ISTFIX Endeksi yüzde 2.8 arttı

ISTFIX Endeksi yüzde 2.8 arttı

ISTFIX Bileşik Endeks bu hafta da dalgalanmaya devam etti. Batıdaki ticaretin istikrarlı şekilde devam etmesine karşılık doğu taraftaki ticaretin dalgalı seyri bu durumda etkili oldu.

adscode

ISTFIX’in daha evvel de belirttiği üzere, Kuzeybatı Avrupa ve Batı Akdeniz’de bağlantılar umumiyetle daha iyi raporlandı. Karadeniz ve Doğu Akdeniz’de ise düşük navlunlar söz konusu olurken orantısız derecede iyi seviyelerin özelde raporlandığı görüldü. Tüm bunların ışığında endeks geçen haftaki düşüşün ardından tekrar toparlanarak yüzde 2,8’lik artış kaydetti.

Küresel borç stoğu, 2019’un ilk yarısı itibariyle 250 trilyon dolara yükseldi ve rekor tazeledi. Süregelen ticaret gerginliğine rağmen, Çin ve Birleşik Devletler tepeyi kimseye bırakmadı ve artan küresel borcun yüzde 60’ına sahip oldular.

- Diğer yandan küresel ekonomi de ciddi momentum kaybetmekte. Birleşik Krallık merkezli IHS Markit Economics’e göre küresel satınalma yöneticileri endeksi Şubat 2016’dan beri en düşük seviye olan 50,8 puana gerilemiş durumda. 50 puanın üzerinde yer alan endeks halen aktivitede genişlemeye işaret etse de, bu düşük seviye ilk 9 ayın küresel büyüme performansı olan yüzde 1,75 ile örtüşüyor.

- Petrol fiyatları, bu hafta ortasından sonra hızla yükseldi. Batı Teksas tipi ham petrol 58-59 dolar/varilden haftayı kapatırken Brent de 64 dolar/varile yükseldi.

- 28 üyeli Avrupa Birliği’nin buğday ihracatları 1 Temmuz 2019
tarihinden Kasım ayı başına kadar olan dönemde 8,9 milyon tona ulaşarak geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 42’lik artış kaydetmiş durumda.

- Türk çelik üreticilerinin halihazırda gemi hurdasını 250-265 dolar/ton civarından almakta oldukları raporlandı. Çelik talebi düşük seyretse de, yerel alıcılar yine yerel kaynaklara yöneldiğinden içeride fiyatların artma eğiliminde olduğu belirtiliyor. Gemisini hurdaya çıkartan armatörler ise Aliağa’da 220-230 dolar/LDT alabiliyor.

Kaynak: www.istfix.com