Japonların lityum-iyon pilli ilk denizaltısı hizmete başladı

Japonların lityum-iyon pilli ilk denizaltısı hizmete başladı

Japon Deniz Öz Savunma Kuvvetleri (JMSDF) lityum-iyon pillerle donatılan ilk denizaltıyı hizmete aldı.

adscode

Japon gemi yapımcısı Mitsubishi Heavy Industries’in (MHI), Kobe tersanesinde 5 Mart’ta düzenlenen resmi törenle lityum iyon pillerle çalışan ilk denizaltı SS-511 JS OURYU Japon donanmasının hizmetine girdi. Denizaltı, Hiroşima’ya bağlı Kure limanındaki 1. Denizaltı Filosu bünyesinde görev yapacak.

Lityum-iyon piller, geleneksel kurşun-asit pillerin güç depolama kapasitesinin neredeyse iki katına sahip. Lityum-iyon pil denizaltının sessizliğini artırdığı için tespit edilmesini daha da zorlaştırıyor. Pillerin, daha uzun süre dayanabilmesi, hızlı şarj olması ve sessiz çalışabilmesi de denizaltıya büyük avantaj sağlıyor.

Havadan Bağımsız Tahrik Sistemi ile denizaltı, su sathına çıkmaksızın haftalarca dalmış durumda sessizce seyir yapabilecek. Deplasman tonajı satıhta : 2.950 ton, dalmış : 4.200 olan 84 m uzunluğundaki denizaltı sualtında 20 kt, yüzeyde ise 12 kt hıza ulaşabiliyor.

UGM-84 Sub Harpoon gemisavar füzesi ateşleyebilen denizaltı Tip 80 ve Tip 89 torpidolarını fırlatabilen 6 adet 533 mm torpido kovanı ile donatıldı.

Aktif ve pasif hedef arama modlarına sahip tel güdümlü bir torpido olan Tip 89 maksimum 130 km hıza ulaşabiliyor. 50 km menzile sahip torpidonun ağırlığı 1.760 kg, harp başlığı ağırlığı ise 267 kg’dir.

defenceandtechnology.com