Kabotaj Bayramı İstanbul'daki etkinliklerle kutlandı

Kabotaj Bayramı İstanbul'daki etkinliklerle kutlandı

Kabotaj Bayramı İstanbul'da kutlandı. Beşiktaş Meydanı'nda başlayan etkinlikler renkli görüntülere sahne oldu.

adscode

Kabotaj Bayramı İstanbul'daki etkinliklerle kutlandı. Beşiktaş Meydanı'nda başlayan etkinliklere İstanbul  Valisi Vasip Şahin, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı  Suat Hayri Aka, Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Hızır Reis Deniz, Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürü Salim Özpak, Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, TÜRDEF Yönetim Kurulu Başkanı Müh. Erkan Dereli, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, KOSDER Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kocabaş, Denizcilik sektöründeki STK yöneticileri,  denizci öğrenciler, vatandaşlar ve  Türkiye Denizcilik Federasyonu ve bağlı dernekler Taksimdeki Atatürk anıtına çelenk koydu, ardından Beşiktaşta ki resmi törene katılım sağladılar.


Törenin açılış konuşmasında İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır kürsüye çıktı. Kabotaj kanunu ile Türk denizciliğinin güçlendiğini belirten Çakır: "Türkiye karasuları ve limanları arasında deniz taşımacılığı ile ticaret imtiazlarını yabancıların kontrolünden çıkararak0, bu hakları yalnızca Türk gemi ve vatandaşlarına tanıan Kabotaj Kanunu'nun kabul edilişinin 92. yılını kutluyoruz. 

1926 yılında çıkarılan Kabotaj Kanunu ile birlikte ülkemiz topraklarının kurtuluşunun ardından karasularımızda da egemenlik ve bağımsızlığımızı ilan etmiş olduk. Denizcilik sektörü bu kanun ile birlikte güçlenerek ülkemizin ekonomik alandaki kalkınmasına katkılarda bulunmuş ve uluslararası platformlarda değerli atılımlar gerçekleştirmiştir.

Denizciliğe gereken önemi ve önceliği vermek deniz kaynaklarından en verimli şekilde yararlanabilmek bu alandaki rekabet gücümüzün ve etkinliğimizin artırılması bakımından da büyük önem taşımaktadır.Bu anlayışla denizciliğimizin "Milli Ülkü" haline getirilmesi en önemli vazifemizdir. Bütün gayretimiz ülkemizin bu sektöre hakettiği ere gelmesi ve rakabet gücünün arttırılarak denizciliğimizin ülkemizin ve insanımızın refah düzeyinin artmasına olan katma değerini artırabilmektir. Bu kanunun kabulünden bugüne kaboray taşımacılığındaki potansiyel gözönüne alındığında Türk denizcilik sektöründe kalitenin arttırılması, AR-GE faaliyetleri ile Kamu-Özel Sektör birlikteliği ülke denizciliğimize katkıda bulunma adına önem arz etmektedir. Çünkü coğrafyamız bize denizci ülke olmayı emretmektedir.

Ülkemizin jeopolitik ve stratejik konumu bölgemizde yaşananlar denizciliğimize gereken önemi verme konusunda ne kadar dikkatli olmamız gerektiğini bizlere gösteriyor. Özellikle ticaret filomuzun gelişen şartlara ve konjonktüre uygun bir teknolojiye sahip olarak dünya denizlerindeki varlığını sürdürebilmesinin sağlanabilmesi için yeni gemiler inşa etmemiz gerekiyor.

Kabotaj taşımalarındaki potansiyel dikkate alınarak yeniden "Kabotaj-İçsular Deniz Ulaş Master Planı" hazırlanmalıdır. Yük, yolcu ve araç trafiğinin denize kaydırılması için teşvik paketleri devreye sokulmalıdır. Can, mal ve çevre emniyeti için ve ulaşım maliyetlerini ölçek ekonomisine göre düşürebilmek için özel projeler geliştirilmelidir. İçsularda çalışan yaşlı feribot ve yolcu teknelerinin moder LNG ile çalışan gemilerden oluşacak şekilde yenilenmesine büyük ihtiyaç vardır. Bunun için birlikte çalışmaya, paylaşmaya ve üretmeye devam edeceğiz. Milli mücadele kahramanlarımızın vatanımızı kurtarırken gösterdikleri insa üstü çaba bizlerin neler apabileceğimizin en büyük nişanesidir. 


