Kıta Sahanlığı ve Münhasır Ekonomik Bölge ne demek? Ne kadar alanı kapsıyor?

Kıta Sahanlığı ve Münhasır Ekonomik Bölge ne demek? Ne kadar alanı kapsıyor?

Doğu Akdeniz'de yaşanan gelişmelerle ilgili TC Beyrut eski Büyükelçisi Çağatay Erciyes, açıklamalarda bulundu.

adscode

Çağatay Erciyes özellikle Kıta Sahanlığı ve Münhasır Ekonomik Bölge konusunda aydınlatıcı açıklamalar yaptı. Çağatay Erciyes'in sosyal medya hesabından yaptığı açıklamalar şu şekilde:


"Kıta Sahanlığı 1958'de Münhasır Ekonomik Bölge ise 1982'de uluslararası hukuka girdi. Kıta Sahanlığı ve Münhasır Ekonomik Bölge deniz yetki alanları olarak,  petrol/doğal gaz arama ve çıkarma bakımından kıyı devletine aynı egemen hakları veriyor. Ancak Münhasır Ekonomik Bölge su kütlesindeki canlı kaynakları da (balıkçılık) içerdiğinden daha kapsayıcı. Münhasır Ekonomik Bölge ilan tabi Kıta sahanlığı ise doğal hak. Kıta sahanlığı 350, Münhasır Ekonomik Bölge ise 200 deniz miline kadar uzanabiliyor. Çevre denizlerimizde bu mesafelerin tatbiki mümkün değil. İkisinin de dış sınırı dar coğrafyalarda ya ikili anlaşma ya da mahkeme yoluyla belirleniyor.

Hakça ve adaletli sınırlandırma temel kural. Ortay hat kural değil. Ayrıca ikili anlaşmanın da 3. tarafların haklarını, muhtemel Kıta Sahanlığı / Münhasır Ekonomik Bölgelerini ihlal etmemesi gerekiyor. Karadeniz'de sınırları anlaşmalarla belirlenmiş Kıta Sahanlığı / Münhasır Ekonomik Bölgelerimiz var. Ege ve Akdeniz'de ilan ettiğimiz Münhasır Ekonomik Bölge yok. Ege'de kıta sahanlığı ihtilaf konusu. Karasularının ötesinde Türkiye ve Yunanistan petrol aramıyor. (1976 Bern Mutabakatı). Akdeniz'de henüz Münhasır Ekonomik Bölgemiz yok. Petrol ve gazı Kıta sanalığı haklarımız çerçevesinde arıyoruz. Belirledğimiz kıta sahanlığı içinde yabancıların petrol ve gaz aramasına izin vermiyoruz. Münhasır Ekonomik Bölgeye çevirirsek yabancı balıkçı teknelerinin de bu alana girmesine izin vermeyeceğiz. 

Yunanistan ve İtalya da henüz Münhasır Ekonomik Bölge ilan etmedi. Balıkçılık menfaatlerimizi dikkate almak gerekiyor. Doğu Akdeniz'de Kıta Sahanlığı / Münhasır Ekonomik Bölge sınırlarının belirlenmesinde temel sorun Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin maksimalist yaklaşımları. İki taraf da adaların tam  Kıta Sahanlığı / Münhasır Ekonomik Bölge yaratacağını iddia ediyorlar. Ancak uluslararası hukukta adaların bu hakkı olsa da uygulamada (sınırların berlirlenmesinde) uluslararası hukuk adalara Kıta Sahanlığı / Münhasır Ekonomik Bölge yaratma bakımından sınırlı veya sıfır etki verebiliyor".

KAYNAK: MARBOX