ISTFIX Endeksi 478 puana yükseldi

ISTFIX Endeksi 478 puana yükseldi

ISTFIX Bileşik Endeksi, yüzde 20’nin üzerinde düşüş kaydeden petrol fiyatlarına benzer şekilde gerileyen yakıt maliyeti sayesinde bu hafta bir kez daha “teknik” artış kaydetti.

adscode

Endeks 478 puana yükseldi ve böylelikle üst üste üçüncü hafta itibariyle artış kaydetmiş oldu. 

Avrupa ve Birleşik Devletler  Bloomberg’in ekonomistlerle yaptığı bir ankete göre avro bölgesi bu sene yüzde 5 daralabilir. İlk yarıda ise beklentiler daralmanın çok daha şiddetli olacağı ve yüzde 10’u bulacağı yönünde.  

-Birleşik Devletler’de sanayi üretimi Mart ayında yüzde 6,3 daraldı ve 1946 yılından beri en sert düşüşe imza attı. Daralmada en büyük etkenin koronavirüs ile mücadele tedbirleri olduğu ifade edildi.  

-Koronavirüs’ün küresel çapta etkisi deniz ticaretinde de kendini gösteriyor. Rotterdam limanı üzerinden gerçekleştirilen ticaret, ilk çeyrek dönemde geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 9,3 gerilemiş bulunuyor. Sadece kuru ve dökme yükteki düşüş yüzde 13,9’u bulurken limanda 16,74 milyon ton kuru yük elleçlendi. 

-Petrol fiyatları tarihi bir hafta gördü. Mayıs kontratları teslim alınamadığı ve petrol stokları şiştiği için Batı Teksas tipi ham petrol Pazartesi ve Salı günü ilk kez “0” noktasının altında el değiştirdi. Daha sonraki günlerde Batı Teksas tipi ham petrol toparlanarak haftayı 17 dolar/varilden kapattı. Brent ise 21 dolar/varilden haftaya nokta koydu.  

-Türkiye geçen hafta plastik, lastik, ahşap, seramik, cam ve metal ürünlerin ithalatına ek vergiler getirdi. Öte yandan tahıl ve bakliyat ithalatını ise gevşetecek önlemler açıkladı. Türkiye 1 milyon ton buğday, 700.000 ton arpa, yine 700.000 ton mısır ve 100.000 ton pirinç için ithalat vergilerini sıfırladı. 100.000 tonluk ek sıfır vergili ithalat tonajı da bakliyat için ayrıldı.   

-Pandemiye rağmen Uluslararası Tahıl Konseyi’ne göre (IGC) küresel tahıl üretimi bu sene 2,2 milyar ton ile rekor kırabilir.   Nisan ortası itibariyle Rusya’nın evvelce getirilen 7 milyon tonluk tahıl ihracat kotası dahilinde 1,2 milyon tonluk tahıl ihraç ettiği raporladı. Buna göre Rusya’nın yeni hasat yılının başlangıcı olan 1 Temmuz 2020’ye kadar 5,8 milyon ton ihraç kotası kalmış oldu.  

-Türk çimento üreticileri ihracatlarını 2020’nin ilk çeyreğinde arttırmayı başardı. Türk Çimento Müstahsilleri Birliği’ne (TÇMB) göre yılın ilk üç ayında çimento ihracatı yüzde 57,1 artarak 3,8 milyon ton; klinker ihracatı ise yüzde 51 artarak 4,2 milyon ton seviyesinde gerçekleşti.  

Kaynak: www.istfix.com