İstanbul Valisi Vasip Şahin yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı: "1 Temmuz denizlerdeki hakimiyetimizin ve bağımsızlığımızın simgesi ve Türk denizcisinin en büyük bayramıdır. Milletimizin denizlerdeki egemenlik haklarını geri alarak yurttaşlarımızın hizmetine sunan Kabotaj Kanunu, deniz kaynaklarımızın kullanılması ve denizciliğimizin gelişmesi için önemli bir süreci başlatmıştır. 3 tarafı denizlerle çevrili ve 2 boğaza sahip Türkiye'nin denizcilikteki önemini her geçen gün arttırdığını, büyük limanların açıldığını, modern tersaneler inşa edilmiştir. Bugün Türkiye'nin Avrupa, Ortadoğu ve Orta Asya arasında bir köprü konumunda olması sahip olduğu taşımacılık koridorlarıyla stratejik olarak diğer ülkelere göre daha avantajlı konumu bizler için rehber olmalı ve unutulmamalıdır. "


İstanbul Belediye Başkanı Mevlüt Uysal  da şunları söyledi: “1 Temmuz Kabotaj bayramının yıl dönümünü kutluyoruz ama, inşallah bundan sonraki süreçte denizlerimizden maksimum istifade etmemiz için gerekli adım ve yatırımları yapmak için hepimize düşen görevler var. Dünyada 3 tarafı denizlerle çevrili, İstanbul gibi içinden deniz geçen memleketler denizden bu kadar az istifade ederek devam etmezler.

Boğazımız ayrıca uluslararası su konumunda, boğazımızdan geçen denizden daha fazla istifade edebilmek için Kanal İstanbul yapılıyor. Kanal tamamlandığı zaman buralardan daha fazla istifade etme imkanımız olacak. Ticaret gemileri Kanal İstanbul’a yönlendirildiği taktirde, bizde İstanbul’lular olarak boğazlardan daha fazla faydalanacağız. İnşallah kısa sürede başlar da İstanbul’da iki boğazımız olur, bu iki boğazımızdan birisi uluslar arası ticaret gemilerine diğeri ise İstanbullular olarak bizim istifademize sunulur.”

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Denizcilik Müsteşarı Suat Hayri Aka da Türkiye'nin  dünya deniz ticaretini kontrol eden 30 büyük ülke içinde 14. sırada olduğunu belirterek, “Ülkemiz dünyanın en önemli deniz ticareti ülkelerinden birisidir. 177 uluslararası ticarete açık limana sahiptir. Hopa'dan İskenderun'a kadar çeşitli büyüklüklerde, çeşitli amaçlarla inşa edilmiş 177 deniz tesisine sahibiz. 50'nin üzerinde marina, 25 bin yat bağlama kapasitesiyle dünyanın önemli deniz turizmi ülkelerinde biriyiz. 112 bin aktif gemi adamıyla Çin'den sonra dünyada en çok gemi adamı yetiştiren ülkelerden biriyiz. Askeri denizciliğimiz bir yana ticari denizciliğimizde de çok önemli gelişmeler yaşadık. Dış ticaretimiz yaklaşık 341 milyar dolar, bunun 200 milyar dolarlık kısmı deniz yoluyla taşınıyor. Bu da 450 milyon tona yakın yük hareketi demektir. Sadece kabotaj sınırları içinde iç ticarette kullandığımız yük hareketimiz 100 milyon tonu geçmiş durumda” dedi.

Konuşmaların ardından Beşiktaş Belediyesi Bando ekibi, İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Boru Trampet Takımı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Engelliler Müdürlüğü Mehter Takımı gösteri yaptı. Törenin ardından Vali Şahin ve beraberindeki yetkililer meydanda bulunan Barbaros Hayrettin Paşa'nın türbesini ziyaret etti. Ardından Nene Hatun gemisine gidilerek denize çelenk bırakıldı. 

Öte yandan Denizinde bulunan Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ekipleri gemilerle su takı oluşturarak görsel bir şölen yaptı.

Kabotaj Bayramından renkli görüntüler için TIKLAYIN...