ISTFIX Endeksi 471 Puanda Kaldı

ISTFIX Endeksi 471 Puanda Kaldı

ISTFIX Bileşik Endeks bu hafta pek bir değişim göstermedi ve geçen haftaki 471 puanda sabit kaldı.

adscode

Birleşik Krallık merkezli IHS Markit economics senenin ilk satınalma yöneticileri endeksi verilerini (PMI) açıkladı. Buna göre Avrupa’da imalat sanayi koşulları yıpranmaya devam etti fakat düşüş hızı Nisan 2019’dan beri en düşük seviyeye geriledi. Sözü geçen dönemde Avro bölgesi imalat PMI verisi 46,3’den 47,9 puana yükseldi. PMI’daki değişim daha ziyade 50 puanın üzerinde kalmayı başaran Yunanistan, İrlanda ve Fransa’dan kaynaklanırken Hollanda ve Avusturya’dan gelen okumalar da 50 puanın çok az altında kaldı. Almanya’da imalat PMI verisi 45,2 puanla hala daralma bölgesinde olsa da bu okuma son 11 ayın zirvesine denk geliyor. PMI verisi 50 puanın üstündeyse genişlemeye; altındaysa daralmaya işaret ediyor.

-Brexit’e rağmen Birleşik Krallık’taki istihdam piyasası gücünü korumakta. Son istatistiklere göre Eylül-Kasım döneminde işsizlik oranı yüzde 3,8 ile son 45 yılın en düşüğünde kalmaya devam etti. Brexit’in gerçekleşmesinden bir gün önce kararını açıklayan İngiltere Merkez Bankası ise faizleri sabit tutmayı tercih etti.

-Petrol fiyatları hafta boyunca düştü ve sadece son günde biraz toparlandı. Batı Teksas tipi ham petrol 50 dolar/varili görürken Brent 55 dolar/varile kadar geriledi.

-Kaynaklara göre mart ayı ve sonrası sevk edilmek üzere Karadeniz ve BDT ülkelerinden ihraç edilecek slab ve sıcak hadde saca olan talepte artış söz konusu. Avrupa’dan gelen talep ile Türkiye yönlü kontratların, bölgedeki fiyatları desteklediği ifade edilmekte. Ortodoks Noel tatillerinin de sona ermesiyle birlikte üreticilerin tekrar piyasaya döndüğü ve fiyatlarını yükselttiği belirtilmekte. Raporlara göre Türkiye ve Güney Avrupa’ya mart ve nisan ayı sevkiyatları artış gösterebilir.

-Haftanın tarım haberlerine baktığımızda Türkiye’nin Rus buğdayına olan ilgisi artmış gözüküyor. 1 Temmuz 2019’da başlayan hasat yılının ilk 5 ayında Rusya, Türkiye’ye 4,2 milyon ton tahıl ihraç etmiş bulunuyor. Bu miktar geçen senenin aynı döneminde 2,5 milyon ton civarındaydı. Türkiye son durum itibariyle Rusya’nın tahıl ihracatının yüzde 22’sini oluşturmakta. Geçen sene ise bu oran yüzde 12 civarındaydı.

-Bu arada Rusya’nın Mısır’a yaptığı buğday ihracatı da hasat yılının ilk 5 ayında geçen seneki 4 milyon tondan 3,2 milyon tona düştü. Böylece Mısır, Rusya’nın alıcıları arasında ikinciliğe düştü ve Türkiye’nin gerisinde kaldı.

-Ukrayna mısır ihracatında yeni bir rekora imza atmak üzere. Son istatistiklere göre, 1 Ekim 2019’da başlayan hasat yılının ilk 3 ayında ülke 10 milyon ton mısır ihraç etmeyi başardı ve böylelikle geçen seneye göre performansını yüzde 27 arttırmış oldu. Uzmanlar Ukrayna’nın bu sene yani 2019/2020 hasat yılında 27,5 milyon ton mısır ihraç edebileceği kanaatindeler.

-Çelik haberlerine gelirsek, hurda-uzun mamul fiyat marjı son dönemin en düşük seviyesine gerilediği için Türk inşaat çeliği üreticileri rekabetçi fiyatlarla ihracat yapamıyor. İdeal marj 150 dolar/ton iken halihazırda 138 dolar/ton olan marjlar ve IMO 2020 nedeniyle artan taşıma masrafları ihracatı etkileyen diğer faktörler olarak öne çıkmakta. Türkiye hurdayı FOB ithal ederken çelik mamulleri CIF olarak ihraç ettiği için taşıma masraflarının artışı marjları iki taraftan da daraltmakta.

KAYNAK: www.istfix.com