ISTFIX Endeksi 517 puana geriledi

ISTFIX Endeksi 517 puana geriledi

Geçtiğimiz iki hafta yerinde sayan ISTFIX Bileşik Endeksi bu hafta yüzde 3 değer kaybederek 517 puana geriledi.

adscode

Karadeniz ticaretindeki durağanlık, düşen çelik hacimleri ve istikrarlı olsa da tatminkar olmaktan uzak tahıl hareketleri doğuda navlunları baskı altında tutarken, batıdaki iyileşme de Akdeniz’e sınırlı derecede katkı yaptı.

- Brexit cephesinde iki önemli gelişme takip edildi. Avrupa Birliği (AB), Brexit’i Birleşik Krallık’ın talebi üzerine üç ay ertelemeyi kabul etti. Öte yandan AB ile anlaşmayı başaran ama bu anlaşmayı parlamentodan istediği hızla geçiremeyen Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson, erken seçime gitmek için yine parlamentonun desteğini aradı ve bu sefer başarılı oldu. Bir önceki seçimlerden iki buçuk yıl sonra gerçekleşecek bu seçim için 12 Aralık tarihi belirlendi.

- Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, bu görevdeki son toplantısını gerçekleştirdi ve görevi halefi olan Catherine Lagarde’a bıraktı. Son toplantıda AMB ekonomik destek paketini değiştirmedi ve Başkan Draghi, önümüzdeki döneme yönelik risklere dikkati çekerek hükümetleri, kamu harcamalarını arttırmaları yönünde uyardı.

- Almanya Merkez Bankası 14 Kasım’da açıklayacağı görünüm raporundan önce Alman ekonomisinin resesyona girmiş olabileceğini söyledi. Bankaya göre Brexit ve ticaret savaşlarıyla sıkıntıya giren Alman ekonomisi, 3.çeyrek dönemde yüzde 0,1 daralmış olabilir. 

- Geçen hafta ayın zirvesini gören petrol fiyatları hafta boyunca gevşedi. Batı Teksas tipi ham petrol 54 dolar/varile doğru inerken, Brent de 60 dolar/varil seviyesine dokundu.

- Rus tarım bakanlığına göre ülkede 2019/2020 tahıl hasadı 120 milyon tonu bulacak. Bunun 78 milyon tonununise buğday olması bekleniyor. Bakanlık ayrıca toplam tahıl ihracatının da 45 milyon tonu bulacağını; bunun da 36 milyon tonunun buğdaydan müteşekkil olacağını öngörmekte.

- Birleşik Krallık’ın 2019 yılı buğday hasadı için ilk tahmin, 16 milyon ton seviyesinde açıklandı ki bu veri, yıllık yüzde 20’lik artışa denk geliyor. Ülkenin tahıl ihracatı ise 2019/2020 hasat yılının ilk iki ayında 150.000 ton ile geçen senenin aynı dönemine kıyasla 3 kat artış kaydetmiş durumda. İthalatta ise yüzde 60 düşüş söz konusu.

- Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) ihraç edebileceği inşaat çeliği kotası açıklanmasının üzerinden 100 gün geçtikten sonra 300.000 tona ulaşarak doldurulmuş oldu. Yeni kota önümüzdeki sene temmuz ayında yürürlüğe girecek ve bu zamana kadar Türkiye mal ihraç edemeyecek. Buna karşın Türkiye’den mal ithal etme kotalarını kullanmamış ülkeler bu kotalarını diğer AB ülkelerinin kullanımına sunarsa, 135.000 tonluk ek bir ihracat olanağı daha doğabilir. Türkiye’nin AB’ye halen 100,000 ton filmaşin ihraç edebileceği belirtiliyor.

KAYNAK: www.istfix.com