Koster piyasasında düşüş devam ediyor

Koster piyasasında düşüş devam ediyor

Hem ticaret iştahı hem de buna bağlı olarak sevkiyatlar sert biçimde düşüyor.

adscode

Küresel belirsizlikler bölgesel ticarete olumsuz tesir ederken kurlardaki dalgalanmalar da endişelere yenisini ekliyor. Netice olarak piyasaya yeni yük nadiren çıkıyor ve bu durum, mevsimsel olarak işlerin zayıf olduğu bir dönemde her şeyi daha zorlaştırıyor. ISTFIX Bileşik Endeks geçen haftaki olumlu havayı muhafaza edemedi ve 520 puandan 504’e düştü.

- Birleşik Devletler Başkanı Donald Trump daha önce Çin’den ithal edilen 200 milyar dolarlık ürüne koyduğu vergileri geçen hafta sonu itibariyle yüzde 10’dan yüzde 25’e yükseltti. Daha sonra Çin de karşılık vereceğini açıklayınca ticaret görüşmeleri tekrar raydan çıkmış oldu. Buna rağmen Trump hafta ortasında Çin Başkan Yardımcısı Liu He’nin Washington ziyaretini açıklayınca korkular bir miktar hafifledi.

- Euro Bölgesi’nde ekonomik güven düşüşünü Nisan ayında 10. aya taşıdı ve böylece Eylül 2016’dan bu yana en düşük seviyeye gerilemiş oldu. Avrupa Komisyonu’nun aylık anketlerle oluşturduğu güven endeksine göre bölge şirketleri küresel yavaşlamadan etkilenmeye devam ediyor.

- Karadeniz ve Doğu Akdeniz’de ise Rus imalat sanayi PMI endeksi Nisan ayı itibariyle 52,8’den 51,8 puana geriledi fakat siparişlerin güçlü seyri sayesinde genişleme alanındaki yerini korudu. Türk imalat PMI endeksi ise 46,6 puanda kalarak üst üste dokuzuncu ayda da daralmaya işaret etti.

Emtia Haberleri

- Petrol fiyatları geçen haftalardaki sert düşüşlerden sonra sabit seyretti. Brent ham petrolü 70-71 dolar/varilde seyrederken, Batı Teksas tipi ham petrol de 61-62 dolar/varil civarından haftayı kapattı.

- 2018/2019 hasat yılında Türkiye’nin Rus buğdayına olan talebi yerel buğday hasadı sayesinde düştü. Rusya sezon başı olan 1 Temmuz 2018’den bugüne kadar 4.1 milyon ton tahıl ihracatı gerçekleştirdi. Bunun 3 milyon tonu buğday olsa da bu rakam geçen sene aynı döneme göre yüzde 22 düşüş anlamına geliyor. Türkiye’nin Rusya’dan tahıl ithalatı ülke ihracatlarında yüzde 12’lik bir paya sahip

- Türkiye uzun mamul talebi yüzde 50, yassı mamul talebi ise yüzde 29 düştü. Ülke net ihracatçı konumunu korurken, ihracatı yüzde 15,5 artışla 5,8 milyon yon oldu. İthalat ise yüzde 35 gerilemeyle 2,7 milyon tona indi. Ülkenin uzun mamul ihracatlarında yüzde 9’luk düşüş kaydedildi. Yassı mamul ihracatı ise aynı dönemde yüzde 41’lik artışla 1,7 milyon tona dayandı.

Kaynak: www.istfix.com