ISTFIX Endeksi 563 puana yükseldi

ISTFIX Endeksi 563 puana yükseldi

ISTFIX Bileşik Endeks 9 puanlık hafif bir artışla 554 puandan 563 puana yükseldi. Gemi yakıt fiyatları aşağı yukarı sabitken kiracılar da yeni yakıt fiyatlarının hesaplara girmesini kabul etmeye başla

adscode

- Birleşik Krallık merkezli IHS-Markit’e göre küresel resesyon riski 2019 yılının son aylarında hafifledi. Küresel ekonomik aktivitenin önemli göstergelerinden küresel satın alma yöneticileri endeksi (PMI), Kasım ayında son dört ayın en yükseğine çıktı. Endeksin “fabrika” ayağı olan imalat PMI ise yıl boyunca yükselerek 50 puanın üzerine çıkmayı başardı. Endekste 50 puanın üstü aktivitede iyileşmeye; altı ise daralmaya tekabül ediyor.

- Avrupa’ya yönelik beklentiler Aralık ayı PMI okumalarından da görüldüğü üzere hala sıkıntılı. IHS-Markit’in yıl sonu raporuna göre Avro bölgesi imalat satın alma yöneticileri endeksi 46,3 puana geriledi. Bu değer, Kasım ayında görülen 46,9 puanın da altında yer alıyor.

- Doğu Akdeniz ve Karadeniz havzalarına bakılırsa, Rusya’nın Aralık ayı PMI’ı son dört ayın en yüksek seviyesine çıktı. Siparişlerdeki azalışın hız kesmesi ile gerçekleşen bu iyileşmeye rağmen Kasım ayında 45,6 puan olan Rusya imalat sanayi PMI’ı ancak 47,5 puana yükselebildi.

- Petrol fiyatları bu hafta Birleşik Devletler-İran gerilimine rağmen düşüş kaydetti. Batı Teksas tipi ham petrol 59- 60 dolar/varile geri çekilirken Brent de 65 dolar/varile doğru geriledi.

 - Rusya’nın tahıl ihracatları 1 Temmuz 2019’dan yıl sonuna kadar olan dönemde tamamlanan 2019/2020 tahıl hasat yılının ilk yarısında, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 15’lik düşüş kaydetmiş bulunuyor. Rusya bu dönemde 24,5 milyon ton tahıl ihraç etmiş bulunuyor. Detaya indiğimizde buğday ihracatları geçen senenin aynı dönemine göre 24,5 milyon tondan 20,5 milyon tona gerilerken Arpa ihracatı 2,85 milyon tondan 2,16 milyon tona, Mısır ihracatı ise 1,6 milyon tondan 1,13 milyon tona indi.

- Türkiye’nin 2019 yılı çelik ihracatları ticari bariyerlere rağmen istikrarlı kalarak toplam 20 milyon ton seviyesinde gerçekleşti. Türk çeliğinin ana alıcısı olan ülkelerdeki ticari kısıtlamalar birer baskı unsuru olsa da Türk çelik üreticileri Güneydoğu Asya, Batı Afrika ve Güney Amerika’ya ihracatlarını arttırmayı başarmış gözüküyor.

- Türkiye’nin 2018’de Avrupa’daki talebin desteğiyle net ihracatçı olduğu sıcak hadde rulo sac kaleminde bu sene yine ithalatı, ihracatını aştı. Yılın ilk on ayında Türk rulo sac ithalatı 3,5 milyon ton olurken, ihracat 2,9 milyon tonda kaldı. Rusya 1,2 milyon ton ile Türkiye’nin en büyük tedarikçisi olurken ikinci büyük  tedarikçi Fransa oldu ancak Fransa’nın sevkiyat miktarı 300.000 tonda kaldı.

Kaynak: www.istfix.com