Karamsar piyasa 2016 ile kıyaslanıyor…

Karamsar piyasa 2016 ile kıyaslanıyor…

ISTFIX Bileşik Endeks 5 puan daha düşerek 530 puana geriledi.

adscode

Piyasada çok az yükün bulunması ve belirsizliklerin ticareti etkilemesiyle navlunların ciddi biçimde düştüğü görülüyor. Pek çok broker ve armatörün bu dönemi 2016’nın aynı dönemiyle kıyasladığı görülmekte. Kaldı ki ISTFIX de 2016’da kaydedilen tarihi dipler seviyesinde seyretmekte. Piyasa dışı işlerde dahi kiracı panellerinin piyasanın çok üzerine çıkmadığı ve aradaki makasın daraldığı yorumu yapılmakta. Kaldı ki armatörler piyasa yüklerinde rekabete girerek daha iyi bir navlun elde edebileceklerine inanmıyor.

- Birleşik Krallık merkezli IHS Markit ‘e göre Avrupa imalat sanayi faaliyeti Mart ayı itibariyle son 6 yılın en kötü performansını sergiledi. İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) 47,5 puana gerileyerek Şubat ayındaki 49,3 seviyesinden düşüş kaydetti. Bu seviye 2013 Nisan ayından beri görülen en düşük imalat PMI seviyesi. 50 puanın altındaki endeks değerleri aktivitede daralmaya 50 puanın üstü ise büyümeye işaret ediyor.

- Avrupa’da imalat sanayi daralırken Yunanistan imalat sanayi PMI’ı 12 ayın zirvesine çıktı ve 54,7 puana yükseldi. Diğer yandan Almanya’nın imalat PMI’ı 44,1 puana gerileyerek 80 ayın en düşük seviyesine indi. İtalya’daki imalat sanayi faaliyeti ise 47,4 seviyesinde ölçüldü. Endeks değeri 70 ayın dip seviyesinde yer aldı.

- Ticaret Savaşları cephesinde Çin Başkan Yardımcısı Liu He ile Birleşik Devletler Başkanı Donald Trump’ın geçen hafta bir araya gelmesinden sonra bu hafta piyasalar olumlu beklentilerle hareket etti. Anlaşmanın bazı detaylarını ortaya çıkartan kaynaklara göre Çin, Birleşik Devletler’den daha fazla emtia almayı ve Birleşik Devletler menşeli şirketlerin Çinli şirketleri satın alabilmesinin yolunu açmayı taahhüt etti.

- Petrol fiyatları Libya’daki karışıklık ve artan küresel petrol iştahıyla yukarı yönlü seyretti. Batı Teksas tipi ham petrol 63,5 dolar/varili bulurken Brent ise 70 dolar/varil sınırını kolaylıkla geçti.

- Türkiye’nin 2019 yılının ilk iki ayındaki sıcak hadde rulo sac (HRC) ithalatı geçen senenin aynı dönemine göre bir miktar düşüş kaydetti. Türkiye bu dönemde 640.000 ton HRC ithal etti ve bir önceki senenin aynı döneminde gerçekleşen 730.000 ton ithalatın gerisinde kaldı. Rusya 320.000 ton ile en büyük ihracatçı olurken bunu 80.000 ton ile Ukrayna, 70.000 ton ile ise Hollanda takip etti.

Kaynak: www.istfix.com