ISTFIX Endeksi 487 puana geriledi

ISTFIX Endeksi 487 puana geriledi

ISTFIX Bileşik Endeks bu hafta yükselen yakıtlarla ufak bir düşüş kaydetti ve 492 puandan 487’ye geriledi.

adscode

Broker ve armatörler son iki haftadır tüm bölgelerde daha fazla yük gördüklerini bu hafta da teyit ettiler. Bu durumun navlunlara yansıması ise sınırlı kalmaya devam etti. Spot gemi sayısında yavaş ama istikrarlı düşüş, yakın zamanda yukarı yönlü hareketi hızlandırabilir. Kaldı ki yaklaşan tahıl sezonu da beklentileri bu yönde destekliyor. ISTFIX Bileşik Endeks bu hafta yükselen yakıtlarla ufak bir düşüş kaydetti ve 492 puandan 487’ye geriledi.

- Haziran sonunda Japonya’da düzenlenecek olan G-20 zirvesinin küresel sorunların çözümü için fırsat sunabileceği beklentisi, önde gelen piyasalara alım getirdi. Avrupa ve Almanya’da hisseler son bir ayın en iyi performansını gösterirken özellikle ABD-Çin anlaşmasına yönelik olumlu beklentiler hem Çin hem de Birleşik Devletler piyasalarında alımları tetikledi. Bu durum devamında ticarete ve navlunlara da olumlu yansıyabilir.

-  Avrupa’da resesyon endişeleri sürüyor. Almanya’da yatırımcı güven endeksi Sentix, 2010’dan bu yana en düşük seviyeye geriledi. Evvelce Almanya Merkez Bankası da ülkenin 2019 büyüme beklentisini yüzde 0,6’ya düşürmüştü. Sanayi üretimi de son 4 yılın en düşüğünde seyrediyor.

- Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch daha önce yüzde 1,1 daralma olarak açıklanan Türkiye ekonomisi 2019 yılı büyüme tahminini değiştirmedi ve ikinci çeyrekte de ekonominin bir önceki çeyreğe kıyasla daralacağını öngördü. Fitch ayrıca Türk bankalarının artan maliyetlere rağmen yurtdışından kaynak bulabileceğini ifade etti.

- Petrol fiyatları Fed iyimserliğiyle yükseldi. Batı Teksas tipi ham petrol 52.5 dolar/varilden 57 dolar/varile çıkarken Brent ise 65 dolar/varil seviyesini aştı.

- Rusya buğday ihracatını desteklemek üzere ihracattan sıfır vergi alacağı dönemi iki yıla uzattı. Daha önce 1 Temmuz 2020’ye kadar süreceği açıklanan sıfır vergi dönemi 1 Temmuz 2021’e kadar uzatıldı.

- Türk inşaat çeliği ihracatçıları yakın piyasalara mal satma hususunda ciddi şekilde zorlanmaya başlarken Akdeniz ve Avrupa yerine Asya ve Afrika’da fiyat tutturmaya çalışıyor. Fiyatların daha da düşmesi ve alımların Asya ve Afrika gibi uzak alıcılardan gelmesi halinde koster taşımalarının olumsuz etkilenebileceği ifade edildi.

Kaynak: www.istfix.com