ISTFIX'te 2020 yılında kayıp yüzde 30'u aştı

ISTFIX'te 2020 yılında kayıp yüzde 30'u aştı

ISTFIX Bileşik Endeks bu hafta çok sert bir düşüşle 437 puandan 391 puana geriledi ve böylece sene başından beri kayıplarını yüzde 30’un üzerine taşıdı.

adscode

Basitçe ifade etmek gerekirse piyasadaki çok az sayıda işe karşılık çok fazla açık gemi bulunuyor. Bir Türk broker, gelişigüzel bir analizle bile Türkiye sularında 100’e yakın açık gemi görebildiğini ifade etti.

- Birleşik Krallık merkezli IHS Markit Economics, geçen hafta nihai satın alma yöneticileri endeksi (PMI) verilerini açıkladı. Bu veriler, ekonomilerdeki imalat sanayi ve hizmet sektörü aktivitelerinin gidişatına yönelik önemli göstergeler arasında değerlendiriliyor. IHS Markit’e göre avro bölgesi imalat PMI verisi Mart ayında 44,5 puan iken Nisan ayında 33,4 puana gerileyerek sert daralma kaydetti. 50 puanın altında kalan değerler aktivitede daralmaya; üzerindeki değerler ise aktivitede genişlemeye işaret ediyor.

- Hollanda, İrlanda, Almanya ve İspanya, 12 yılın en kötü PMI verilerini kaydetti. Sözü geçen ülkelerde gösterge endeks, 30 ila 40 puan arasında değişen seviyelerde raporladı. Yunanistan, İtalya ve Fransa’da ise imalat PMI daha da aşağıda, 29-30 puan seviyelerinde yer aldı ve PMI veri setinin tarihindeki en kötü rakamlara imza attı.

- Çin’de imalat PMI verisi Nisan ayında 49,4’e geriledi. Mart ayında ise endeks 50,1 puan seviyesinde yer almıştı. Çin, 20 senenin ardından ilk kez, bu yıl için büyüme hedefi açıklamayacağını; bunun yerine GSYİH hedefi belirleyeceğini duyurdu.

- Avrupa Komisyonu, Türkiye ekonomisinin 2020 yılında yüzde 5,4 daralacağını 2021’de ise yüzde 4,4 büyüyeceğini tahmin ediyor. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch ise biraz daha iyimser bir tahminle 2020 yılı için yüzde 3,4’lük bir daralma öngörüyor.

- Petrol fiyatları bu hafta da artışa devam etti. Batı Teksas tipi ham petrol 30 dolar/varile çıkarken Brent haftayı 32,5 dolar/varilden kapattı.

- Avrupa Komisyonu mısır ithalatına Nisan ayı sonu itibariyle vergi koyduğunu duyurdu. Yeni vergiler, bölgeye vergisiz mısır ithalatına etkili biçimde son vermiş oldu.

- Rusya evvelce açıkladığı yedi milyon tonluk tahıl ihracat kotalarının dolmasıyla tahıl ihracatını Temmuz ayına kadar durdurdu. Kısıtlamalar, buğday başta olmak üzere arpa, çavdar, mısır ve diğer tüm hububat türevlerini kapsıyor. Uzmanlara göre yasağa rağmen fiziki sevkiyatlar Haziran ayına kadar sürebilir. Kaldı ki tahıl tüccarlarının pozisyonlarını önceden rezerve ettikleri biliniyor.

Kaynak: www. istfix.com