı. Dünya Ticaret Örgütü’ne göre bu tahribat sadece savaşlarda görülebilecek cinsten. Son rakamlar da bu benzetmeyi doğrulamakta. Şangay limanı şubat ayında yüzde 20’lik bir  hacim daralmasıyla karşılaşırken Hong Kong limanında da yüzde 11’lik daralma gördü.

- Birleşik Devletler ve Avrupa limanlarında ciddi kayıplar söz konusu. Sadece mart ayının ilk iki haftasında Birleşik Devletler’in Çin’den yaptığı ithalat yüzde 45 daralmış durumda. Uzmanlara göre sağlık krizi atlatıldıktan sonra dahi ekonominin çarklarının yeniden dönmeye başlaması için ciddi önlemler gerekecek.
 
- Uluslararası Para Fonu (IMF), İtalya ekonomisinin bu sene yüzde 0,6 daralabileceğini açıkladı. Yine de bazı bağımsız ekonomistler, Almanya’dakine benzer şekilde yüzde 5’lik ekonomik daralmanın söz konusu olabileceğini dile getirdi.

- Petrol fiyatları Rusya ve OPEC’in bu hafta sonu görüşerek fiyat savaşlarına son vereceği spekülasyonuyla fırladı. Bu konu hakkındaki şüphelere rağmen, Batı Teksas tipi ham petrol 28 dolar/varile Brent ise 34 dolar/varile kadar çıktı.

- Ukrayna milli araştırma enstitüsü IAE’ye göre ülkenin kış buğday üretimi yüzde 12,5 düşerek 24,2 milyon tona gerileyebilir. Bu durum kar eksikliğinden kaynaklı toprak kuruluğuna bağlanıyor.

- Türkiye, Avrupa Birliği’nin (AB) ihracat kotalarına karşı Dünya Ticaret Örgütü’ne şikayette bulundu. Türkiye’nin AB’ye 17 kalem altındaki çelik ihracatı 2 Şubat 2018’den itibaren kotalara tabi olmuştu. 1 Ekim 2019’da tekrar gözden geçirilen bu kotalar Türk ihracatçıları daha da zora sokmuştu. Şikayet üzerine Türkiye, anlaşmazlıkların DTÖ nezdinde çözümü için geçen hafta ilk görüşmelere çağrıldı.

Kaynak: www.istfix.com